Toplantı No: 2013/002 Gündem No: 61 Karar Tarihi: 07.01.2013 Karar No: 2013/UH.II-102
Şikayetçi: Tüm-Pa Temizlik Ve Sosyal Hizmet İnşaat Turz. Tic. Pazarlama Ltd. Şti. , CEVİZLİDERE MAH. 7.SOK. DEMİRLER PALMİYE İŞ MERKEZİ NO:4/4 BALGAT/ ANKARA İhaleyin Yapan İdare: Salihli Belediye Başkanlığı (Temizlik İşleri Müdürlüğü), Atatürk Mah. Kurudere Cad. No:1 45300 MANİSA Başvuru Tarih ve Sayısı: 21.12.2012 / 42505 Başvuruya Konu İhale: 2012/156104 İhale Kayıt Numaralı "Kent Temizliğinde Çalıştırılmak Üzere 122 Adet Vasıfsız Düz İşçi, 19 Adet Vasıflı Kamyon Şoförü (C Ehliyetli) Ve 1 Adet Vasıflı Traktör Şoförü Personel" İhalesi
Kurumca Yapılan İnceleme ve Değerlendirme:
Salihli Belediye Başkanlığı Temizlik İşleri Müdürlüğütarafından 23.11.2012 tarihinde açık ihale usulü ile yapılan “Kent Temizliğinde Çalıştırılmak Üzere 122 Adet Vasıfsız Düz İşçi, 19 Adet Vasıflı Kamyon Şoförü (C Ehliyetli) ve 1 Adet Vasıflı Traktör Şoförü Personel Hizmet Alımı İşi” ihalesine ilişkin olarak Tüm-Pa Tem. ve Sos. Hiz. İnş. Turz. Tic. Paz. Ltd. Şti.nin 21.12.2012 tarih ve 42505 sayı ile Kurum kayıtlarına alınan 21.12.2012 tarihli dilekçe ile itirazen şikâyet başvurusunda bulunulmuştur.
Başvuruya ilişkin olarak 2012/4987 sayılı şikâyet dosyası kapsamında yapılan inceleme neticesinde esas inceleme raporu tanzim edilmiştir.
Karar:
Esas inceleme raporu ve ekleri incelendi:
İtirazen şikâyet dilekçesinde özetle; söz konusu ihalenin 03.12.2012 tarihli ihale kararı ile Park Yem. Tem. İnş. Nak. Kaynak Su San. Tic. Ltd. Şti. üzerinde bırakıldığı, kendilerinin ise ekonomik açıdan en avantajlı ikinci teklif olarak belirlendiği, alınan karar üzerine idareye yapmış oldukları şikayet başvurularına somut bir yanıt verilmeyip, yaklaşık maliyetin gözden geçirilmesi sonucunda ihale modülünden ve yuvarlamalardan dolayı aritmetik hata olduğu gerekçesiyle ihalenin iptal edildiği, idare tarafından yaklaşık maliyetin yanlış hesaplanmadığı, kaldı ki bu konuyla ilgili olarak da bir iddianın bulunmadığı, diğer taraftan tekliflerinde aritmetik hata bulunan isteklilerin değerlendirme dışı bırakılması ve geçerli teklif sahibi istekliler ile ihaleye devam edilmesi gerektiği, bu nedenle, idare tarafından belirtilen gerekçeyle alınan iptal kararının mevzuata aykırı olduğu İddialarına yer verilmiştir.
