Şu an tarayıcınız Javascript kullanımını engelliyor ya da desteklemiyor.

Sitemizi verimli gezebilmeniz için tarayıcınızın Javascript özelliğini açmanız gerekmektedir.

KİK Kararları Mahkeme Kararları Hakkında Mahkeme Kararı Olan KiK Kararları Detaylı Arama
2012/124444 İhale Kayıt Numaralı "135 Kişi İle Bilgisayar Operatörü Elemanı Hizmet Alım İhalesi" İhalesi - Tarih: 07.01.2013 - No: 2013/UH.III-63
Toplantı No: 2013/002
Gündem No: 13
Karar Tarihi: 07.01.2013
Karar No: 2013/UH.III-63

Şikayetçi:
Arsoft Yazılım Güven Sist. Telekm. İnş. Gıda San. Ve Tic. Ltd. Şti.- Can Eroğlu Bigi Sistemleri İnş. San. ve Tic. Ltd. Şti. Ortak Girişimi, KUVAYİ MİLLİYE CAD. ŞAMAN İŞHANI K : 3/15 MERSİN
İhaleyin Yapan İdare:
Konya Numune Hastanesi Baştabipliği, Hastane Cad. KONYA
Başvuru Tarih ve Sayısı:
11.12.2012 / 40850
Başvuruya Konu İhale:
2012/124444 İhale Kayıt Numaralı "135 Kişi İle Bilgisayar Operatörü Elemanı Hizmet Alım İhalesi" İhalesi

Kurumca Yapılan İnceleme ve Değerlendirme:

Konya Numune Hastanesi Baştabipliğitarafından 16.10.2012 tarihinde açık ihale usulü ile yapılan “135 Kişi ile Bilgisayar Operatörü Elemanı Hizmet Alımı” ihalesine ilişkin olarak Arsoft Yazılım Güven Sist. Telekm. İnş. Gıda San. ve Tic. Ltd. Şti. - Can Eroğlu Bilgi Sistemleri İnş. San. ve Tic. Ltd. Şti. İş Ortaklığının 29.11.2012 tarihinde yaptığı şikâyet başvurusunun, idarenin 30.11.2012 tarihli yazısı ile üzerine, başvuru sahibince 11.12.2012 tarih ve 40850 sayı ile Kurum kayıtlarına alınan 10.12.2012 tarihli dilekçe ile itirazen şikâyet başvurusunda bulunulmuştur.

Başvuruya ilişkin olarak 2012/4672 sayılı şikâyet dosyası kapsamında yapılan inceleme neticesinde esas inceleme raporu tanzim edilmiştir.



Karar:

Esas inceleme raporu ve ekleri incelendi.

İtirazen şikâyet dilekçesinde özetle, idarece aşırı düşük teklif fiyatı açıklamaları kabul edilen isteklilerin işçilik maliyetlerini yanlış hesapladıkları, isteklilerin Kamu İhale Kurumu işçilik modülünü kullanmak yerine işveren prim tutarlarının bulunmasında her tutar için ayrı ayrı hesaplama yapıp bulunan sonucu yuvarlaması gerektiği, bu şekilde belirlenen tutardan daha düşük bedel hesaplayan isteklilerin tekliflerinin reddedilmesi gerektiği iddialarına yer verilmiştir.

Başvuru sahibinin iddialarının değerlendirilmesi sonucunda aşağıdaki hususlar tespit edilmiştir.

Başvuru sahibinin iddiasına ilişkin olarak idarenin cevabında“… başvuru sahibi tarafından %19,5 SGK primi ve %2 işsizlik primi virgülden sonra iki haneli olacak şekilde yuvarlanmak suretiyle ardından gelen aritmetik işlemlere aktarıldığı görülmektedir.

Kamu İhale Genel Tebliğinin 16.5.2.1.inc. maddesinde … düzenlemesi yer almaktadır.

Bu çerçevede; virgülden sonra en yakın iki ondalık basamaklı sayıya yuvarlanarak akabinde devam eden aritmetik işlemelere aktarılma kuralı; mesai, yol ve yemek ücreti, SGK işveren payı, iş kalemi birim fiyatı ve iş kalemi tutarına hasredilmiştir. Mezkur Tebliğin 79.3 üncü maddesi uyarınca SGK primi kategorilerinden herhangi birine icra edilemeyeceğinden, virgülden sonra iki haneye yuvarlanarak ardından gelen hesaplamalara aktarılma kuralının bahsi geçen tutarı kapsamadığı açıkça belli olmaktadır. Zira, teklif bileşenlerinin virgülden sonra iki haneyi aşacak biçimde yazabilme serbestisi asıl olup, sayma yoluyla belirlenen 1 TL’nin altındaki işçilik maliyeti unsurlarının iki ondalık basamaklı sayıya yuvarlanması uygulamasının ise bu ana kuralın istisnasını teşkil ettiği, anılan Tebliğin ‘Aritmetik Hata ve Yuvarlama’ başlıklı 16.5 inci maddesi düzenlemelerinin sistematiği ve bütünlüğünün izhar ettiği anlamdan kolayca anlaşılmaktadır.

