Şu an tarayıcınız Javascript kullanımını engelliyor ya da desteklemiyor.

Sitemizi verimli gezebilmeniz için tarayıcınızın Javascript özelliğini açmanız gerekmektedir.

KİK Kararları Mahkeme Kararları Hakkında Mahkeme Kararı Olan KiK Kararları Detaylı Arama
2023/1109456 İhale Kayıt Numaralı "Sinop Adalet Binası Projelerinin Hazırlanması ve Zemin Etüdü Yapılması İşi" İhalesi - Tarih: 27.03.2024 - No: 2024/UH.I-517
Toplantı No: 2024/013
Gündem No: 43
Karar Tarihi: 27.03.2024
Karar No: 2024/UH.I-517

Şikayetçi:
Ka Proje Danışmanlığı Mühendislik A.Ş.,
İhaleyi Yapan İdare:
Adalet Bakanlığı Destek Hizmetleri Dairesi Başkanlığı,
Başvuruya Konu İhale:
2023/1109456 İhale Kayıt Numaralı "Sinop Adalet Binası Projelerinin Hazırlanması ve Zemin Etüdü Yapılması İşi" İhalesi

BAŞVURU SAHİBİ:

Ka Proje Danışmanlığı Mühendislik A.Ş.,

İHALEYİ YAPAN İDARE:

Adalet Bakanlığı Destek Hizmetleri Dairesi Başkanlığı,

BAŞVURUYA KONU İHALE:

2023/1109456 İhale Kayıt Numaralı “Sinop Adalet Binası Projelerinin Hazırlanması ve Zemin Etüdü Yapılması İşi” İhalesi

KURUM TARAFINDAN YAPILAN İNCELEME:

Adalet Bakanlığı Destek Hizmetleri Dairesi Başkanlığı tarafından 06.12.2023 tarihinde açık ihale usulü ile gerçekleştirilen “Sinop Adalet Binası Projelerinin Hazırlanması ve Zemin Etüdü Yapılması İşi” ihalesine ilişkin olarak Ka Proje Danışmanlığı Mühendislik A.Ş. tarafından 05.03.2024 tarih ve 135500 sayı ile Kurum kayıtlarına alınan 05.03.2024 tarihli dilekçe ile itirazen şikâyet başvurusunda bulunulmuştur.

Başvuruya ilişkin olarak 2024/315 sayılı itirazen şikâyet dosyası kapsamında yapılan inceleme neticesinde esas inceleme raporu tanzim edilmiştir.

KARAR:

Esas inceleme raporu ve ekleri incelendi.

İtirazen şikâyet dilekçesinde özetle,

1- İdare tarafından, 14.02.2024 tarihli ve 2024/UH.I-313 sayılı Kurul kararının gereklerinin eksik ve hatalı olarak yerine getirildiği, anılan Kurul kararı akabinde idare tarafından yeniden gönderilen aşırı düşük teklif sorgulama talep yazısında önemli teklif bileşenlerini belirlemek yerine, ihale konusu işi oluşturan tüm iş kalemlerine ait ana başlıklar sıralanarak açıklama sunulmasının istenildiği, alt başlıklardan hangilerinin önemli maliyet bileşenleri olduğunun belirlenmediği, söz konusu yazıda yer alan, “varsa diğer harcama kalemlerinin maliyeti” ifadesinin, sunulacak açıklama bakımından belirsizliğe yol açtığı ve eşitlik ilkesine aykırılık teşkil ettiği, üçüncü kişilerden alınacak fiyat tekliflerinin, ihale tarihinden önce düzenlenmiş olması gerektiği yönündeki sınırlamanın Tebliğ’in 79.2.2.1’inci maddesine aykırı olduğu, kendileri tarafından üretilen, alınan veya satılan mallara dayalı açıklamanın, EK-O.5 Maliyet Tespit Tutanağı ile yapılmasının istenmesinin mevzuata aykırı olduğu, idarenin açıklanmak üzere gönderdiği ana iş kalemleri içerisinde yer alan hangi mallar için açıklama yapılması ve EK-O.5 Maliyet Tespit Tutanağı düzenlenmesi gerektiğinin anlaşılamadığı,

2- Tekliflerinin “İhale tarihinden sonra şirkete ortak olan Murat BİLGİ’ye ait bilgilerin yeterlik bilgileri tablosunda beyan edilmediği” yönündeki değerlendirme dışı bırakılma gerekçesinin mevzuata aykırı olduğu tespitine yer verilen 14.02.2024 tarihli ve 2024/UH.I-313 sayılı Kurul kararı akabinde idare tarafından Murat Bilgi’ye ait SGK hizmet dökümlerinin internet üzerinden tevsik edilemeyen belgeler kapsamında talep edildiği, bu yöndeki talep ile anılan Kurul kararı gereklerinin mevzuata aykırı olarak yerine getirildiği iddialarına yer verilmiştir.