İptal gerekçeleri ile sınırlı olarak yapılan inceleme sonucunda aşağıdaki hususlar tespit edilmiştir:
Salihli Belediye Başkanlığı Temizlik İşleri Müdürlüğü tarafından “Kent Temizliğinde Çalıştırılmak Üzere 122 Adet Vasıfsız Düz İşçi, 19 Adet Vasıflı Kamyon Şoförü (C Ehliyetli) ve 1 Adet Vasıflı Traktör Şoförü Personel Hizmet Alımı” işinin açık ihale usulü ile ihaleye çıkarıldığı, yaklaşık maliyetin 2.537.200,93 TL olarak hesaplandığı, bahse konu ihalede 15 adet ihale dokümanı satın alındığı, 23.11.2012 tarihinde yapılan ihaleye 9 isteklinin katıldığı, ihale komisyonu tarafından 8 isteklinin teklifinin geçerli bulunduğu, geçerli tekliflerden Beltur Turz. Taş. Oto. Gıda Ür. Tem. Hiz. İlaç. San. Dış Tic. Ltd. Şti.nin teklifinin asgari işçilik maliyetinin altında olduğu gerekçesiyle değerlendirme dışı bırakıldığı, 26.11.2012 tarihli ihale komisyon kararı ile ihaleninPark Yem. Tem. İnş. Nak. Kaynak Su San. Tic. Ltd. Şti. üzerinde bırakıldığı,Kartal Grup Sosyal Hiz. İnş. Tem. Taah. Tic. Ltd. Şti.nin 06.12.2012 tarihinde idareye şikayet başvurusunda bulunduğu, idarenin 10.12.2012 tarihli işlemi ile şikayeti uygun bulmadığı, Eskercan İnş. Tem. Öz. Güv. Tur. Nak. Gıda Mad. Or. Ür. Tahm. Tahl. Yem. Tic. San. Ltd. Şti.nin 07.12.2012 tarihinde idareye şikayet başvurusunda bulunduğu, başvuru sahibi Tüm-Pa Tem. ve Sos. Hiz. İnş. Turz. Tic. Paz. Ltd. Şti. nin 11.12.2012 tarihinde idareye şikayet başvurusunda bulunduğu,Beltur Turz. Taş. Oto. Gıda Ür. Tem. Hiz. İlaç. San. Dış Tic. Ltd. Şti.nin 12.12.2012 tarihinde idareye şikayet başvurusunda bulunduğu,Öztürk İth. İhr. Paz. San. ve Tic. Ltd. Şti.nin 12.12.2012 tarihinde idareye şikayet başvurusunda bulunduğu, söz konusu başvurular üzerine, idare tarafından hazırlanan yaklaşık maliyetin tekrar gözden geçirilmesi sonucunda ihale modülünden ve yuvarlamalardan dolayı aritmetik hata olduğu tespit edildiğinden ihale yetkilisi tarafından 13.12.2012 tarihinde ihalenin iptal edildiği anlaşılmıştır.
İdari Şartname’nin “Teklif fiyata dahil olan giderler” başlıklı 25 inci maddesinde “25.1.Vergi, Resim, Harç, Sigorta ve Sözleşme giderleri
25.2.25.1. maddesinde yer alan gider kalemlerinde artış olması ya da benzeri yeni gider kalemlerinin oluşması hallerinde, teklif edilen fiyatın bu tür artış ya da farkları karşılayacak payı içerdiği kabul edilir. Yüklenici, bu artış ve farkları ileri sürerek herhangi bir hak talebinde bulunamaz.
25.3.Teklif fiyata dahil olan diğer giderler aşağıda belirtilmiştir:
25.3.1. İşin süresi ve personel sayısı dikkate alınarak ilgili mevzuatına göre hesaplanacak işçilik ücreti:
A- Vasıfsız Düz İşçi
Vasıfsız Düz İşçi Resmi Ve Dini Bayram Çalışması = 1769 Gün
Vasıfsız Düz İşçi Fazla Çalışma Mesai = 700 Saat
Vasıfsız Düz İşçi Pazar Çalışması = 2080 Gün
B- Vasıflı Kamyon Şoförü ( C Ehliyetli ) Personel: Brüt Asgari Ücretin %20 (Yüzde yirmi) Fazlası
Vasıflı Kamyon Şoförü (C Ehliyetli) Personel Resmi ve Dini Bayram Çalışması = 275,5 Gün