… firmanız SGK primi ile %2 işsizlik prim ayrı ayrı hesaplanan tutarların virgülden sonra iki haneli olacak şekilde yuvarlanarak ardından gelen aritmetik işlemlere aktarılmış olması nedeniyle hata yaptığınızdan dolayı asgari işçilik maliyetinin 1 kuruş fark oluştuğu bu işlemde toplamda 15,22 TL teşekkül ettiğinden firmanızın açıklaması idaremizce uygun görülmeyerek mevzuata aykırılık bulunmadığı sonucuna ulaşılmıştır”denilmiştir.

Kamu İhale Genel Tebliğinin “Aritmetik hata ve yuvarlama” başlıklı 16.5’inci maddesinde “…

16.5.2. Kısmi teklife izin verilip verilmediğine bakılmaksızın, birim fiyat üzerinden teklif alınan tüm ihalelerde istekliler, hizmet alımı ihalelerinde işçi sayısı üzerinden teklif alınan işçilik kalemleri hariç, birim fiyatları ve birim fiyatla miktarın çarpılması sonucu bulunan tutarları, virgülden sonra iki ondalık basamaklı sayıdan fazla olacak şekilde verebileceklerdir. Ancak, toplam teklif tutarı virgülden sonra en yakın iki ondalık basamaklı sayıya yuvarlanarak yazılacaktır. Yuvarlama işleminde yarım kuruş ve üzerindeki değerler bir kuruşa tamamlanacak; yarım kuruşun altındaki değerler ise dikkate alınmayacaktır.

16.5.2.1. İşçilik ücreti, yol ve yemek bedeli ile bunlar üzerinden alınan prim tutarları gibi işçilik kalemlerini oluşturan maliyet unsurlarına ilişkin hesaplama yöntemi, sosyal güvenlik mevzuatı kapsamında kanunla ve idari düzenlemelerle belirlenmiş olup, bu çerçevede 1 TL (Bir Türk Lirası)’nin altındaki tutarlar iki ondalık basamaklı sayıya yuvarlanarak yazılmaktadır. Sosyal güvenlik mevzuatındaki düzenlemelerin emredici nitelikte olması nedeniyle isteklilerin ilgili mevzuatı gereğince yapacakları işçilik hesaplamalarında da anılan yöntemin uygulanması zorunluluğu bulunmaktadır. Bu sebeple, hizmet alımı ihalelerinde birim fiyat teklif cetvelinde yer alan ve işçi sayısı üzerinden teklif alınan işçilik kalemlerinin birim fiyatları ile birim fiyatla miktarın çarpılması sonucu bulunan tutarları, virgülden sonra en yakın iki ondalık basamaklı sayıya yuvarlanarak yazılacaktır. Yuvarlama işleminde yarım kuruş ve üzerindeki değerler bir kuruşa tamamlanacak; yarım kuruşun altındaki değerler ise dikkate alınmayacaktır.”

“Hizmet alımı ihalelerinde aşırı düşük tekliflerin değerlendirilmesi” başlıklı 79’uncu maddesinde, “79.1. Personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımı ihalelerinde, tekliflerin değerlendirilmesinde;

İhale ve sözleşmeye ilişkin damga vergileri, Kamu İhale Kurumu payı ve noter masrafları gibi sözleşme giderleri ile amortisman, kıdem tazminatı, işyeri hekimliği ücreti, oryantasyon (ihale konusu işe uyum) eğitimi gideri, yaka kartı ve bu mahiyetteki genel giderleri karşılamak üzere birim fiyat teklif cetvelinde yer alan her bir işçilik kalemindeki (yol, yemek ve giyecek dahil brüt asgari ücret veya brüt asgari ücretin yüzde (%) fazlası üzerinden ücret hesaplanan işçilik kalemi ile ulusal bayram ve genel tatil günleri ve fazla çalışma saatlerine ilişkin işçilik kalemleri) birim fiyatlar ile işçi sayısı üzerinden teklif alınması idarece uygun görülmeyen iş kalemi/kalemleri kapsamında çalıştırılacak olan her bir personelin işçilik maliyeti üzerinden % 3 oranında sözleşme giderleri ve genel giderler hesaplanacaktır.

79.2.Personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımı ihalelerinde; amortisman, kıdem tazminatı, iş yeri hekimliği ücreti, oryantasyon eğitimi gideri, yaka kartı ve bu mahiyetteki giderlerin genel giderler içinde yer alacağı kabul edileceği için aşırı düşük teklif sorgulamasında bu giderler, önemli teklif bileşeni olarak belirtilmeyecek ve isteklilerden aşırı düşük teklif sorgulamasına verdikleri cevaplarda bu giderler için bir bedel öngörmeleri istenmeyecektir. Sözleşme giderleri ve genel giderler içinde değerlendirilmesi öngörülen giderler idari şartnamelerde “teklif fiyata dahil olan diğer giderler” kısmında belirtilmeyecektir.

