Şu an tarayıcınız Javascript kullanımını engelliyor ya da desteklemiyor.

Sitemizi verimli gezebilmeniz için tarayıcınızın Javascript özelliğini açmanız gerekmektedir.

KİK Kararları Mahkeme Kararları Hakkında Mahkeme Kararı Olan KiK Kararları Detaylı Arama
2012/127160 İhale Kayıt Numaralı "Ç.Ü.Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi Özel Güvenlik" İhalesi - Tarih: 07.01.2013 - No: 2013/UH.III-60
Toplantı No: 2013/002
Gündem No: 12
Karar Tarihi: 07.01.2013
Karar No: 2013/UH.III-60

Şikayetçi:
Yay Özel Güvenlik Koruma Eğitim ve Kurs Hizmetleri Ltd. Şti., TEPEDAĞ MAH. İNÖNÜ CAD. ENVER ARSAVAN KIZILAY İŞH. NO : 63 K : 2 ADANA
İhaleyin Yapan İdare:
Çukurova Üniversitesi Rektörlüğü Uygulama ve Araştırma Hastanesi Başhekimliği, Ç.Ü.Tıp Fakültesı Balcalı Hastanesi 01130 ADANA
Başvuru Tarih ve Sayısı:
27.11.2012 / 38875
Başvuruya Konu İhale:
2012/127160 İhale Kayıt Numaralı "Ç.Ü.Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi Özel Güvenlik" İhalesi

Kurumca Yapılan İnceleme ve Değerlendirme:

Çukurova Üniversitesi Rektörlüğü Uygulama Ve Araştırma Hastanesi Başhekimliğitarafından 11.10.2012 tarihinde açık ihale usulü ile yapılan “Ç.Ü. Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi Özel Güvenlik” ihalesine ilişkin olarak Yay Özel Güvenlik Koruma Eğitim Ve Kurs Hizmetleri Ltd. Şti. nin 09.11.2012 tarihinde yaptığı şikâyet başvurusunun, idarenin 14.11.2012 tarihli yazısı ile reddi üzerine, başvuru sahibince 27.11.2012 tarih ve 38875 sayı ile Kurum kayıtlarına alınan 26.11.2012 tarihli dilekçe ile itirazen şikâyet başvurusunda bulunulmuştur.

Başvuruya ilişkin olarak 2012/4383 sayılı şikâyet dosyası kapsamında yapılan inceleme neticesinde esas inceleme raporu tanzim edilmiştir.



Karar:

Esas inceleme raporu ve ekleri incelendi.

İtirazen şikâyet dilekçesinde özetle,

1-Başvuru konusu ihaleye verdikleri teklifin ekonomik açıdan en avantajlı ikinci teklif olarak belirlendiği, idareye yaptıkları şikâyet başvurusunda ihale üzerinde bırakılan istekli tarafından sunulan proforma faturayı düzenleyen firma ve ilgili SMMM den Maliyet/Satış Tutanağının istenilmesi gerektiğinin ifade edildiği, ancak idarece hayatın olağan akışına aykırı fiyatlar içeren belgeler hakkında gerekli incelemenin yapılmayarak müstakar Kurul kararlarına aykırı işlem yapıldığı, idarenin başvuru hakkındaki kararının hukuk kurallarına aykırı olduğu, zira 0,015 veya 0,020 TL ile ifade edilecek bir çift çorap veya ayakkabı fiyatının hayatın olağan akışına aykırı olduğunun yetkili ticaret odalarınca da kabul edildiği,

2- İhale üzerinde bırakılan istekli tarafından sunulan teklif birim fiyat cetvelinde aritmetik hata olduğu, idareye yaptıkları şikâyet başvurusunda bu hususa da yer verdikleri, ancak idarece bu konunun cevaplanmadığı, halbuki birim fiyat cetveli ile aşırı düşük teklif açıklamalarının örtüşmesi gerektiği, aksi halin mevzuata aykırı olduğu,

3- İhale üzerinde bırakılan istekli tarafından sunulan açıklamada mali sorumluluk sigorta bedeli kişi başına 1,58 TL olarak verilmiş olup bu tutardaki fiyat teklifinin gerçeği yansıtma olanağının bulunmadığı, bu fiyatın bölge müdürlüğünce de onaylanamayacağı, kendi firmalarının bölge müdürlüğünden verilen birim fiyatın yukarıdaki fiyatın 25 kat fazlası olduğuiddialarına yer verilmiştir.