Vasıflı Kamyon Şoförü (C Ehliyetli) Personel Fazla Çalışma Mesai = 5130 Saat
Vasıflı Kamyon Şoförü (C Ehliyetli) Personel Pazar Çalışması = 420 Gün
C- Vasıflı Traktör Şoförü Personel: Brüt Asgari Ücretin %10 (Yüzde on) fazlası
Vasıflı Traktör Şoförü Personel Resmi ve Dini Bayram Çalışması = 14,5 Gün
Vasıflı Traktör Şoförü Personel Fazla Çalışma mesai = 270 Saat
Vasıflı Traktör Şoförü Personel Fazla Çalışması = 52 Gün
25.3.2. Bu madde boş bırakılmıştır.
25.3.3. Bu madde boş bırakılmıştır.
25.3.4. Bu madde boş bırakılmıştır.
25.4.Sözleşme konusu işin bedelinin ödenmesi aşamasında doğacak Katma Değer Vergisi (KDV), ilgili mevzuatı çerçevesinde İdare tarafından yükleniciye ayrıca ödenir.
25.5. Kısa vadeli sigorta prim oranları belirtilecektir.
Bu Hizmet ihalesinin yaklaşık maliyetinin hesabında, İş Kazaları ve Meslek Hastalıkları Sigorta Prim Oranı %1,5 olarak hesaplanmıştır.” düzenlemesine yer verilmiştir.
İdare tarafından birim fiyat teklif cetveli aşağıdaki gibi düzenlenmiştir.
A
B
Sıra No
İş Kaleminin Adı Ve Kısa Açıklaması
Miktarı
Teklif Edilen Birim Fiyat
Tutarı
Birimi
İşçi Sayısı
Ay/Gün/Saat
1
Vasıfsız Düz İşçi
Kişi
122
12
2
Vasıflı Kamyon Şöfürü (C Ehliyetli)
Kişi
19
12
3
Vasıflı Traktör Şoförü
Kişi
1
12
I. Ara Toplam (K.D.V Hariç)
Sıra No
İş Kaleminin Adı Ve Kısa Açıklaması
Birimi
Miktarı
Teklif Edilen Birim Fiyat
Tutarı
1
Düz İşçi Resmi ve Dini Bayram Çalışması
Gün
1.769
2
Düz İşçi Fazla Çalışma Mesai
Saat
700
3
Düz İşçi Pazar Çalışması
Gün
2.080
4
Kamyon Şoförü Resmi ve Dini Bayram Çalışması
Gün
275,5
5
Kamyon Şoförü Fazla Çalışma Mesai
Saat
5.130
6
Kamyon Şofürü Pazar Çalışması
Gün
420
7
Traktör Şoförü Resmi ve Dini Bayram Çalışması
Gün
14,5
8
Traktör Şoförü Fazla Çalışma Mesai
Saat
270
9
Traktör Şoförü Pazar Çalışması
Gün
52
II. Ara Toplam(K.D.V. Hariç)
Toplam Tutar (K.D.V Hariç)
Kamu İhale Genel Tebliği’nin “Hizmet alımı ihalelerinde aşırı düşük tekliflerin değerlendirilmesi” başlıklı 79’uncu maddesinde “79.1. Personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımı ihalelerinde, tekliflerin değerlendirilmesinde;
İhale ve sözleşmeye ilişkin damga vergileri, Kamu İhale Kurumu payı ve noter masrafları gibi sözleşme giderleri ile amortisman, kıdem tazminatı, işyeri hekimliği ücreti, oryantasyon (ihale konusu işe uyum) eğitimi gideri, yaka kartı ve bu mahiyetteki genel giderleri karşılamak üzere birim fiyat teklif cetvelinde yer alan her bir işçilik kalemindeki (yol, yemek ve giyecek dahil brüt asgari ücret veya brüt asgari ücretin yüzde (%) fazlası üzerinden ücret hesaplanan işçilik kalemi ile ulusal bayram ve genel tatil günleri ve fazla çalışma saatlerine ilişkin işçilik kalemleri) birim fiyatlar ile işçi sayısı üzerinden teklif alınması idarece uygun görülmeyen iş kalemi/kalemleri kapsamında çalıştırılacak olan her bir personelin işçilik maliyeti üzerinden % 3 oranında sözleşme giderleri ve genel giderler hesaplanacaktır.”,