79.3. Asgari işçilik maliyeti;

i- İhale tarihinde yürürlükte bulunan brüt asgari ücret veya idari şartnamede brüt asgari ücretin yüzde (%) fazlası olarak belirlenen ücret (ulusal bayram ve genel tatil günleri ile fazla çalışma saatlerine ilişkin ücretler dahil),

ii- İdari şartnamede öngörülen nakdi veya ayni yemek ve yol bedeli ile ayni giyim bedeli,

iii- İşveren sigorta primi tutarından oluşmaktadır.

79.4.İhale komisyonu tarafından, personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımı ihaleleri ile personel çalıştırılmasına dayalı olmamakla birlikte ihale dokümanında personel sayısının belirlendiği ve haftalık çalışma saatinin tamamının idarede kullanılacağı hizmet alımı ihalelerinde asgari işçilik maliyeti, sözleşme giderleri ve genel giderler ile varsa malzeme ve diğer maliyet kalemleri, bunlar dışında kalan hizmet alımı ihalelerinde ise ihale dokümanında belirtilen teklif fiyata dahil giderler dikkate alınmak suretiyle tekliflerin değerlendirilmesi yapılarak 4734 sayılı Kanunun 38 inci maddesi uyarınca teklifi aşırı düşük görülen isteklilerden işin niteliğine göre ihale komisyonunca belirlenen önemli teklif bileşenleri ile ilgili açıklama istenecektir. İdarelerce aşırı düşük tekliflere yönelik açıklama istenmesine ilişkin yazıda, teklifte önemli olduğu tespit edilen bileşenlerin belirtilmesi ve açıklama için isteklilere üç (3) iş gününden az olmamak üzere makul bir süre verilmesi gerekmektedir.

Personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımı ihalelerinde, kar hariç yaklaşık maliyet tutarının üzerindeki teklifler aşırı düşük teklif olarak kabul edilmeyecektir.

79.4.1.İsteklilerce yapılacak aşırı düşük teklife ilişkin açıklamalar belgelere dayanmalıdır. Belgelere dayanılmaksızın yapılan açıklamalar kabul edilmeyerek söz konusu teklifler reddedilecektir.

79.4.2.3.Teklifi aşırı düşük bulunan isteklilerin, tekliflerinde önemli olduğu tespit edilen bileşenler ile ilgili olarak Kanunun 38 inci maddesi uyarınca yapacakları açıklamaya dayanak teşkil eden bilgi ve belgeleri sunmaları gerekmektedir.

İsteklilerin açıklamalarına dayanak teşkil eden bilgi ve belgeler;

a.Tedarikçi veya üreticilerden alınan proforma faturalar,

İstekliler tekliflerine ilişkin olarak yukarıda sayılan belgelerden kendileri için uygun olanları (79.4.2.4-79.4.2.13) maddelerine göre yapacakları açıklamalar kapsamında sunacaklardır.

79.4.2.4.Tedarikçi veya üreticilerden alınan birim fiyatları gösteren proforma fatura sunularak açıklama yapılması durumunda proforma faturadaki birim satış tutarı;

a) Maliyete dayalı açıklama yapıldığında, maliyet/satış tutarı tespit tutanağında yer alan (Ek-O.5) ağırlıklı ortalama birim maliyetin,

b) Satışlar üzerinden açıklama yapıldığında, maliyet/satış tutarı tespit tutanağında yer alan (Ek-O.5) ağırlıklı ortalama birim satış tutarının %80’inin,

altında olamaz.

Maliyete dayalı açıklama yapıldığında, mükellefle tam tasdik sözleşmesi yapan veya beyannamelerini imzalamaya yetkili olan meslek mensubu tarafından proforma fatura üzerine; “Birim satış tutarının, mükellefin yasal defter ve belgelerine göre çıkartılan ve tarafımdan onaylanan maliyet/satış tutarı tespit tutanağındaki ağırlıklı ortalama birim maliyet tutarının altında olmadığını beyan ederim.” ibaresinin yazılarak imzalanması ve iletişim bilgileri de belirtilmek suretiyle kaşelenmesi/mühürlenmesi gerekmektedir.

Satışlar üzerinden açıklama yapıldığında, mükellefle tam tasdik sözleşmesi yapan veya beyannamelerini imzalamaya yetkili olan meslek mensubu tarafından proforma fatura üzerine; “Birim satış tutarının, mükellefin yasal defter ve belgelerine göre çıkartılan ve tarafımdan onaylanan maliyet/satış tutarı tespit tutanağındaki ağırlıklı ortalama birim satış tutarının % 80’inin altında olmadığını beyan ederim.” ibaresinin yazılarak imzalanması ve iletişim bilgileri de belirtilmek suretiyle kaşelenmesi/mühürlenmesi gerekmektedir.

Kaşeleme işlemi bu Tebliğin 8.4 maddesinde belirtilen özel kaşe kullanılmak suretiyle yapılabileceği gibi, bu kaşe dışında meslek mensubuna ilişkin bilgileri içeren kaşe kullanılmak suretiyle de yapılabilir.