Başvuru sahibinin iddialarının değerlendirilmesi sonucunda aşağıdaki hususlar tespit edilmiştir:

1 ) Başvuru sahibinin 1’inci iddiasına ilişkin olarak:

Başvuru konusu ihalenin Balcalı Hastanesinin 60kişi eliyle 12 ay süreli (İşe başlama tarihi 01.01.2013, işi bitirme tarihi 31.12.2013) Özel Güvenlik Hizmetinin yapılması işi ihalesi olduğu, ihalenin açık ihale usulü ile birim fiyat teklif alınmak suretiyle gerçekleştirildiği anlaşılmıştır.

İdari Şartname’nin “Teklif fiyata dahil olan giderler” başlıklı 25’inci maddesinde,

“25.1.Resim, harç ile ulaşım ve her türlü sigorta giderleri vb. giderler teklif fiyata dahildir.

25.2.25.1. maddesinde yer alan gider kalemlerinde artış olması ya da benzeri yeni gider kalemlerinin oluşması hallerinde, teklif edilen fiyatın bu tür artış ya da farkları karşılayacak payı içerdiği kabul edilir. Yüklenici, bu artış ve farkları ileri sürerek herhangi bir hak talebinde bulunamaz.

25.3.Teklif fiyata dahil olan diğer giderler aşağıda belirtilmiştir:

25.3.1. İşin süresi ve personel sayısı dikkate alınarak ilgili mevzuatına göre hesaplanacak işçilik ücreti:

a)İşin Süresi 12 (Oniki) Ay olup, 60 kişi için Bürüt Asgari ücret üzerinden hesaplama yapılacaktır. b) 4857 sayılı İş Kanununun 47. maddesi gereği Resmi ve Dini Bayram Günleri ile Yılbaşı günü hizmet süresince; Brüt Asgari Ücret üzerinden (14,5 gün X 45 kişi )= 652,5 gün) ( 1 günlük bedeli) teklif fiyata dahil edecektir. c)12 Ay 60 Personelin silahsız mali sorumluluk güvenlik sigortası teklif fiyata dahil edilecektir.

25.3.2. Yemek, yol ve giyecek giderleri:

a)Yemek İdare tarafından karşılanacaktır. b)Personele yol bedeli olarak Brüt 4,20.- TL verilecek olup, (Yol gideri aylık 26 gün üzerinden gösterilecektir.) Yol Bedeli nakdi olarak ödenecek ve ücret bordosunda gösterilecektir. c)Çalıştırılacak Personelin Yazlık ve Kışlık kıyafetleri Teknik Şartnamenin 4.1.Maddesinde belirtilmiş olup teklif fiyata dahil edilecektir.

25.3.3. Bu madde boş bırakılmıştır.

25.3.4. Bu madde boş bırakılmıştır.

25.4.Sözleşme konusu işin bedelinin ödenmesi aşamasında doğacak Katma Değer Vergisi (KDV), ilgili mevzuatı çerçevesinde İdare tarafından yükleniciye ayrıca ödenir.

25.5. Kısa vadeli sigorta prim oranları belirtilecektir.

İş kazaları ve meslek hastalıkları sigortası primi %1 olarak değerlendirilecektir.” düzenlemesi,

Teknik Şartname’nin “Personelin Görevini İfası Sırasında Kullanacağı Kıyafet, Malzeme Ve Ekipmanlar” başlıklı 4’üncü maddesinde “ Yüklenici, hizmetin ifası için gerekli aşağıda dökümü yapılan kıyafet, malzeme ve ekipmanları belirtilen miktar ve özelliklerde sağlamak zorundadır.

4.1. Kıyafetler aşağıda belirtilen miktar ve özelliklerde olacaktır.

KIYAFET VE TEÇHİZAT

MİKTARI

Gömlek (kışlık)

120 Adet

Gömlek (yazlık)

120 Adet

Pantolon (kışlık)

60 Adet

Pantolon (yazlık)

60 Adet

Çorap (kışlık-yazlık)

240 Adet

Kışlık bot

60 Adet

Ayakkabı

60 Adet

Mont

60 Adet

Kaban

60 Adet

Kazak

60 Adet

Kemer

60 Adet

Kravat

60 Adet

Şapka

60 Adet

Yağmurluk

10 Adet

Fosforlu yelek

10 Adet

Düdük

60 Adet

Düdük askısı

60 Adet

Kelepçe

60 Adet

Kelepçe kılıfı

60 Adet

Jop

60 Adet

Jop Kılıfı

60 Adet

GÖMLEK: Kışlık gömlek; Yün ve polyester karışımı olacaktır. Yazlık gömlek; pamuklu ve polyester karışımı olacaktır.