A) Başvuru sahibinin iddialarının değerlendirilmesi sonucunda aşağıdaki hususlar tespit edilmiştir.

Başvuru sahibinin 1’inci iddiasına ilişkin olarak:

4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun “Aşırı düşük teklifler” başlıklı 38’inci maddesinde “İhale komisyonu verilen teklifleri (Değişik: 6/2/2014-6518/47 md.) değerlendirdikten sonra, diğer tekliflere veya idarenin tespit ettiği yaklaşık maliyete göre teklif fiyatı aşırı düşük olanları tespit eder. Bu teklifleri reddetmeden önce, belirlediği süre içinde teklif sahiplerinden teklifte önemli olduğunu tespit ettiği bileşenler ile ilgili ayrıntıları yazılı olarak ister.

İhale komisyonu;

a) İmalat sürecinin, verilen hizmetin ve yapım yönteminin ekonomik olması,

b) Seçilen teknik çözümler ve teklif sahibinin mal ve hizmetlerin temini veya yapım işinin yerine getirilmesinde kullanacağı avantajlı koşullar,

c) Teklif edilen mal, hizmet veya yapım işinin özgünlüğü,

(Değişik: 6/2/2014-6518/47 md.) gibi hususlarda yapılan yazılı açıklamaları dikkate alarak, aşırı düşük teklifleri değerlendirir. Bu değerlendirme sonucunda, açıklamaları yeterli görülmeyen veya yazılı açıklamada bulunmayan isteklilerin teklifleri reddedilir.

(Ek fıkra: 20/11/2008-5812/12 md.; Değişik fıkra: 6/2/2014-6518/47 md.) Kurum, ihale konusu işin türü, niteliği ve yaklaşık maliyeti ile ihale edilme usulüne göre aşırı düşük tekliflerin tespiti, değerlendirilmesi ve ekonomik açıdan en avantajlı teklifin belirlenmesi amacıyla sınır değerler ve sorgulama kriterleri belirlemeye, ihalenin bu maddede öngörülen açıklama istenilmeksizin sonuçlandırılabilmesine, ayrıca yaklaşık maliyeti 8 inci maddede öngörülen eşik değerlerin yarısına kadar olan hizmet alımları ile yapım işleri ihalelerinde sınır değerin altında olan tekliflerin bu maddede öngörülen açıklama istenilmeksizin reddedilmesine ilişkin düzenlemeler yapmaya yetkilidir. İhale komisyonu bu maddenin uygulanmasında Kurum tarafından yapılan düzenlemeleri esas alır.” hükmü,

Kamu İhale Genel Tebliği’nin “Hizmet alımı ihalelerinde sınır değer tespiti ve aşırı düşük tekliflerin değerlendirilmesi” başlıklı 79’uncu maddesinde “Aşırı düşük tekliflere yönelik açıklama istenmesine ilişkin yazıda, isteklilerin yapacakları açıklamalara esas olacak önemli teklif bileşenlerinin, bütün istekliler için aynı unsurları içerecek şekilde belirtilmesi zorunludur. Aşırı düşük teklif açıklaması sunulması için isteklilere üç (3) iş gününden az olmamak üzere uygun bir süre verilir.

79.2.2. İstekliler aşırı düşük olarak tespit edilen tekliflerini aşağıdaki yöntemleri kullanarak açıklayabilirler.

79.2.2.1. Üçüncü Kişilerden Alınan Fiyat Teklifleri: Teklifi oluşturan maliyet bileşenlerine ilişkin üçüncü kişilerden fiyat teklifi alınması durumunda, öncelikli olarak fiyat teklifini veren kişiyle tam tasdik sözleşmesi yapan veya beyannamelerini imzalamaya yetkili olan meslek mensubu tarafından ilgisine göre teklife konu mal veya hizmet için maliyet tespit tutanağı (Ek-O.5) veya satış tutarı tespit tutanağı (Ek-O.6) düzenlenecektir. (Değişik ibare: 30/09/2020-31260 R.G./21. md.) Tutanaklar fiyat teklifinin dayanağı olarak düzenlenecek olup, aşırı düşük teklif açıklaması kapsamında sunulacaktır.