79.4.2.14.Proforma fatura ve fiyat tekliflerinin, proforma fatura veya fiyat teklifine konu alanda faaliyet gösterenlerden alınması gerekmekte olup bu belgelerin ihale tarihinden önce düzenlenmiş olması zorunlu değildir.

79.4.2.15.Maliyet/satış tutarı tespit tutanaklarının; 3568 sayılı Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik ve Yeminli Mali Müşavirlik Kanununa göre çalışan meslek mensuplarından, mükellefle tam tasdik sözleşmesi yapan veya beyannamelerini imzalamaya yetkili olanlar tarafından düzenlenmesi, bütün belge ve tutanakların her sayfasının taraflar tarafından imzalanarak kaşelenmesi gerekmektedir.

(79.4.2.4.) maddesine göre düzenlenen tutanak meslek mensubu ve proforma fatura veren tedarikçi veya imalatçı tarafından, … imzalanarak kaşelenecek ancak bu tutanaklar proforma fatura veya fiyat teklifi ekinde idareye verilmeyecek ve düzenleyen meslek mensubu tarafından muhafaza edilecektir.

Meslek mensubu, proforma fatura veya fiyat teklifi üzerindeki beyanı ile O-5, O-6, O-7 nolu tutanaklardaki beyanların doğruluğundan sorumludur.

Gerekli görülmesi durumunda ihaleyi yapan idare, proforma fatura ve fiyat tekliflerine ilişkin maliyet/satış tutarı tespit tutanaklarını, incelemek üzere muhafaza eden meslek mensubundan isteyebilir.

İhale komisyonunca yapılan inceleme sonucunda, yukarıda belirtildiği şekilde bir uyumsuzluk olduğu tespit edilmemekle birlikte, belgelerde yer alan bilgilerin ticari hayatın olağan durumu ve ekonomik verilerle ilgili genel bilgilerle uyumlu olmadığının değerlendirilmesi durumunda isteklinin teklifi reddedilmeyecek ancak proforma fatura ve fiyat teklifleri ile maliyet/satış tutarı tespit tutanakları mükellef ve/veya isteklinin bağlı olduğu vergi dairesine gönderilecektir.

79.4.2.16.…

Yukarıda belirtilen maliyet/satış tutarı tespit tutanaklarının son geçici vergi beyanname dönemine ilişkin olarak düzenlenmesi esastır. Ancak son geçici vergi beyanname döneminde, yasal defter ve belgelerde açıklama konusu mal veya hizmetlerle ilgili işlem bulunmaması durumunda, isteklinin kendi ürettiği, aldığı veya sattığı mallara ilişkin ağırlıklı ortalama birim maliyetin veya ağırlıklı ortalama birim satış tutarının belirtildiği “maliyet/satış tutarı tespit tutanağı” (Ek-O.7) hariç, söz konusu tutanaklar bir önceki geçici vergi beyanname dönemi esas alınarak düzenlenebilir. Son geçici vergi beyanname döneminin tespitinde; 4734 sayılı Kanunun 21 inci maddesinin (a), (d) ve (e) bentlerine göre pazarlık usulü ile yapılan ihalelerde ilk yazılı fiyat tekliflerinin alındığı tarih, diğer ihale usulleri ile yapılan ihalelerde ise ihale tarihi esas alınır.

Örneğin; 11.1.2010 tarihinde açık ihale usulü ile yapılan ihalede son geçici vergi beyanname dönemi ‘Ekim-Kasım-Aralık 2009’, 15.7.2010 tarihinde açık ihale usulü ile yapılan ihalede son geçici vergi beyanname dönemi ‘Nisan-Mayıs-Haziran 2010’ dur.

79.5.Aşırı düşük teklif sorgulaması sonucunda; (79.4.2.) maddesine uygun açıklamada bulunmayan, açıklamaları teknik şartnameye aykırı hususlar içeren veya teklif tutarı, personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımı ihalelerinde asgari işçilik maliyeti ve % 3 oranındaki sözleşme giderleri ile genel giderleri, personel çalıştırılmasına dayalı olmamakla birlikte ihale dokümanında personel sayısının belirlendiği ve haftalık çalışma saatinin tamamının idarede kullanılacağı hizmet alımı ihalelerinde ise asgari işçilik maliyeti ve ilgili mevzuatı uyarınca hesaplanacak sözleşme giderlerini karşılamayan isteklilerin teklifleri gerekçeleri belirtilmek suretiyle reddedilecektir.…” açıklamaları bulunmaktadır.

İdari Şartnamenin “Teklif fiyata dahil olan giderler” başlıklı 25’inci maddesi “…

25.3. Teklif fiyata dahil olan diğer giderler aşağıda belirtilmiştir:

25.3.1. İşin süresi ve personel sayısı dikkate alınarak ilgili mevzuatına göre hesaplanacak işçilik ücreti:

9 kişi Network Donanım Teknik Destek ve Yazılım Elemanı brüt asgari ücretin % 40 fazlası,

126 kişi Veri Hazırlama ve Kontrol Elemanı elemanına brüt asgari ücretin % 5 fazlası, ödenecektir

4857 Sayılı İş Kanununun 47. maddesine göre ihale konusu hizmete ait sözleşme süresi içinde 2013 yılı içerinde 14,5 gün ulusal bayram ve genel tatil günü bulunmaktadır.