PANTOLON: Kışlık pantolon mont renginde olacaktır. Kışlık pantolon kumaşı, ceket kumaşı özelliklerine sahip olacaktır.

ÇORAP:Koton ve yün karışımı olacaktır.

KRAVAT: Kumaştan ve desensizdir. Bağlandığı zaman üst parçanın ucu pantolon kemer hizasına gelecek kadar uzun olacaktır.

MONT: Montgomer şeklinde olacak, kolları reglan oturtulmuş olacak, iki yanda gizli cep bulunacaktır. Göğüs cepleri normal kıyafetteki şekil ve ölçüde omuzlarında apoletli olacaktır. Mont önü gizli fermuarlı ve çıt çıtlı, içi sökülüp takılabilir şekilde muflonlu olacak, montgomer üstüne ceketteki işaret ve armalar aynen takılacaktır.

KIŞLIK BOT: Deriden olacaktır. Ayak bileği hizasına gelecek kadar konçlu, bağcıklı ve altı kauçuk olacaktır.

AYAKKABI:Deriden olacaktır. Bağcıklı ve altı kauçuk olacaktır.

KAZAK: Düz renk, V yakalı, yünlü olacaktır.

KEP: Elbise kumaşından içi astarlı olacaktır.

KABAN: Elbise renginde su geçirmez kumaştan olacaktır.

KEMER: En az 3-4 mm olmak üzere; kemerlik (vaketa) deriden, dış cildi koruma amaçlı cilalı olacaktır. İyi tabaklanmış yırtık, çizik ve falçata izi bulunmayacaktır. Kemerin arka deri kısmı mutlaka tıraşlanmış olacaktır.

4.2. Teçhizat, malzeme ve ekipmanlar aşağıda belirtilen miktar ve özelliklerde olacaktır.

Yüklenici görev başındaki tüm güvenlik elemanları ve hastane idaresinin kullanımı için toplam 20 adet el telsizi sağlamakla yükümlüdür. Bunun için gerekli tüm giderler yükleniciye aittir.

Yüklenici, hizmetin ifası için gerekli aşağıdaki gerekli teçhizatı sağlamak zorundadır.

TEÇHİZAT- MALZEME TÜRÜ

MİKTARI

Telsiz

23 Adet

El dedektörü

10 Adet

El feneri

23 Adet

Şarjlı Işıldak

5 Adet

.

Çalıştırılacak Özel Güvenlik Görevlisi Sayısı ve Şartları” başlıklı 5’inci maddesinde“ Özel güvenlik görevlisi sayısı ve şartları aşağıda belirtilmiştir;

5.1.İstihdam Edilecek Eleman Sayısı: 60

İdare, yüklenicinin çalıştıracağı kişi / kişileri konusu suç teşkil eden kurumu zarara uğratacak eylemlerinden dolayı değiştirme ve işten çıkarılmasını talep etme hakkına sahiptir.

İşten çıkarılacak personelin yerine yeni personel gelmeden işten çıkarma yapılmayacaktır. (İstihdam edilen personel sayısında eksiklik/boşluk yaratılmayacaktır.)

Özel güvenlik personelinin dağıtımı, sevk ve idaresi ile denetimi ve kontrolü idare tarafından yapılacaktır. Haftalık çalışma saati 45 saattir.

5.2. Dini ve Milli Bayram günlerinde çalıştırılacak personel sayısı

Asgari Ücret

Kişi sayısı x Tatil gün sayısı

45 x 14,5 = 652,5

Toplam 652,5

İhale Süresinde 19.03.1981 Tarihinde Yayımlanan Ulusal Bayram Ve Genel Tatiller Hakkında Kanuna İstinaden 2013 yılında 14,5 gün Tatil Olması Nedeniyle Her Tatil Gününde Yukarıda Belirtildiği Üzere 45 Personel Çalıştırılacaktır.” düzenlemeleri yapılmıştır.

İdari Şartname’nin ekinde;

Sıra No

Açıklama

Birimi

İşçi Sayısı

Ay/gün/saat

1

Özel Güvenlik Hizmetleri (Bürüt Asgari Ücret üzerinden hesaplama yapılacaktır.)İdari Şartnamenin 25 inci maddesinde yer alan ''Teklif Fiyata Dahil Giderler ''teklif fiyata dahil edilecektir.