Maliyet tespit tutanağı dayanak alınarak fiyat teklifi sunulabilmesi için, fiyat teklifinin mamul/mala ilişkin olması halinde mamul/malın birim fiyatının, tutanakta tespit edilen ağırlıklı ortalama birim maliyetin altında olmaması; fiyat teklifinin hizmete ilişkin olması halinde ise bu hizmetin birim fiyatının, tutanakta tespit edilen toplam birim maliyetin altında olmaması, bu tespitin (Ek-O.5) formunda yapılması, fiyat teklifi üzerine meslek mensubu tarafından “Bu fiyat teklifindeki birim fiyatın, mükellefin yasal defter ve belgelerine göre tarafımca düzenlenerek onaylanan (.../.../...) tarih ve (…) sayılı maliyet tespit tutanağındaki ortalama/toplam birim maliyet tutarının altında olmadığını beyan ederim.” ibaresinin yazılarak imzalanması ve iletişim bilgileri de belirtilmek suretiyle kaşelenmesi/mühürlenmesi gerekmektedir.

Üçüncü kişilerden alınan fiyat tekliflerinin teklife konu alanda faaliyet gösterenlerden alınması gerekmekte olup, bu belgelerin ihale tarihinden önce düzenlenmiş olması zorunlu değildir.

Kaşeleme işlemi 8.4 üncü maddede belirtilen özel kaşe kullanılmak suretiyle yapılabileceği gibi, bu kaşe dışında meslek mensubuna ilişkin bilgileri içeren kaşe kullanılmak suretiyle de yapılabilir…” açıklaması yer almaktadır.

İdari Şartname’nin “İhale konusu işe/alıma ilişkin bilgiler” başlıklı 2’nci maddesinde “İhale konusu işe/alıma ilişkin bilgiler

2.1. İhale konusu işin/alımın;

a) Adı: Sinop Adalet Binası Projelerinin Hazırlanması Ve Zemin Etüdü Yapılması İşi

b) Türü: Hizmet alımı

c) İlgili Uygulama Yönetmeliği: Hizmet Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliği

ç) Yatırım proje no'su (yapım işlerinde): Bu madde boş bırakılmıştır.

d) Kodu:

e) Miktarı: 1 Adet Proje Hizmet Alımı İşi

Ayrıntılı bilgi idari şartnamenin ekinde yer almaktadır.

f) İşin yapılacağı/malın teslim edileceği yer: .” düzenlemesi yer almaktadır.

Adalet Bakanlığı Destek Hizmetleri Dairesi Başkanlığı tarafından 06.12.2023 tarihinde e-ihale olarak gerçekleştirilen “Sinop Adalet Binası Projelerinin Hazırlanması ve Zemin Etüdü Yapılması İşi” ihalesine 14 isteklinin katıldığı, 05.01.2024 tarihinde tebliğ edilen ihale komisyonu kararına göre, söz konusu isteklilerden 2 istekliye ait teklifin aşırı düşük teklif olarak değerlendirilerek açıklama talep edildiği, bu kapsamda açıklama sunan başvuru sahibi Ka Proje Danışmanlığı Mühendislik A.Ş.nin teklifinin, EK-O.5 tutanağı sunulmadığı ve şirketin ortaklık bilgilerinin beyan edilen bilgilerle örtüşmediği gerekçeleriyle reddedildiği, netice olarak ihalenin Byc Yapı Müşavirlik San. ve Tic. A.Ş. uhdesinde bırakıldığı ve Maviperi Mim. Tas. Dan. Proj. İnş. Gıd. ve Dış. Tic. Ltd. Şti.nin ekonomik açıdan en avantajlı ikinci teklif sahibi olarak belirlendiği görülmüştür.