20 kişi Veri Hazırlama ve Kontrol Elemanı ulusal bayram ve genel tatil günlerine toplam 290 gün çalışacaktır.

Network Donanım Teknik Destek ve Yazılım Elemanına toplam 2500 saat fazla çalışma mesaisi verilecektir.

Veri Hazırlama ve Kontrol Elemanına toplam 1000 saat fazla çalışma mesaisi verilecektir.

25.3.2. Yemek, yol ve giyecek giderleri:

İşçilerin hastanede çıkan yemekten bedelsiz olarak faydalanması imkânı verilecektir. İstekliler tekliflerinde işçilerin yemek ihtiyaçları için bir bedel öngörmeyeceklerdir.

Yol parası olarak 26 gün üzerinden günlük brüt [1,42 TL X 2 = 2,84.-TL (gidiş-dönüş)] toplam 73,84.-TL nakdi olarak verilecek bordroda gösterilecektir.

Teknik şartnamede yazılı giyecekler yüklenici tarafından ayni olarak karşılanacak olup, teklif fiyata dahildir.

25.5. Kısa vadeli sigorta prim oranları belirtilecektir.

İhale konusu işte çalıştırılacak toplam 135 kişi için kısa vadeli sigorta kolları prim oranı % 1 dir.”

“Diğer Hususlar” başlıklı 47’nci maddesi, “…

4- Kamu İhale Genel Tebliğinin;

‘16.5.2.1. …’ maddesine istinaden teklif verecek istekliler bu hususa dikkat edeceklerdir.”

Teknik şartname “…

4.4- Yemek, yol, giyim

Yüklenici erkek ve bayan elemanlarına; (657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’ndaki kılık kıyafet yönetmeliği dikkate alınarak) Tablo-1’de belirtilen şartlara uygun olacak şekilde her yıl için 1 adet yazlık ve 1 adet kışlık olmak üzere bütün elemanların beden ölçülerine göre kıyafet temin edecektir….

Tablo 1

Takım elbise …

Gömlek …

Kravat/fular …

Ayakkabı …”şeklinde düzenlenmiştir.

İsteklilerce satın alınan ihale dokümanında bulunan standartlar formlar arasında yer alan birim fiyat teklif cetvelinde, ihale konusu hizmet işi kapsamında kalan ve birim fiyat teklif alınan iş kalemleri “1. Veri hazırlama ve kontrol elemanı işçilik bedeli (126 kişi x 12 ay)

2. Network donanım teknik destek ve yazılım bakım elemanı işçilik bedeli (9 kişi x 12 ay)

3. Veri hazırlama ve kontrol elemanı ulusal bayram ve genel tatil günleri için işçi çalışma bedeli (290 gün)

4. Veri hazırlama ve kontrol elemanı fazla çalışma (1.000 saat)

5. Network donanım teknik destek ve yazılım bakım elemanı fazla çalışma (2.500 saat)”

Şeklinde düzenlenmiştir.

İdarece yaklaşık maliyetin, ihale tarihindeki asgari ücretin (940,50 TL) %5 (Veri hazırlama ve kontrol elemanı) ve %40 fazlası (Network donanım teknik destek ve yazılım bakım elemanı) [987,53 TL (≈987,525 TL) ve 1.316,70 TL] esas alınarak ve KİK İşçilik Hesaplama Modülü kullanılarak, %3 sözleşme gideri, giyim (433,08 TL/kişi) ve yol gideri dahil olmak üzere bulunan işçilik maliyet toplamı (2.304.134,00 TL) ile bu tutar üzerinden belirlenen oranda (%5) kâr (115.206,70 TL) eklenerek, toplam 2.419.340,70 TL tutarında hesaplandığı,

İdarenin yaklaşık maliyet hesabı kapsamında, ihale konusu hizmet işinde yer alan normal günlerdeki çalışmalarla ilgili 2 iş kaleminin (“Veri hazırlama ve kontrol elemanı işçilik bedeli” ve “Network donanım teknik destek ve yazılım bakım elemanı işçilik bedeli”) birim fiyatlarının giyim bedeli dahil olmak üzere, sırasıyla 1.365,42 TL/ ay x kişi ve 1.777,37 TL / ay x kişi,

Resmi tatil ve bayram günlerindeki çalışmalarla ilgili tek iş kaleminin (“Veri hazırlama ve kontrol elemanı ulusal bayram ve genel tatil günleri için işçi çalışma bedeli”) birim fiyatının 41,20 TL / gün,

Fazla çalışma ile ilgili 2 iş kaleminin (“Veri hazırlama ve kontrol elemanı fazla çalışma” ve “Network donanım teknik destek ve yazılım bakım elemanı fazla çalışma”) birim fiyatlarının, sırasıyla 8,24 TL/saat ve 10,99 TL/saat olarak tespit edildiği anlaşılmıştır.