AY

60,00

12,000

2

4857 sayılı İş Kanununun 47. maddesi gereği Resmi ve Dini Bayram Günleri ile Yılbaşı günü hizmet süresince;Brüt Asgari Ücret üzerinden (14,5 gün X 45 kişi = 652,5 gün) ( 1 günlük bedeli) teklif fiyata dahil

AY

45,00

14,500

Düzenlemesine yer verilmiştir.

4734 sayılı Kanun’un “Aşırı düşük teklifler” başlıklı 38’ inci maddesinde “İhale komisyonu verilen teklifleri 37 nci maddeye göre değerlendirdikten sonra, diğer tekliflere veya idarenin tespit ettiği yaklaşık maliyete göre teklif fiyatı aşırı düşük olanları tespit eder. Bu teklifleri reddetmeden önce, belirlediği süre içinde teklif sahiplerinden teklifte önemli olduğunu tespit ettiği bileşenler ile ilgili ayrıntıları yazılı olarak ister.

İhale komisyonu;

a) İmalat sürecinin, verilen hizmetin ve yapım yönteminin ekonomik olması,

b) Seçilen teknik çözümler ve teklif sahibinin mal ve hizmetlerin temini veya yapım işinin yerine getirilmesinde kullanacağı avantajlı koşullar,

c) Teklif edilen mal, hizmet veya yapım işinin özgünlüğü,

Hususlarında belgelendirilmek suretiyle yapılan yazılı açıklamaları dikkate alarak, aşırı düşük teklifleri değerlendirir. Bu değerlendirme sonucunda, açıklamaları yeterli görülmeyen veya yazılı açıklamada bulunmayan isteklilerin teklifleri reddedilir.

İhale komisyonu, aşırı düşük tekliflerin tespiti ve değerlendirilmesinde Kurum tarafından belirlenen kriterleri esas alır. Kurum bu maddenin uygulanmasında; aşırı düşük tekliflerin tespiti, değerlendirilmesi ve ekonomik açıdan en avantajlı teklifin belirlenmesi amacıyla sınır değer veya sorgulama kriterleri ya da ortalamalar belirlemeye yetkilidir.”hükmüne,

Kamu İhale Genel Tebliği’nin “Hizmet alımı ihalelerinde aşırı düşük tekliflerin değerlendirilmesi” başlıklı 79’ uncu maddesinde “79.1. Personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımı ihalelerinde, tekliflerin değerlendirilmesinde;

İhale ve sözleşmeye ilişkin damga vergileri, Kamu İhale Kurumu payı ve noter masrafları gibi sözleşme giderleri ile amortisman, kıdem tazminatı, işyeri hekimliği ücreti, oryantasyon (ihale konusu işe uyum) eğitimi gideri, yaka kartı ve bu mahiyetteki genel giderleri karşılamak üzere birim fiyat teklif cetvelinde yer alan her bir işçilik kalemindeki (yol, yemek ve giyecek dahil brüt asgari ücret veya brüt asgari ücretin yüzde (%) fazlası üzerinden ücret hesaplanan işçilik kalemi ile ulusal bayram ve genel tatil günleri ve fazla çalışma saatlerine ilişkin işçilik kalemleri) birim fiyatlar ile işçi sayısı üzerinden teklif alınması idarece uygun görülmeyen iş kalemi/kalemleri kapsamında çalıştırılacak olan her bir personelin işçilik maliyeti üzerinden % 3 oranında sözleşme giderleri ve genel giderler hesaplanacaktır.

79.2. Personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımı ihalelerinde; amortisman, kıdem tazminatı, iş yeri hekimliği ücreti, oryantasyon eğitimi gideri, yaka kartı ve bu mahiyetteki giderlerin genel giderler içinde yer alacağı kabul edileceği için aşırı düşük teklif sorgulamasında bu giderler, önemli teklif bileşeni olarak belirtilmeyecek ve isteklilerden aşırı düşük teklif sorgulamasına verdikleri cevaplarda bu giderler için bir bedel öngörmeleri istenmeyecektir. Sözleşme giderleri ve genel giderler içinde değerlendirilmesi öngörülen giderler idari şartnamelerde “teklif fiyata dahil olan diğer giderler” kısmında belirtilmeyecektir.