İdare tarafından teklifi aşırı düşük olduğu tespit edilen isteklilere 18.12.2023 tarihinde gönderilen aşırı düşük teklif açıklama talebi yazısında “… Söz konusu iş ile ilgili vermiş olduğunuz fiyat tekliflerinizi nasıl oluşturduğunuza dair;

1- İhale tarihi itibariyle çalışan personellerin listesi ve ünvanları ile birlikte SGK dökümü,

2- İş kapsamında alt taşeron çalıştırılacak ise ihale tarihi ve öncesi itibariyle teklif mektubu,

3- Kullanılan lisanslı program listesi ile lisans bilgileri,

4- Önceki kurum, kuruluş ve/veya şahıslar ile yapılan sözleşme örnekleri,

ile gerekli olacak bütün değerlendirmeye esas kriterlerinizi Kamu İhale Genel Tebliği'nin "Aşırı Düşük Teklif Değerlendirmesi" başlıklı maddesi hükümlerine göre, belgelere dayalı olarak ihale komisyonumuza en geç 25.12.2023 tarihi saat 15.30’a kadar yazılı olarak ulaştırmanız gerekmektedir. Tarafınızdan gerekli açıklamalar yapılmadığı veya anılan tarihe kadar komisyonumuza ulaşmadığı takdirde teklifiniz değerlendirme dışı bırakılacaktır.

Bilgi edinilmesi ve gereği hususunu rica ederim.

Sunulması Gereken Belgeler

• Vekaletname Bilgileri

•Ticaret Sicili Bilgileri (İmza Sirküleri Dahil)

•Elektronik İhale Uygulama Yönetmeliğinin 21 inci Maddesinin İkinci Fıkrasına Uygun Olarak Alınan Geçici Teminat Mektubu (Bu mektuplara ilişkin bilgiler EKAP'a elektronik ortamda aktarılmalıdır.)

•EKAP’ta Kayıtlı Olan İş Deneyim Belgesi

•Diğer Belge

•Diğer Belgelere İlişkin Açıklamalar” ifadelerine yer verildiği, başvuru sahibi dahil olmak üzere 2 istekli tarafından aşırı düşük teklif açıklaması sunulduğu görülmüştür.

Akabinde, başvuru sahibi Ka Proje Danışmanlığı Mühendislik A.Ş.nin aşırı düşük teklif açıklama talebinin mevzuata uygun olarak yapılmadığı yönündeki itirazen şikayet başvurusu neticesinde alınan Kamu İhale Kurulu’nun 14.02.2024 tarihli ve 2024/UH.I-313 sayılı kararında “… Netice itibarıyla, idarenin aşırı düşük teklif açıklama talebinin kamu ihale mevzuatına uygun olarak yapılmadığı anlaşıldığından, idare tarafından teklifte önemli olduğu tespit edilen maliyet bileşenlerinin açık ve tereddütte mahal vermeyecek şekilde belirlenerek, aşırı düşük teklif sorgulamasının yeniden yapılması gerektiği sonucuna varılmıştır.” ifadelerine yer verilerek düzeltici işlem tesis edilmiştir.

Bahse konu Kurul Kararı sonrasında idare tarafından teklifi aşırı düşük olduğu tespit edilen isteklilere gönderilen 27.02.2024 tarihli aşırı düşük teklif sorgulama yazısında “… Söz konusu iş ile ilgili teklifte önemli olduğu tespit edilen teklif bileşenleri;

1- Zemin Etüdü Yapılması

2- Mimari Avan ve Uygulama Projeleri

3- Statik Projeleri

4- Mekanik Tesisat Projeleri

5- Elektrik ve Elektronik Projeleri olarak belirlenmiştir.

Vermiş olduğunuz fiyat tekliflerinizi nasıl oluşturduğunuza dair teklifte önemli olduğu tespit edilen teklif bileşenleri ile ilgili;

a- İş kapsamında alt taşeron çalıştırılacak ise ihale tarihi ve öncesi itibariyle üçüncü kişilerden alınan onaylı fiyat teklif mektubu,

b- Ürettiği, aldığı veya sattığı mallara ilişkin ilgili meslek mensubu tarafından kaşeli/mühürlü maliyet tespit tutanağı (Ek-O.5) veya satış tutarı tespit tutanağı (Ek-O.6),

İstekli, teklif bileşenlerini kendi bünyesinde bulunan personel ile gerçekleştirmesi durumunda; sunulan fiyat teklifine konu hizmetin bir birimi için kullanılacak olan işçilik maliyeti, varsa diğer harcama kalemlerinin maliyeti ve toplam birim maliyeti içeren maliyet tespit tutanağını (EK-O.5) sunacaktır.

