Toplantı No: 2013/023 Gündem No: 8 Karar Tarihi: 18.03.2013 Karar No: 2013/UH.II-1384
Şikayetçi: Arda Endüstriyel Proje ve Uygulama San. Tic. Ltd. Şti.- Egemen Endüstriyel/İbrahim Halil Bayındır Ortak Girişimi, ATATÜRK BULVARI CEBECİ İŞHANI KAT:2 NO:25 ŞANLIURFA İhaleyin Yapan İdare: Erzin Belediye Başkanlığı, Cumhuriyet Mahallesi Şükrüpaşa Caddesi No: 5 31960 HATAY Başvuru Tarih ve Sayısı: 08.03.2013 / 8698 Başvuruya Konu İhale: 2013/4710 İhale Kayıt Numaralı "Başkanlık Hizmetlerinde Personel Çalıştırılması" İhalesi
Kurumca Yapılan İnceleme ve Değerlendirme:
Erzin Belediye Başkanlığıtarafından 13.02.2013tarihinde açık ihale usulüile yapılan “Başkanlık Hizmetlerinde Personel Çalıştırılması” ihalesine ilişkin olarak Arda Endüstriyel Proje ve Uygulama San. Tic. Ltd. Şti.- Egemen Endüstriyel/İbrahim Halil Bayındır Ortak Girişiminin 04.03.2013tarihinde yaptığı şikâyet başvurusunun, idarenin 04.03.2013tarihli yazısı ile reddi üzerine, başvuru sahibince 08.03.2013tarih ve 8698sayı ile Kurum kayıtlarına alınan 08.03.2013tarihli dilekçe ile itirazen şikâyet başvurusunda bulunulmuştur.
Başvuruya ilişkin olarak 2013/1014sayılı şikâyet dosyası kapsamında yapılan inceleme neticesinde esas inceleme raporu tanzim edilmiştir.
Karar:
Esas inceleme raporu ve ekleri incelendi.
İtirazen şikâyet dilekçesinde özetle, aşırı düşük teklif açıklamaları kapsamında kıyafet gideri için teklif ettikleri bedelin hayatın olağan akışına aykırı olduğu gerekçesiyle tekliflerinin değerlendirme dışı bırakıldığı, ancak Kamu İhale Genel Tebliği’nin 79.4.2.15 numaralı maddesine göre öngördükleri giyim bedelinin piyasa şartlarına uygun olmaması sebebiyle tekliflerinin değerlendirme dışı bırakılmasının mümkün olmadığı ve düzeltici işlem yapılması gerektiği iddialarına yer verilmiştir.
A) Başvuru sahibinin iddialarının değerlendirilmesi sonucunda aşağıdaki hususlar tespit edilmiştir:
İdari Şartname’nin “İhale konusu alıma ilişkin bilgiler”başlıklı 2’nci maddesinde,
“2.1. İhale konusu hizmetin;
a) Adı: Başkanlık hizmetlerinde personel çalıştırılması
b) Miktarı ve türü: Hizmetin miktarı ve türü ekte yer almaktadır.
c) Yapılacağı yer: Erzin Belediyesi…”düzenlemesi,
Aynı Şartname’nin“Teklif fiyata dahil olan giderler” başlıklı 25’inci maddesinde,
“Madde 25 - Teklif fiyata dahil olan giderler
25.1. Ulaşım, sigorta, vergi, resim ve harç giderleri teklif fiyata dahildir.
25.2. 25.1. maddesinde yer alan gider kalemlerinde artış olması ya da benzeri yeni gider kalemlerinin oluşması hallerinde, teklif edilen fiyatın bu tür artış ya da farkları karşılayacak payı içerdiği kabul edilir. Yüklenici, bu artış ve farkları ileri sürerek herhangi bir hak talebinde bulunamaz.
25.3. Teklif fiyata dahil olan diğer giderler aşağıda belirtilmiştir:
25.3.1. İşin süresi ve personel sayısı dikkate alınarak ilgili mevzuatına göre hesaplanacak işçilik ücreti:
Tüm personeller asgari ücretin % 50 fazlası ücret alacaklardır, fazla çalışma öngörülmemektedir.
25.3.2. Yemek, yol ve giyecek giderleri:
Yol ve yemek hariç sadece yazlık (ayakkabı, pantolon, gömlek) ve kışlık (ayakkabı, pantolon, gömlek, ceket) olmak üzere iki defa giyecek alımı ayni olarak öngörülecektir.