79.4.1.İsteklilerce yapılacak aşırı düşük teklife ilişkin açıklamalar belgelere dayanmalıdır. Belgelere dayanılmaksızın yapılan açıklamalar kabul edilmeyerek söz konusu teklifler reddedilecektir.

79.4.2.3.Teklifi aşırı düşük bulunan isteklilerin, tekliflerinde önemli olduğu tespit edilen bileşenler ile ilgili olarak Kanunun 38 inci maddesi uyarınca yapacakları açıklamaya dayanak teşkil eden bilgi ve belgeleri sunmaları gerekmektedir.

İsteklilerin açıklamalarına dayanak teşkil eden bilgi ve belgeler;

a.Tedarikçi veya üreticilerden alınan proforma faturalar,

b.Fiyat teklifleri,

c.Kamu kurum ve kuruluşları tarafından sunulan mal ve hizmetlere ilişkin ilan edilmiş fiyat tarifeleri veya bunlardan alınmış fiyat teklifleri,

ç.Kamu kurum ve kuruluşları tarafından ilgili mala ilişkin ilan edilen asgari fiyatlar,

d.Perakende satış yapan zincir mağaza veya marketlerin yayımladıkları fiyat kataloglarında yer alan fiyatlar,

e.Ticaret borsalarına kayıtlı mallara ilişkin olarak 5174 sayılı Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ile Odalar ve Borsalar Kanununun 51 inci maddesinin (c) bendi uyarınca borsa idaresi tarafından düzenlenen ilgili malın fiyatını gösteren belgeler,

f.Yaş sebze ve meyve için, Yaş Sebze ve Meyve Ticaretinin Düzenlenmesi ve Toptancı Halleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname uyarınca faaliyet gösteren toptancı hali idaresi tarafından düzenlenen ilgili malın fiyatını gösteren belgeler,

g.İsteklinin ürettiği, aldığı veya sattığı mallara ilişkin maliyet/satış tutarı tespit tutanaklarıdır.

İstekliler tekliflerine ilişkin olarak yukarıda sayılan belgelerden kendileri için uygun olanları (79.4.2.4-79.4.2.13) maddelerine göre yapacakları açıklamalar kapsamında sunacaklardır.

79.4.2.23. Özel güvenlik hizmet alımlarında ihale konusu işe ilişkin her türlü güvenlik sistem ve cihazları ile ekipman, alet, edevat, kelepçe, cop, dedektör, telsiz, el feneri, düdük gibi makine ve ekipman maliyetlerinin tamamı, sözleşme ve genel giderler içerisinde yer alan amortisman olarak kabul edilecek ve aşırı düşük teklif sorgulamasında önemli bir bileşen olarak değerlendirilmeyecektir.

Özel güvenlik hizmet alım ihalelerinde aşırı düşük teklif sorgulamasında giyim bedeli ise önemli bir bileşen olarak görülecek ve isteklilerce giyim bedelini tevsik eden belgeler sunulacaktır. Giyeceklerin daha önce alındığı ve bunun için bir gider öngörülmediği gibi açıklamalar kabul edilmeyecektir.

Özel güvenlik hizmet alım ihalelerinde mali sorumluluk sigortası gideri aşırı düşük teklif sorgulamasında önemli bir bileşen olarak kabul edilecek ve isteklilerce aşırı düşük teklif sorgulaması çerçevesinde sigorta acentelerinden alınarak sunulan poliçe, proforma fatura veya sözleşmelerin ekine sigorta acentelerince Özel Güvenlik Mali Sorumluluk Sigortası Tarife ve Talimatında yer alan teminat tutarları üzerinden teklif ettikleri sigorta prim tutarlarıyla özel güvenlik mali sorumluluk sigortası hizmetini geçekleştirebileceklerine ilişkin ilgili sigorta şirketinin genel müdürlüğünden veya bölge müdürlüğünden alınan teyit yazısının eklenmesi ve bu teyitlerin yetkili kişilerin imzasını taşıması gerekecektir. Ancak sigorta şirketlerinin genel müdürlük veya bölge müdürlüklerinden alınmış poliçe veya fiyat teklifleri için teyit alınmasına gerek bulunmamaktadır.

Özel güvenlik hizmetinin kampüs gibi belirli bir alan içerisinde yerine getirilmesi ve güvenlik için bir araca gerek duyulması halinde, bu aracın akaryakıt ve diğer maliyetleri önemli teklif bileşeni olarak kabul edilmeyecektir.