Teklifi oluşturan maliyet bileşenlerine ilişkin üçüncü kişilerden fiyat teklifi alınması durumunda, öncelikli olarak fiyat teklifini veren kişiyle tam tasdik sözleşmesi yapan veya beyannamelerini imzalamaya yetkili olan meslek mensubu tarafından ilgisine göre teklife konu hizmet için satış tutarı tespit tutanağını (Ek-O.6) sunacaktır. Teklif veren kişilerin yetkili olduğuna dair evraklar, oda kayıt belgeleri vb. tutanak ekinde verilecektir.

Tutanaklar fiyat teklifinin dayanağı olarak düzenlenecek olup, aşırı düşük teklif açıklaması kapsamında sunulacaktır. Sunulan tüm tutanaklar Kamu İhale Genel Tebliği 79.2.2.1. maddesine uygun olarak hazırlanacaktır.)

Bütün değerlendirmeye esas kriterlerinizi Kamu İhale Genel Tebliği'nin "Aşırı Düşük Teklif Değerlendirmesi" başlıklı maddesi hükümlerine göre, belgelere dayalı olarak ihale komisyonumuza en geç 04.03.2024 tarihi saat 15.30’a kadar yazılı olarak ulaştırmanız gerekmektedir. Tarafınızdan gerekli açıklamalar yapılmadığı veya anılan tarihe kadar komisyonumuza ulaşmadığı takdirde teklifiniz değerlendirme dışı bırakılacaktır. …” ifadelerine yer verildiği görülmüştür.

Yukarıda yer verilen 4734 sayılı Kanun’un “Aşırı düşük teklifler” başlıklı 38’inci maddesine istinaden Kamu İhale Genel Tebliği’nin 79.2.1 maddesinde “Aşırı düşük tekliflere yönelik açıklama istenmesine ilişkin yazıda, isteklilerin yapacakları açıklamalara esas olacak önemli teklif bileşenlerinin, bütün istekliler için aynı unsurları içerecek şekilde belirtilmesi zorunludur. Aşırı düşük teklif açıklaması sunulması için isteklilere üç (3) iş gününden az olmamak üzere uygun bir süre verilir.” yönünde açıklama yapılarak, idarelere ihale konusu işin yürütülmesinde hizmet sunucusu tarafından yapılacak harcamalardan işin esasını oluşturan kalemleri sorgulaması imkanı verilmiştir.

Aktarılan mevzuat düzenlemeleri uyarınca idarelerce düzenlenen aşırı düşük teklif açıklama talebi yazısında, önemli teklif bileşenlerinin belirlenmesi idarenin takdir yetkisi kapsamında olmakla birlikte, 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun “Aşırı düşük teklifler” başlıklı 38’inci maddesinde yer alan hükümler ile Kamu İhale Genel Tebliği’nin “Hizmet alımı ihalelerinde sınır değer tespiti ve aşırı düşük tekliflerin değerlendirilmesi” başlıklı 79’uncu maddesinde yer alan açıklamalar gereğince, işlemin tesisinde teklifte önemli olduğu tespit edilen maliyet bileşenlerine net şekilde yer verilmesi gerekmektedir.

İdare tarafından aşırı düşük teklif sahibi isteklilere gönderilen 18.12.2023 tarihli ilk aşırı düşük sorgulama yazısında teklifte önemli olduğu tespit edilen maliyet bileşenlerinin açık ve tereddütte mahal vermeyecek şekilde belirlenmediği ve aşırı düşük teklif sorgulamasının yeniden yapılması gerektiğine ilişkin Kurul kararı akabinde söz konusu isteklilere ikinci kez gönderilen 27.02.2024 tarihli aşırı düşük sorgulama yazısında, önemli olduğu tespit edilen teklif bileşenlerinin “1- Zemin Etüdü Yapılması, 2- Mimari Avan ve Uygulama Projeleri, 3- Statik Projeleri, 4- Mekanik Tesisat Projeleri, 5- Elektrik ve Elektronik Projeleri” şeklinde üst başlıklar olarak belirlendiği, önemli teklif bileşenlerinin alt bileşenlerine kadar ayrıştırılmadığı anlaşılmıştır.