25.3.3. Bu madde boş bırakılmıştır.
25.3.4. Bu madde boş bırakılmıştır.
25.4. Sözleşme konusu işin bedelinin ödenmesi aşamasında doğacak Katma Değer Vergisi (KDV), ilgili mevzuatı çerçevesinde İdare tarafından yükleniciye ayrıca ödenir.
25.5. Kısa vadeli sigorta prim oranları belirtilecektir.
1”düzenlemesi bulunmaktadır.
Sözleşme Tasarısı’nın“İşin süresi” başlıklı 9’uncu maddesinde,“9.1. İşe başlama tarihi 01.03.2013; işi bitirme tarihi 31.12.2013”düzenlemesi yer almaktadır.
İhale dokümanı kapsamında isteklilere verilen birim fiyat teklif cetveline göre, 14 işçi için 10 ay üzerinden teklif verilmesi gerekmektedir.
İhale konusu işte çalıştırılacak personele verilecek kıyafetlerle ilgili olarak Teknik Şartname’de herhangi bir düzenlemeye yer verilmediği görülmüştür.
Yukarıda aktarılan düzenlemeler dikkate alınarak sosyal güvenlik mevzuatı doğrultusunda hesaplama yapıldığında, yol ve yemek gideri ile %3 sözleşme ve genel giderler dâhil, kıyafet gideri hariç olmak üzere teklif edilmesi gereken asgari işçilik maliyeti 257.181,40 TL olmaktadır.
İhale işlem dosyasında bulunan belgelerden, idarece tespit edilen yaklaşık maliyetten yüklenici kârı hariç bırakıldığında elde edilen tutar 263.453,40 TL olmaktadır ve başvuru konusu ihaleye teklif veren altı geçerli teklif sahibi istekliden beşinin (Ayyıldız Müt. ve Org. Hiz. San. ve Tic. Ltd. Şti., Akfa Tem. Gıda Yem. İnş. Otom. Peyzaj San. ve Tic. Ltd. Şti., Arda Endüstriyel Proje ve Uygulama San. Tic. Ltd. Şti.- Egemen Endüstriyel/İbrahim Halil Bayındır Ortak Girişimi, Talip Tem. İnş. Gıda Tic. ve San. Ltd. Şti., Mersin Tem. İlaçlama Taş. Gıda Emlak San. Tic. Ltd. Şti.) 14.02.2013 tarihli yazılar ile idarece aşırı düşük teklif sorgulamasına tabi tutulduğu belirlenmiştir.
Kamu İhale Kanunu’nun “Aşırı düşük teklifler” başlıklı 38’inci maddesinin birinci fıkrası gereği, teklifte önemli olan bileşenlerin aşırı düşük teklif sorgulaması yazısı kapsamında idarece ilgili istekliye bildirilmesi gerekmektedir.
İdare tarafından ilgili istekliye tebliğ edilen aşırı düşük teklif sorgulaması yazısında teklifte önemli olan bileşenler hakkında bir bilgi verilmediği ve bu durumun kamu ihale mevzuatına aykırılık teşkil ettiği görülmekle birlikte, başvuru konusu ihalenin personel çalıştırılmasına dayalı bir ihale olduğu dikkate alındığında, İdari Şartname’nin “Teklif fiyata dahil olan giderler”başlıklı 25’inci maddesinde yer alan gider kalemlerinin açıklanması gerektiği sonucuna varılmıştır.
Yukarıda aktarılan tespitler dikkate alınarak Arda Endüstriyel Proje ve Uygulama San. Tic. Ltd. Şti.- Egemen Endüstriyel/İbrahim Halil Bayındır Ortak Girişiminin aşırı düşük teklif açıklaması, başvuru sahibinin dilekçesinde belirtilen hususlar ve Kamu İhale Genel Tebliği’nin 79’uncu maddesinde yapılan açıklamalar doğrultusunda aşağıda incelenmiştir.
? İdarece Kuruma gönderilen ihale işlem dosyası dâhilinde bulunan Arda Endüstriyel Proje ve Uygulama San. Tic. Ltd. Şti.- Egemen Endüstriyel/İbrahim Halil Bayındır Ortak Girişiminin aşırı düşük teklif açıklaması kapsamında, maliyet hesabı çizelgesi, KİK işçilik hesaplama modülü çıktısı, malın üreticisi olunması, giyim giderini tevsik için sunulan mala ilişkin alış veya satış yapılması durumunda yapılan açıklamalarda kullanılan maliyet/satış tutarı tespit tutanağı yer almaktadır.
Yedi kalemden oluşan kıyafet giderine ilişkin olarak adı geçen istekli tarafından her bir işçi için 0,07 TL, toplam olarak ise 0,98 TL teklif verildiği görülmüştür.