Ayrıca idarenin yaklaşık maliyet hesaplama yöntemine göre (KİK işçilik modülü kullanılarak) normal günlerdeki çalışmalarla ilgili 2 iş kaleminin (“Veri hazırlama ve kontrol elemanı işçilik bedeli” ve “Network donanım teknik destek ve yazılım bakım elemanı işçilik bedeli”) giyim bedeli hariç teklif edilebilecek asgari birim maliyet tutarının 1.328,25 TL ve 1.740,20 TL olduğu; buna göre giyim bedeli hariç teklif edilmesi gereken asgari işçilik maliyet toplamının 2.243.918,60 TL olduğu tespit edilmiştir.

Yukarıda belirtilen ve bilgi amaçlı olarak ilgililerin internet üzerinden erişimine açık tutulan KİK işçilik modülünün hesaplama yönteminde:

Asgari ücret üzerinden belirlenen ve işverence karşılanan sigorta primi tutarlarının (malullük, yaşlılık, ölüm sigorta primi, genel sağlık sigortası primi, sigorta risk primi, işsizlik sigortası primi) bulunmasında toplam oranın esas alındığı, bu oranın prime tabi ücretler ile çarpılmasıyla bulunan işveren payının virgülden sonra iki ondalık basamaklı sayı olacak şekilde yuvarlandığı, prime tabi ücretler ve bu tutarın toplamının 1,03 (%3 sözleşme gideri) ile çarpılması sonucu bulunan değerin de aynı şekilde yuvarlandığı;

Resmi tatil günlerinde çalışma günlük ücretinin hesaplanmasında, aylık asgari ücretin işveren sigorta primlerinin toplam oranı ve 1,03 (%3 sözleşme gideri) ile çarpılması sonucu elde edilen değerin yuvarlandığı, bu değerin de 1/30’unun yuvarlanarak bulunduğu; fazla çalışma saatlik ücretinin de günlük ücretin 1/7,5 ve 1,5 ile çarpılarak bulunan tutarın virgülden sonra iki ondalık basamaklı sayı olacak şekilde yuvarlanarak hesaplandığı bilinmektedir.

Kamu İhale Genel Tebliğinin 16.5.2.1. maddesinde, hizmet alımı ihalelerinde birim fiyat teklif cetvelinde yer alan ve işçi sayısı üzerinden teklif alınan işçilik kalemlerinin“birim fiyatlar ile birim fiyatla miktarın çarpılması sonucu bulunan tutarlarının” virgülden sonra en yakın iki ondalık basamaklı sayıya yuvarlanarak yazılacağı; yuvarlama işleminde yarım kuruş ve üzerindeki değerler bir kuruşa tamamlanacağı ve yarım kuruşun altındaki değerler ise dikkate alınmayacağı düzenlenmiştir.

Söz konusu düzenlemede teklif birim fiyatı ile bu fiyatın miktarlarla çarpılması ile elde edilen toplam tutarda yuvarlama yapılması gerektiği belirtilmekte; teklif birim fiyatını oluşturan (asgari ücretin belirli bir oranda arttırılması, yol, yemek veya işveren prim payını sigorta primi tutarları vb. gibi) alt giderlerin belirlenmesine ilişkin her işlem sonucunda da yuvarlama yapılması gerektiğine ilişkin net bir açıklama bulunmamaktadır.

Bununla birlikte, Kurum tarafından Sosyal Güvenlik Kurumu Sigorta Primleri Genel Müdürlüğünden talep edilen ve 07.12.2012 tarih ve 40321 sayılı ile Kurum kayıtlarına giren görüş yazısında, işveren hisselerinin prime esas kazanç tutarı üzerinden 5510 sayılı Kanun’un 81’inci maddesinde belirtilen her bir sigorta koluna ait prim oranına göre ayrı ayrı hesaplandığı, yuvarlamanın da her bir işlem sonucunda bulunan rakamlar üzerinden ayrı ayrı yapıldığının ifade edilmesi üzerine, asgari işçiliğin hesaplanmasında yapılan her işlem sonucunda yuvarlama yapılması esası benimsenmiştir.

Belirtilen şekilde (asgari ücret üzerinden belirlenen ve işverence karşılanan sigorta primi tutarlarının –malullük, yaşlılık, ölüm sigorta primi, genel sağlık sigortası primi, sigorta risk primi, işsizlik sigortası primi– bulunmasında yapılan her işlem sonucunda yuvarlama yapılarak) hesaplama yöntemiyle, ihale konusu hizmet işi kapsamında bulunan ve yukarıda belirtilen iş kalemleri için giyim gideri hariç olmak üzere teklif edilmesi gereken asgari birim maliyet tutarları sadece “Network donanım teknik destek ve yazılım bakım elemanı fazla çalışma” iş kalemi ile ilgili olarak KİK işçilik modülünden 1 kuruş fazlalık (11,00 TL/saat) göstermektedir. Dolayısıyla SGK asgari ücret üzerinden işveren tarafından karşılanan prim tutarlarını belirleme yöntemine göre, ihale konusu hizmet işinde giyim bedeli hariç teklif edilmesi gereken asgari işçilik maliyet toplamı 2.243.943,60 TL olmaktadır.