Bu çerçevede idare tarafından ilgili isteklilere gönderilen aşırı düşük teklif açıklama talebi yazısında önemli teklif bileşenleri olarak genel ifadelerle sadece hizmet alımının konusunu oluşturan işlere yer verildiği, söz konusu projelerin hazırlanması ve zemin etüdü işlerinin yapılmasına esas teşkil edecek nitelikteki herhangi bir maliyet bileşeni belirlenmediği, dolayısıyla isteklilerin hangi maliyet bileşenlerini açıklaması gerektiği konusunda açıklık bulunmadığından idareye sunulacak açıklamaların denetiminin de mevzuata uygun şekilde gerçekleştirilemeyeceği, netice olarak önemli teklif bileşenlerinin bütün istekliler için aynı unsurları içerecek şekilde açık ve net olarak belirlenmediği, dolayısıyla idarece aşırı düşük teklif açıklama talebinin kamu ihale mevzuatına uygun olarak yapılmadığı anlaşıldığından, idare tarafından teklifte önemli olduğu tespit edilen maliyet bileşenlerinin açık ve tereddüde mahal vermeyecek ve işin gerçekleştirilmesi için açıklanması istenilen maliyet unsurlarının spesifik alt bileşenleri belirtilmek suretiyle aşırı düşük teklif sorgulamasının yeniden yapılması gerektiği sonucuna varılmıştır.

Başvuru sahibinin 2’nci iddiasına ilişkin olarak:

Elektronik İhale Uygulama Yönetmeliği’nin “Gerçek ve tüzel kişilerin EKAP’a kaydı” başlıklı 7’nci maddesinde “… (5) EKAP’a kayıtlı olan; gerçek kişilerin kendileri ile vekil veya temsilcilerine; tüzel kişilerin kendileri, ilgisine göre, ortakları ve ortaklık oranları (halka arz edilen hisseler hariç)/üyeleri/kurucuları, teklif veya başvuru mektubu ya da sözleşme imzalamaya ve sözleşmenin yürütülmesi konusunda tüzel kişiliği temsile yetkili yönetimindeki görevliler ile vekil veya temsilcilerine ilişkin aşağıda yer alan bilgileri EKAP’a kaydetmeleri ve son başvuru veya ihale tarihinden ve sözleşme imzalamadan önce güncellemeleri zorunludur.

Bu kişilerin;

a) Gerçek kişi olması halinde adı, soyadı ve T.C. kimlik numarası ile varsa işletme adı ve ticaret unvanı,

b) Tüzel kişi olması halinde ticaret unvanı, vergi kimlik numarası ile varsa işletme adı. Tüzel kişilerde; yönetimdeki görevliler ile ilgisine göre, ortaklar ve ortaklık oranlarına (halka arz edilen hisseler hariç)/üyelere/kuruculara ilişkin kayıt kapsamında ticaret sicil verileri esas alınır. Ayrıca anonim şirketlerde (tek ortaklı şirketler hariç) ortaklar ve ortaklık oranlarının kaydı kapsamında, beyan edilen kişilere ilişkin pay defteri ile dayanağı yönetim kurulu karar defterinin ilgili kısımları; şirket niteliğinde olmayan tüzel kişilerde ise üyelerin veya kurucuların kaydı kapsamında Türkiye Ticaret Sicili Gazetelerinde yer almayan bilgileri içeren belgelerin ilgili kısımları da taranarak EKAP’a yüklenir. Yabancı aday/istekliler tarafından bu fıkrada istenen bilgi ve belgelerin beyan edilmesi/yüklenmesi bakımından, ilgili ülke mevzuatındaki karşılıkları esas alınır.

(6) Bu madde kapsamında EKAP’a kaydedilen bilgilerin eksiksiz, doğru ve güncel olması gerekmektedir. EKAP’a kayıtlı gerçek veya tüzel kişiler tarafından, beşinci fıkrada belirtilen bilgilerde değişiklik yapılmasının gerektiği hallerde bu değişikliklerin, en geç değişiklik tarihini izleyen 7 (yedi) gün içerisinde ancak her durumda son başvuru veya ihale tarihinden önce, son başvuru veya ihale tarihinden sonra gerçekleşen değişikliklerin sözleşme imzalanmadan önce güncellenerek EKAP’a kaydedilmesi zorunludur…” hükmü,

İdari Şartname’nin “İhaleye katılabilmek için gereken belgeler ve yeterlik kriterleri” başlıklı 7’nci maddesinde “7.1. İsteklilerin ihaleye katılabilmeleri için aşağıda sayılan belgeler ve yeterlik kriterleri ile fiyat dışı unsurlara ilişkin bilgileri e-teklifleri kapsamında beyan etmeleri gerekmektedir.