Söz konusu isteklinin, bahsi geçen kıyafet giderini tevsik için Kamu İhale Genel Tebliği’nin O.7 numaralı ekinde bulunan ve malın üreticisi olunması, mala ilişkin alış veya satış yapılması durumunda kullanılacak maliyet/satış tutarı tespit tutanağını sunduğu belirlenmiştir.
Kamu İhale Genel Tebliği’nin “Hizmet alımı ihalelerinde aşırı düşük tekliflerin değerlendirilmesi” başlıklı 79’uncu maddesinde,
“79.4.2.12.İsteklinin açıklamalarını kendi ürettiği, aldığı veya sattığı mallara dayandırması durumunda ihale konusu işte kullanılması öngörülen mala ilişkin ağırlıklı ortalama birim maliyetin veya ağırlıklı ortalama birim satış tutarının belirtildiği “maliyet/satış tutarı tespit tutanağı” (Ek-O.7) sunulacaktır. İsteklilerce teklif edilen tutara ilişkin birim fiyatlar,
a) Maliyete dayalı açıklama yapıldığında, ağırlıklı ortalama birim maliyetin,
b) Satışlar üzerinden açıklama yapıldığında, ağırlıklı ortalama birim satış tutarının %80’inin,
altında olamaz.
İsteklinin satışlar üzerinden açıklama yapabilmesi için malın ticareti ile iştigal ediyor olması; maliyete dayalı açıklama yapabilmesi için ise, son geçici vergi beyanname döneminde ihale konusu işte kullanılmasını öngördüğü mal miktarının en az yarısı kadar alış yapmış olması gerekmektedir.
İsteklinin son geçici vergi beyanname döneminde 4734 sayılı Kanun kapsamındaki idarelere açıklama konusu mala ilişkin satış yapmış ve satılan malın idarece kabul edilmiş olması durumunda “maliyet/satış tutarı tespit tutanağı” (Ek-O.7) sunmasına gerek bulunmayıp sadece söz konusu satışa ilişkin fatura suretleri ile de belgelendirme yapılabilecektir.”açıklaması bulunmaktadır.
Söz konusu maliyet/satış tutarı tespit tutanağının SMMM tarafından onaylı olduğu, özel ortak Egemen Endüstriyel/İbrahim Halil Bayındır adına düzenlendiği, her bir kalem giysinin birim fiyatının 0,001 TL olarak belirlendiği tespit edilmiş ve şekil şartları açısından bahsi geçen tutanağın kamu ihale mevzuatına uygun olduğu sonucuna varılmıştır.
Aşırı düşük teklif açıklaması kapsamında bulunan maliyet hesabı çizelgesine göre istekli tarafından teklif edilen tutarın hesabı aşağıdaki gibidir.
Maliyet kalemi
Tutarı (TL)
%3 sözleşme gideri dâhil işçilik maliyeti
257.181,40
Giyim bedeli
0,98
Giyime ilişkin sözleşme gideri
0,03
Firma kârı ve diğer giderler
0,39
Genel Toplam
257.182,80
Ancak, başvuru sahibinin teklif ettiği giyim bedeli dikkate alınarak, sosyal güvenlik mevzuatı doğrultusunda hesaplama yapıldığında, giyim gideri ile %3 sözleşme ve genel giderler dâhil olmak üzere başvuru sahibi isteklinin teklif etmesi gereken asgari işçilik maliyeti 257.182,80 TL olmaktadır.
Başvuru sahibinin de yukarıda belirtilen tutarı (257.182,80 TL) teklif ettiği görülmekle birlikte, teklif ettiği tutarın 0,39 TL değerindeki kısmının firma kârı ve diğer giderler olduğu görülmektedir.
Başvuru sahibinin firma kârı hariç teklif etmesi gereken asgari işçilik maliyet, yukarıda belirtildiği üzere 257.182,80 TL olduğundan, teklif edilen tutardan firma kârı çıkarıldığında geriye kalan meblağın, söz konusu isteklinin teklif etmesi gereken asgari işçilik maliyetini karşılamadığı sonucuna varılmıştır.
Bundan dolayı, Arda Endüstriyel Proje ve Uygulama San. Tic. Ltd. Şti.- Egemen Endüstriyel/İbrahim Halil Bayındır Ortak Girişiminin teklifinin değerlendirme dışı bırakılması işleminin yerinde olduğu neticesine ulaşılmış ve başvuru sahibinin iddiası yerinde görülmemiştir.