İdarenin 30.12.2012 tarihli yazılarıyla kâr hariç yaklaşık maliyet tutarından daha düşük fiyat teklif eden istekliler Karaosmanoğlu İnş. Hiz. Taah. Tur. Pet. A.Ş. ve Çağ Yapı İnş. Taah. Gıda Tem. Bilg. Tic. ve San. Ltd. Şti.nin teklif fiyatları hakkında aşırı düşük açıklaması istenmiştir.

2.279.375,00 TL toplam fiyat teklif eden Karaosmanoğlu İnş. Hiz. Taah. Tur. Pet. A.Ş.nin aşırı düşük teklif fiyatı açıklamalarından, isteklinin KİK işçilik modülünü kullanarak belirlediği fazla çalışma, yol ve %3 sözleşme gideri dahil 2.243.918,60 TL giyim hariç asgari işçilik maliyet toplamı, teknik şartnamede miktarı ve niteliği belirtilen giyim gideri için %3 sözleşme gideri dahil olmak üzere 30.034,80 TL ve 5.421,60 TL kâr öngördüğü,

Ancak 29.160,00 TL tutarındaki giyim giderini satışlar üzerinden tevsik etme amacıyla sunulan Tuya Kurumsal Moda Süleyman Dığrak’tan alınan proforma faturaların 16.10.2011 tarihli olduğu,

Anılan isteklinin birim fiyat teklif cetvelindende,normal günlerdeki çalışmalarla ilgili 2 iş kalemine (“Veri hazırlama ve kontrol elemanı işçilik bedeli” ve “Network donanım teknik destek ve yazılım bakım elemanı işçilik bedeli”), sırasıyla 1.350,00 TL/ ay x kişi ve 1.764,00 TL / ay x kişi birim fiyatları,

Resmi tatil ve bayram günlerindeki çalışmalarla ilgili tek iş kalemi (“Veri hazırlama ve kontrol elemanı ulusal bayram ve genel tatil günleri için işçi çalışma bedeli”) ile fazla çalışma ile ilgili 2 iş kalemine (“Veri hazırlama ve kontrol elemanı fazla çalışma” ve “Network donanım teknik destek ve yazılım bakım elemanı fazla çalışma”) yaklaşık maliyetin tespitinde esas alınan birim fiyatları (sırasıyla 41,20 TL/gün, 8,24 TL/saat ve 10,99 TL/saat) teklif ettiği anlaşılmıştır.

Bu durumda, toplam teklif fiyatının kâr ve giyim gideri ile giyim bedeli üzerinden esas alınan sözleşme gideri hariç tutarı (2.243.918,60 TL) SGK’nun asgari ücret üzerinden işveren tarafından karşılanan prim tutarlarını belirleme yöntemine göre, ihale konusu hizmet işinde giyim hariç asgari işçilik maliyet toplamı olarak öngörülmesi gereken tutardan (2.243.943,60 TL) daha düşük olduğu da dikkate alındığında, birim fiyat teklif alınan ihalede “Network donanım teknik destek ve yazılım bakım elemanı fazla çalışma” iş kalemi ile ilgili asgari işçilik maliyeti olan 11 TL/saat’ten daha düşük olmak üzere 10,99 TL/saat teklif eden, Karaosmanoğlu İnş. Hiz. Taah. Tur. Pet. A.Ş.nin teklif fiyatı hakkındaki aşırı düşük açıklamalarının kabul edilerek ihalenin üzerinde bırakılması Kamu İhale Genel Tebliğinin 79.5’inci maddesine aykırı bulunmuştur.

Diğer taraftan anılan isteklinin giyim bedelini tevsik amacıyla sunduğu proforma faturaların tarihleri nedeniyle, Kamu İhale Genel Tebliğinin 79.4.2.15.maddesi gereğince İdare tarafından, proforma faturalara ilişkin maliyet/satış tutarı tespit tutanaklarını, incelemek üzere muhafaza eden meslek mensubundan istenmesi gerekmekte ise de yukarıda belirtilen gerekçe ile aşırı düşük teklif fiyatı açıklaması uygun olmadığından bu husus esasa etkili görülmemiştir.