“Aritmetik hata ve yuvarlama” başlıklı maddesinin 16.5’inci maddesinde “16.5.2.1. İşçilik ücreti, yol ve yemek bedeli ile bunlar üzerinden alınan prim tutarları gibi işçilik kalemlerini oluşturan maliyet unsurlarına ilişkin hesaplama yöntemi, sosyal güvenlik mevzuatı kapsamında kanunla ve idari düzenlemelerle belirlenmiş olup, bu çerçevede 1 TL (Bir Türk Lirası)’nin altındaki tutarlar iki ondalık basamaklı sayıya yuvarlanarak yazılmaktadır. Sosyal güvenlik mevzuatındaki düzenlemelerin emredici nitelikte olması nedeniyle isteklilerin ilgili mevzuatı gereğince yapacakları işçilik hesaplamalarında da anılan yöntemin uygulanması zorunluluğu bulunmaktadır. Bu sebeple, hizmet alımı ihalelerinde birim fiyat teklif cetvelinde yer alan ve işçi sayısı üzerinden teklif alınan işçilik kalemlerinin birim fiyatları ile birim fiyatla miktarın çarpılması sonucu bulunan tutarları, virgülden sonra en yakın iki ondalık basamaklı sayıya yuvarlanarak yazılacaktır. Yuvarlama işleminde yarım kuruş ve üzerindeki değerler bir kuruşa tamamlanacak; yarım kuruşun altındaki değerler ise dikkate alınmayacaktır.” açıklamaları yer almaktadır.
Kurumumuzca yürütülen bir incelemeye ilişkin olarak, Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı Sigorta Primleri Genel Müdürlüğünden asgari işçilik maliyet hesabında işveren sigorta prim oranı içerisinde yer alan her bir sigorta koluna ait prim oranının nasıl hesaplanması gerektiği hususunda görüş istenilmiş, anılan Genel Müdürlükten gelen 03.12.2012 tarih ve M-20518196 sayılı yazıda “…yuvarlamanın her bir işlem sonucunda bulunan rakam üzerinden yapılması gerekmektedir. Öte yandan, Kurumumuza ödenecek sigorta prim tahakkuku oluşturulurken, belirlenen prime esas kazanç tutarı üzerinden, gerek işveren gerekse sigortalı hisseleri 5510 sayılı Kanunun 81 inci maddesinde belirtilen her bir sigorta koluna ait prim oranına göre ayrı ayrı hesaplanması gerekmektedir… ” denilmiştir.
Anılan Tebliğ açıklamaları ve Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı Sigorta Primleri Genel Müdürlüğü’nün yazısı birlikte değerlendirildiğinde idari şartnamedeki düzenlemelere göre ihale konusu işe ait asgari işçilik maliyetinin;
Yaklaşık maliyet bileşenleri
Miktar
Birim maliyet
Toplam
Vasıfsız Düz İşçi
122 işçi x 12 ay
1.181,84
1.730.213,76
Vasıflı Kamyon Şöfürü
19 işçi x 12 ay
1.418,21
323.351,88
Vasıflı Traktör Şoförü
1 işçi x 12 ay
1.300,01
15.600,12
Düz İşçi Resmi ve Dini Bayram Çalışması
1.769 gün
39,40
69.698,60
Düz İşçi Fazla Çalışma Mesai
700 saat
7,88
5.516,00
Düz İşçi Pazar Çalışması
2.080 gün
59,10
122.928,00
Kamyon Şoförü Resmi ve Dini Bayram Çalışması
275,5 gün
47,27
13.022,89
Kamyon Şoförü Fazla Çalışma Mesai
5.130 saat
9,46
48.529,80
Kamyon Şoförü Pazar Çalışması
420 gün
70,95
29.799,00
Traktör Şoförü Resmi ve Dini Bayram Çalışması
14,5 gün
43,34
628,43
Traktör Şoförü Fazla Çalışma Mesai
270 saat
8,67
2.340,90
Traktör Şoförü Pazar Çalışması
52 gün
65,03
3.381,56
Toplam 2.365.010,94 TL olduğu tespit edilmiştir.