a) Teklif vermeye yetkili olduğunu gösteren bilgiler;

2) Tüzel kişilerde; isteklilerin yönetimindeki görevliler ile, ilgisine göre, ortaklar ve ortaklık oranlarına (halka arz edilen hisseler hariç)/üyelerine/kurucularına ilişkin bilgiler idarece EKAP'tan alınır…” düzenlemesi,

“Tekliflerin değerlendirilmesi” başlıklı 31’inci maddesinde “31.3. İhale dokümanında belirtilen geçici teminat mektubu, katılım belgeleri ve yeterlik kriterleri ile fiyat dışı unsurlara ve istenilmişse teknik şartnameye cevaplar ve açıklamalara ilişkin değerlendirme, istekliler tarafından beyan edilen bilgi ve belgelerden; EKAP veya diğer kamu kurum ve kuruluşları ile kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarının internet sayfası üzerinden sorgulanarak temin veya teyit edilebilenler için, sorgulama sonucunda elde edilen bilgiler; belirtilen yöntemle temin veya teyit edilemeyenler için ise beyan edilen bilgiler esas alınarak yapılır.” düzenlemesi yer almaktadır.

İdari Şartname’nin 7.1’inci maddesinde, tüzel kişilerde; isteklilerin yönetimindeki görevliler ile ilgisine göre, ortaklar ve ortaklık oranlarına (halka arz edilen hisseler hariç)/üyelerine/kurucularına ilişkin bilgilerin idarece EKAP'tan alınacağı düzenlenmiştir.

Söz konusu ihaleye ilişkin Kamu İhale Kurulu’nun 14.02.2024 tarihli ve 2024/UH.I-313 sayılı kararında “… Başvuru sahibine ait yeterlik bilgileri tablosunun “Teklif vermeye yetkili olduğuna ilişkin bilgiler” başlıklı bölümünün “Ortaklar/üyeler/kurucular ile yöneticilere ait bilgiler” başlıklı satırında şirketin ortaklarına ilişkin olarak “Ali Sarper Emrali, 12928093712, 86” ve “Muhammed Şenol, 11372657990, 14” bilgilerinin beyan edildiği, anılan satırın yöneticilere ait bilgiler bölümünde “Ali Sarper Emrali, 12928093712, yönetim kurulu üyesi” bilgisinin beyan edildiği görülmüştür.

EKAP üzerinde yapılan incelemede idare tarafından yapılmış olan sorgulama neticesinde başvuru sahibine ait yeterlik bilgileri tablosunda beyan ettiği bilgilerle uyumlu olacak şekilde:

“Gerçek kişi 12928093712 %86 ALİ SARPER EMRALİ

Gerçek kişi 11372657990 %14 MUHAMMED ŞENOL” şeklinde ortaklara ve ortaklık oranlarına ilişkin bilgilere ulaşıldığı,

Kurum tarafından yapılan sorgulama neticesinde ise ortaklar ve ortaklık oranlarının “ALİ SARPER EMRALİ, 12928093712, %86” ve “MURAT BİLGİ, 48460018708, %14” olduğu, tüzel kişi ortaklarından Muhammed Şenol’un hisselerini Murat Bilgi’ye devrettiği bahse konu hisse devri değişikliğinin ise ihale tarihinden sonra 07.12.2023 tarihli şirket yönetim kurulu kararı ile gerçekleştirildiği görülmüştür.

Başvuru sahibi isteklinin yeterlik bilgileri tablosunda yer alan ortaklık ve ortaklık oranlarına ilişkin bilgilerle, 06.12.2023 tarihi itibarıyla idarece yapılan sorgulamada yer alan bilgilerin uyumlu olduğu, söz konusu değişikliğin ihale tarihinden sonra 07.12.2023 tarihinde gerçekleştiği ve ilgili değişikliği içeren şirket yönetim kurulu kararına ilişkin belgenin henüz sözleşme imzalanmadan 09.01.2024 tarihinde EKAP’a yüklendiği …” ifadelerine yer verilerek idare tarafından başvuru sahibi isteklinin teklifinin yeterlik bilgileri tablosunda yer alan ortaklık bilgisinin güncel olmadığı gerekçesi ile değerlendirme dışı bırakılmasının yerinde olmadığına karar verilmiştir.