2.299.533,20 TL fiyat teklif edenÇağ Yapı İnş. Taah. Gıda Tem. Bilg. Tic. ve San. Ltd. Şti.nin aşırı düşük teklif fiyatı açıklamalarından, isteklinin fazla çalışma, giyim bedeli (370 TL/kişi), yol ve %3 sözleşme gideri dahil olmak üzere KİK işçilik modülü kullanılarak belirlenen 2.295.368,72 TL asgari işçilik maliyet toplamı ve 4.164,48 TL kâr öngördüğü,

49.950,00 TL tutarındaki giyim bedelini satışlar üzerinden tevsik etmek amacıyla Kamu İhale Genel Tebliğinin 79.4.2.4. maddesine uygun olarak düzenlenmiş Kahraman Temizlik Tekstil Ömer Demir Kahraman’dan alınan 15.10.2012 tarihli proforma faturasunulduğu,

Anılan isteklinin birim fiyat teklif cetvelindende normal günlerdeki çalışmalarla ilgili 2 iş kalemine (“Veri hazırlama ve kontrol elemanı işçilik bedeli” ve “Network donanım teknik destek ve yazılım bakım elemanı işçilik bedeli”), sırasıyla 1.362,58 TL/ ay x kişi ve 1.774,53 TL / ay x kişi birim fiyatları,

Resmi tatil ve bayram günlerindeki çalışmalarla ilgili tek iş kalemi (“Veri hazırlama ve kontrol elemanı ulusal bayram ve genel tatil günleri için işçi çalışma bedeli”) ile fazla çalışma ile ilgili 2 iş kalemine (“Veri hazırlama ve kontrol elemanı fazla çalışma” ve “Network donanım teknik destek ve yazılım bakım elemanı fazla çalışma”) yaklaşık maliyetin tespitinde esas alınan birim fiyatları (sırasıyla 41,20 TL/gün, 8,24 TL/saat ve 10,99 TL/saat) teklif ettiği anlaşılmıştır.

Bu durumda, toplam teklif fiyatının kâr ve giyim gideri ile giyim bedeli üzerinden esas alınan sözleşme gideri hariç tutarı (2.243.920,22 TL) SGK’nun asgari ücret üzerinden işveren tarafından karşılanan prim tutarlarını belirleme yöntemine göre, ihale konusu hizmet işinde giyim hariç asgari işçilik maliyet toplamı olarak öngörülmesi gereken tutardan (2.243.943,60 TL) daha düşük olduğu da dikkate alındığında, birim fiyat teklif alınan ihalede “Network donanım teknik destek ve yazılım bakım elemanı fazla çalışma” iş kalemi ile ilgili asgari işçilik maliyeti olan 11 TL/saat’ten daha düşük olmak üzere 10,99 TL/saat teklif eden Çağ Yapı İnş. Taah. Gıda Tem. Bilg. Tic. ve San. Ltd. Şti.nin teklif fiyatı hakkındaki aşırı düşük açıklamalarının kabul edilerek ihalenin üzerinde bırakılması Kamu İhale Genel Tebliğinin 79.5’inci maddesine aykırı bulunmuştur.

Sonuç olarak, yukarıda mevzuata aykırılıkları belirtilen işlemlerin düzeltici işlemle giderilebilecek nitelikte işlemler olduğu tespit edildiğinden, Karaosmanoğlu İnş. Hiz. Taah. Tur. Pet. A.Ş. ve Çağ Yapı İnş. Taah. Gıda Tem. Bilg. Tic. ve San. Ltd. Şti.nin aşırı düşük teklif fiyatı açıklamalarının reddedilmesi suretiyle tekliflerin değerlendirilmesi ve bu aşamadan sonraki işlemlerin mevzuata uygun olarak yeniden gerçekleştirilmesi gerekmektedir.

Açıklanan nedenlerle, 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun 65’inci maddesi uyarınca bu kararın tebliğ edildiği veya tebliğ edilmiş sayıldığı tarihi izleyen 60 gün içerisinde Ankara İdare Mahkemelerinde dava yolu açık olmak üzere;

Anılan Kanunun 54 üncü maddesinin onuncu fıkrasının (b) bendi gereğince düzeltici işlem belirlenmesine,

Oybirliği ile karar verildi.

Mahmut GÜRSES

Başkan

Kazım ÖZKAN

II. Başkan

Ali Kemal AKKOÇ

Kurul Üyesi

Erkan DEMİRTAŞ

Kurul Üyesi

Ahmet ÖZBAKIR

Kurul Üyesi

Mehmet Zeki ADLI

Kurul Üyesi

Hasan KOCAGÖZ

Kurul Üyesi

Hamdi GÜLEÇ

Kurul Üyesi

Mehmet AKSOY

Kurul Üyesi

 
< Önceki   Sonraki >

İçerik İstatistiği

KiK Kararları: 12.955 Karar
 - Bu Hafta (09.12-14.12): 0
 - Geçen Hafta(02.12-08.12): 7
 - Bu Ay (Aralık): 7
 - Geçen Ay (Kasım): 34
Kategori: 162
Haberler: 733

Abone İstatistiği

5 misafir ve 2 abone bağlı
Abone Sayısı: 8938
Abone Oranları:
  - Giriş (1 ay): % 6,36
  - Bronz (3 ay): % 1,73
  - Gümüş (6 ay): % 0,58
  - Altın (12 ay): % 23,12
  - Kamu Altın (12 ay): % 68,21
Ziyaretçi Sayısı: 6.092.741
Final Bilgi Hizmetleri     kikkararlari.com facebook     kikkararlari.com twitter
256-Bit GeoTrust SSL Sertifika
Ödeme Seçenekleri