İdare tarafından belirlenen yaklaşık maliyet hesabı incelendiğinde;
Yaklaşık Maliyet Bileşenleri
TL
Vasıfsız İşçi (122 işçi x 12 ay)
1.730.199,12
Resmi ve dini bayram çalışması (1769 gün)
69.680,91
Fazla çalışma mesaisi (700 saat)
5.516,00
Pazar çalışması (2.080 gün)
81.931,20
Vasıflı İşçi Kamyon Şoförü (10 işçi x 12 ay)
323.349,60
Resmi ve dini bayram çalışması (275,5 gün)
13.022,89
Fazla çalışma mesaisi (5.130 saat)
48.478,50
Pazar çalışması (420 gün)
19.853,40
Vasıflı İşçi Traktör Şoförü (1 işçi x 12 ay)
15.600,12
Resmi ve dini bayram çalışması (14,5 gün)
628,29
Fazla çalışma mesaisi (270 saat)
2.340,90
Pazar çalışması (52 gün)
2.253,16
Ara Toplam
2.312.854,08
Kâr %10
224.346,85
Toplam
2.537.200,93
Asgari işçilik maliyetinin 2.312.854,08 TL olarak hesaplandığı görülmüştür.
İdare tarafından yapılan hesaplamadaki farkın KİK işçilik modülü ile pazar çalışması için öngörülen ücretten kaynaklandığı anlaşılmıştır.
Her ne kadar ihale yetkilisi tarafından yaklaşık maliyetin hesabından dolayı ihalenin iptal edildiği anlaşılmakta ise de yaklaşık maliyet içerisinde işçilik maliyeti dışında herhangi bir maliyet kaleminin (yol, yemek ve giyim) olmadığı, ihale komisyonu tarafından doğru olarak hesaplanan asgari işçilik maliyetine göre tekliflerin değerlendirilebileceği sonucuna varıldığından, ihale yetkilisi tarafından ihalenin iptal edilmesi işlemi uygun olmamakla birlikte, istekliler tarafından sunulan birim fiyat teklif cetvelleri incelendiğinde; Kartal Grup Sosyal Hiz. İnş. Tem. Taah. Tic. Ltd. Şti. Eskercan İnş. Tem. Öz. Güv. Tur. Nak. Gıda Mad. Or. Ür. Tahm. Tahl. Yem. Tic. San. Ltd. Şti. ve Öztürk İth. İhr. Paz. San. ve Tic. Ltd. Şti. dışında kalan 5 isteklinin pazar günü çalışması için teklif etmiş oldukları tutarın 1 günlük fazla mesai ücretinin altında olduğu, bu durumun idare tarafından birim fiyat teklif cetvelinde fazla çalışma mesaisi ile birlikte pazar günü çalışmasının ayrı iş kalemi olarak belirlenmiş olmasından kaynaklandığı, dolayısıyla, idarece birim fiyat teklif cetvelinde yapılan düzenlemenin isteklileri tereddüde düşürdüğü ve tekliflerin sağlıklı olarak değerlendirilmesine engel bir durum oluşturduğu anlaşıldığından, ihalenin iptal edilmesi gerektiği sonucuna varılmıştır. Bununla birlikte, idarenin 13.12.2012 tarihli işlemi ile ihalenin iptal edilmiş olması nedeniyle yeniden bir işlem tesis edilmesine gerek bulunmamaktadır.
Açıklanan nedenlerle, 4734 sayılı Kanunun 65 inci maddesi uyarınca bu kararın tebliğ edildiği veya tebliğ edilmiş sayıldığı tarihi izleyen 60 gün içerisinde Ankara İdare Mahkemelerinde dava yolu açık olmak üzere;
Anılan Kanunun 54 üncü maddesinin onuncu fıkrasının (c) bendi gereğince itirazen şikâyet başvurusunun reddine,
Oybirliği ile karar verildi.
Mahmut GÜRSES
Başkan
Kazım ÖZKAN
II. Başkan
Ali Kemal AKKOÇ
Kurul Üyesi
Erkan DEMİRTAŞ
Kurul Üyesi
Ahmet ÖZBAKIR
Kurul Üyesi
Mehmet Zeki ADLI
Kurul Üyesi
Hasan KOCAGÖZ
Kurul Üyesi
Hamdi GÜLEÇ
Kurul Üyesi
Mehmet AKSOY
Kurul Üyesi
|