B)İhalelere Yönelik Başvurular Hakkında Yönetmeliğin 18 inci maddesi yönünden yapılan inceleme sonucunda tespit edilen hususlar ve buna ilişkin inceleme ve hukuki değerlendirme aşağıda yapılmıştır:
İdarece aşırı düşük teklif sorgulamasına tabi tutulan diğer isteklilerin teklif açıklamaları aşağıda incelenmiştir.
? Ayyıldız Müt. ve Org. Hiz. San. ve Tic. Ltd. Şti.nin aşırı düşük teklif açıklamasına ilişkin inceleme:
Yedi kalemden oluşan kıyafet giderini tevsik amacıyla adı geçen istekli tarafından proforma fatura sunulduğu ve her bir işçi için 0,007 TL teklif verildiği, ancak 14 işçi için teklif edilen toplam tutarın belirtilmediği görülmüştür.
Adı geçen isteklinin teklif ettiği birim fiyat, 1.837,017 TL’dir. Başvuru konusu ihalede giyim gideri hariç teklif edilmesi gereken asgari işçilik maliyeti 1.837,01 TL olduğundan, sözü edilen firmanın, 14 işçiye ait giyim bedelini değil, bir işçi için belirlenen giyim giderini teklif tutarına eklediği anlaşılmaktadır.
Bunun dışında, mezkûr isteklinin proforma faturasının Kamu İhale Genel Tebliği’nin 79.4.2.4 numaralı maddesinde yer alan açıklamaya aykırı olarak ilgili meslek mensubu tarafından onaylı olmadığı tespit edilmiştir.
Belirtilen sebeplerden, adı geçen firmanın aşırı düşük teklif açıklamasının kamu ihale mevzuatına aykırı olduğu sonucuna varılmıştır.
? Akfa Tem. Gıda Yem. İnş. Otom. Peyzaj San. ve Tic. Ltd. Şti.nin aşırı düşük teklif açıklamasına ilişkin inceleme:
Yedi kalemden oluşan kıyafet giderini tevsik amacıyla adı geçen istekli tarafından proforma fatura sunulduğu ve 14 işçi için toplam 1,40 TL teklif verildiği görülmüştür.
Mersin’de faaliyet gösteren Akdeniz Vefa Tem. Peyzaj İnş. Gıda Bilgi İşlem San. ve Tic. Ltd. Şti. tarafından düzenlenen proforma faturanın SMMM tarafından onaylandığı ve şekil şartları açısından Kamu İhale Genel Tebliği’ne uygun olduğu belirlenmiştir.
Kamu İhale Genel Tebliği’nin “Hizmet alımı ihalelerinde aşırı düşük tekliflerin değerlendirilmesi” başlıklı 79’uncu maddesinde “79.4.2.14.Proforma fatura ve fiyat tekliflerinin, proforma fatura veya fiyat teklifine konu alanda faaliyet gösterenlerden alınması gerekmekte olup bu belgelerin ihale tarihinden önce düzenlenmiş olması zorunlu değildir.”açıklaması bulunmaktadır.
Bu açıklama doğrultusunda, Türkiye Ticaret Sicili Gazetesi’nin internet sayfası üzerinden proforma faturayı düzenleyen firmanın faaliyet gösterdiği alanlara ilişkin yapılan incelemede, 11.03.2009 tarihli ve 7267 sayılı Gazetede yer alan ilanda, Mersin’de faaliyet gösteren Akdeniz Vefa Tem. Peyzaj İnş. Gıda Bilgi İşlem San. ve Tic. Ltd. Şti.nin iştigal konuları hakkında peyzaj işleri dışında bir bilgi bulunmadığı, ancak adı geçen firmanın önceki ticaret unvanının Değerli Temizlik İnş. Gıda İletişim Bilgi İşlem San. ve Tic. Ltd. Şti. olduğu belirlenmiştir.
Mersin’de faaliyet gösteren Değerli Temizlik İnş. Gıda İletişim Bilgi İşlem San. ve Tic. Ltd. Şti. için yapılan incelemede, iştigal alanına ilişkin bilgi veren bir ilana rastlanılmamakla birlikte, söz konusu firmanın daha önce Diyarbakır’da faaliyet gösterdiği belirlenmiştir.
Diyarbakır’da faaliyet gösteren Değerli Temizlik İnş. Gıda İletişim Bilgi İşlem San. ve Tic. Ltd. Şti. için yapılan incelemede, adı geçen firmanın iştigal konuları arasında “Temizlik sektörü”başlığı altındaki kısımda, personel kıyafetlerinin, masa örtülerinin, çarşafların vb. unsurların bakımı, ikmali, organize edilmesi, dikilmesi, yıkanması, ütülenmesi vb. hususlar sayılmakla birlikte, söz konusu firmanın faaliyet konuları arasında giyim malzemelerinin imalatının veya alım-satımının yapıldığına ilişkin bir bilgi yer almadığından, proforma faturayı düzenleyen firmanın proforma faturaya konu alanda faaliyet göstermediği ve bu durumun kamu ihale mevzuatına uygun olmadığı sonucuna varılmıştır.