Anılan Kurul kararının gereklerinin yerine getirilmesi amacıyla başvuru sahibi istekliye gönderilen 27.02.2024 tarihli “beyan edilen bilgileri tevsik eden belgelerin sunulması” konulu yazısında “Diğer belge (Murat BİLGİ’ye ait SGK Hizmet Dökümü)” belgesini talep ettiği ancak bahse konu belgenin yeterlilik bilgileri tablosunda idare tarafından istenilen/satır açılan ya da istekli tarafından beyan edilen bir belge olmadığı dikkate alındığında idarenin söz konusu belgeyi beyan edilen bilgileri tevsik eden belgelerin sunulması kapsamında talep etmesinin ilgili mevzuat hükümlerine uygun olmadığı sonucuna varılmıştır.

Diğer taraftan, 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun 53’üncü maddesinde “Başvuru sahibinin iddialarının tamamında haklı bulunması halinde, Kurul kararı ileitirazenşikâyet başvuru bedelinin başvuru sahibine iadesine karar verilir. Kurul kararının başvuru sahibine bildirimini izleyen otuz gün içinde başvuru sahibinin Kuruma yazılı talebi üzerine, bu talep tarihini izleyen otuz gün içinde Kurum tarafındanitirazenşikâyet başvuru bedelinin iadesi yapılır ve son ödeme tarihine kadar geçen süre için faiz işlemez. Diğer hallerde başvuru bedeli iade edilmez.” hükmü yer almaktadır.

Başvuru sahibi tarafından 39.403,00 TL başvuru bedelinin Kurum şikâyet gelirleri hesabına yatırıldığı görülmüştür. Yapılan incelemede anılan isteklinin itirazen şikâyete konu iddiasında haklı olduğu tespit edilmiş olup, Kurul kararının başvuru sahibine bildirimini izleyen otuz gün içinde başvuru sahibinin Kamu İhale Kurumuna yazılı talebi halinde 39.403,00 TL başvuru bedelinin iadesinin gerektiği anlaşılmıştır.

B)İhalelere Yönelik Başvurular Hakkında Yönetmelik’in 18’inci maddesi yönünden yapılan inceleme sonucunda herhangi bir aykırılık tespit edilmemiştir.

Sonuç olarak, yukarıda mevzuata aykırılıkları belirtilen işlemlerin düzeltici işlemle giderilebilecek nitelikte işlemler olduğu tespit edildiğinden, idare tarafından başvuru sahibinin teklifinin değerlendirmeye alınması ve teklifte önemli olduğu tespit edilen maliyet bileşenlerinin açık ve tereddütte mahal vermeyecek şekilde belirlenerek sınır değer altında teklif veren isteklilere aşırı düşük teklif sorgulamasının yeniden yapılması ve bu aşamadan sonraki işlemlerin mevzuata uygun olarak yeniden gerçekleştirilmesi gerekmektedir.

Açıklanan nedenlerle, 4734 sayılı Kanun'un 65'inci maddesi uyarınca bu kararın tebliğ edildiği veya tebliğ edilmiş sayıldığı tarihi izleyen 30 gün içerisinde Ankara İdare Mahkemelerinde dava yolu açık olmak üzere,

1) Anılan Kanun'un 54'üncü maddesinin onbirinci fıkrasının (b) bendi gereğince düzeltici işlem belirlenmesine,

2) Başvuru bedelinin Kurul kararının başvuru sahibine bildirimini izleyen otuz gün içinde başvuru sahibinin Kamu İhale Kurumuna yazılı talebi halinde iadesine,

Oybirliği ile karar verildi.

 
< Önceki   Sonraki >

İçerik İstatistiği

KiK Kararları: 13.014 Karar
 - Bu Hafta (13.01-15.01): 19
 - Geçen Hafta(06.01-12.01): 0
 - Bu Ay (Ocak): 27
 - Geçen Ay (Aralık): 32
Kategori: 162
Haberler: 748

Abone İstatistiği

7 misafir ve 2 abone bağlı
Abone Sayısı: 8961
Abone Oranları:
  - Giriş (1 ay): % 2,61
  - Bronz (3 ay): % 2,61
  - Gümüş (6 ay): % 0,65
  - Altın (12 ay): % 28,76
  - Kamu Altın (12 ay): % 65,36
Ziyaretçi Sayısı: 6.493.125
Final Bilgi Hizmetleri     kikkararlari.com facebook     kikkararlari.com twitter
256-Bit GeoTrust SSL Sertifika
Ödeme Seçenekleri