Belirtilen sebepten, adı geçen firmanın aşırı düşük teklif açıklamasının kamu ihale mevzuatına aykırı olduğu neticesine ulaşılmıştır.
? Talip Tem. İnş. Gıda Tic. ve San. Ltd. Şti.nin aşırı düşük teklif açıklamasına ilişkin inceleme:
Yedi kalemden oluşan kıyafet giderini tevsik amacıyla adı geçen istekli tarafından 14 işçi için toplam olarak 1,96 TL teklif verildiği görülmüştür.
Kır-Al İş Elbiseleri ve Güvenlik Malzemeleri-Cem Pak tarafından düzenlenen proforma faturanın SMMM tarafından onaylandığı ve şekil şartları açısından Kamu İhale Genel Tebliği’ne uygun olduğu belirlenmiştir.
Ancak, mezkûr proforma fatura ekinde sunulan maliyete dayalı olarak yapılan açıklamaya ilişkin maliyet/satış tutarı tespit tutanağında, tutanağa konu edilen malların dönemine ilişkin olarak sadece “2012” ibaresinin bulunduğu, buna karşın 2012 yılının hangi vergi beyanname dönemine ait olduğuna ilişkin bilginin verilmemesi sebebiyle, sözü edilen maliyet/satış tutarı tespit tutanağının son geçici vergi beyanname dönemine ait olup olmadığı anlaşılamadığından bu durumun kamu ihale mevzuatına uygun olmadığı sonucuna varılmıştır.
Belirtilen sebepten, adı geçen firmanın aşırı düşük teklif açıklamasının kamu ihale mevzuatına aykırı olduğu neticesine ulaşılmıştır.
? Mersin Tem. İlaçlama Taş. Gıda Emlak San. Tic. Ltd. Şti.nin aşırı düşük teklif açıklamasına ilişkin inceleme:
Yedi kalemden oluşan kıyafet giderini tevsik amacıyla adı geçen istekli tarafından 14 işçi için toplam olarak 3.248,00 TL teklif verildiği görülmüştür.
Model-İş İnş. Mal. Teks. Ürn. San. ve Tic. Ltd. Şti. tarafından düzenlenen proforma faturanın SMMM tarafından onaylandığı ve şekil şartları açısından Kamu İhale Genel Tebliği’ne uygun olduğu belirlenmiştir.
Ancak, mezkûr proforma fatura ekinde sunulan, maliyete dayalı olarak yapılan açıklamaya ilişkin maliyet/satış tutarı tespit tutanağında, tutanağa konu edilen malların dönemine ilişkin olarak “2013” ibaresinin bulunduğu görülmektedir. Başvuru konusu ihale 13.02.2013 tarihinde yapıldığından, bahse konu maliyet/satış tutarı tespit tutanağının son geçici veya sondan bir önceki geçici vergi beyanname dönemine ilişkin bilgileri içermediği ve bu durumun kamu ihale mevzuatına uygun olmadığı sonucuna varılmıştır.
Belirtilen sebepten, adı geçen firmanın aşırı düşük teklif açıklamasının kamu ihale mevzuatına aykırı olduğu neticesine ulaşılmıştır.
Dolayısıyla yukarıda belirtilen dört isteklinin aşırı düşük teklif açıklamalarının idarece kabul edilmemesi işleminin yerinde olduğu sonucuna varılmıştır.
Açıklanan nedenlerle, 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun 65’inci maddesi uyarınca bu kararın tebliğ edildiği veya tebliğ edilmiş sayıldığı tarihi izleyen 60 gün içerisinde Ankara İdare Mahkemelerinde dava yolu açık olmak üzere,
Anılan Kanun’un 54’üncü maddesinin onuncu fıkrasının (c) bendi gereğince itirazen şikâyet başvurusunun reddine,
Oybirliği ile karar verildi.
Mahmut GÜRSES
Başkan
Kazım ÖZKAN
II. Başkan
Ali Kemal AKKOÇ
Kurul Üyesi
Erkan DEMİRTAŞ
Kurul Üyesi
Ahmet ÖZBAKIR
Kurul Üyesi
Mehmet Zeki ADLI
Kurul Üyesi
Hamdi GÜLEÇ
Kurul Üyesi
Mehmet AKSOY
Kurul Üyesi
|