79.5. Aşırı düşük teklif sorgulaması sonucunda; (79.4.2.) maddesine uygun açıklamada bulunmayan, açıklamaları teknik şartnameye aykırı hususlar içeren veya teklif tutarı, personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımı ihalelerinde asgari işçilik maliyeti ve % 3 oranındaki sözleşme giderleri ile genel giderleri, personel çalıştırılmasına dayalı olmamakla birlikte ihale dokümanında personel sayısının belirlendiği ve haftalık çalışma saatinin tamamının idarede kullanılacağı hizmet alımı ihalelerinde ise asgari işçilik maliyeti ve ilgili mevzuatı uyarınca hesaplanacak sözleşme giderlerini karşılamayan isteklilerin teklifleri gerekçeleri belirtilmek suretiyle reddedilecektir…” açıklamasına yer verilmiştir.

İdari Şartname’nin yukarıda anılan düzenlemeleri esas alınarak sosyal güvenlik mevzuatına göre yapılan hesaplama sonucu asgari işçilik maliyeti toplamının (ulusal bayram ve genel tatil günleri yapılacak çalışma ve fazla çalışma ücreti, yol gideri ile %3 oranındaki sözleşme gideri dâhil, zorunlu mali sorumluluk sigortası, kıyafet gideri ve kâr hâriç olmak üzere) 971.425,58 TL olduğu anlaşılmıştır.

Yaklaşık Maliyet Hesap Cetvelinden önemli bir maliyet gideri olan kıyafet giderinin idarece toplam 19.500,00 TL olarak belirlendiği ancak, yaklaşık maliyetin özel güvenlik mali sorumluluk sigortası bedelini içermediği görülmüştür. Anılan Tebliğ hükmü gereğince de özel güvenlik hizmet alım ihalelerinde mali sorumluluk sigortası giderinin aşırı düşük teklif sorgulamasında önemli bir bileşen olarak kabul edileceği açıkça ifade edilmiş olmasına rağmen, idarece yapılan yaklaşık maliyet hesabında söz konusu gidere yer verilmediğinden, yaklaşık maliyetin gerçekçi ve sağlıklı belirlenmediği ve dolayısıyla aşırı düşük tekliflerin tayin ve tespitinde baz alınacak verilerden birisi olan yaklaşık maliyetin önemli bir maliyet bileşeninin eksik belirlenmiş olması nedeniyle teklif değerlendirmesi aşaması ve ihale kararının sağlıklı ve objektif olarak verilemeyeceği anlaşıldığından, ihalenin iptal edilmesi gerektiği sonucuna varılmıştır.

İhale komisyonunca belirlenen kârsız yaklaşık maliyetin altında teklif veren Aktif Güvenlik ve Koruma Hizmetleri Tic. Ltd. Şti. nden 11.10.2012 tarihli ve 2424 sayılı yazı ile aşırı düşük teklif açıklaması sunması istenilmiş olup, adı geçen isteklinin 17.10.2012 tarihli yazılı açıklamasının incelenmesi sonucunda:

Aşırı düşük teklif açıklaması kapsamında sunulan "Teklif bileşenleri tablosu" nda verilen 971.547,97 TL'lik toplam teklifin fiyat bileşenlerine ilişkin olarak 60 kişi ve 12 aylık personel gideri için 945.828,00 TL, Ulusal bayram ve tatil günleri çalıştırılacak personel gideri için 25.597,58 TL, Özel Güvenlik Mali Sorumluluk sigortası için 94,80 TL, personele verilecek toplam giyim bedeli için 22,00 TL, giyim bedeline ait sözleşme gideri için 0,66 TL ve firma kârı ile yuvarlama farkı için 4,94 TL teklif edildiği görülmüştür.

Söz konusu isteklinin teklifinin aşağıda belirtilen kalemlerden oluştuğu belirlenmiştir.

Teklif bileşenleri

TL

1- Personel işçilik maliyetleri

945.828,00

2- Ulusal bayram ve tatil günleri çalışması

25.597,58

3- Özel güvenlik mali sorumluluk sigortası

94,80

4- Kıyafet

22

5- Kıyafet sözleşme gideri

0,66

Kâr ve yuvarlama farkı

4,94

TOPLAM

971.547,97

Söz konusu isteklinin açıklamaları kapsamında İdari Şartname’de belirtilen ödemeye uygun şekilde işçilik hesaplamalarını gösterir işçilik modüllerinin, kıyafetlere ilişkin proforma faturanın, proforma fatura ekinde ilgili SMMM tarafından hazırlanmış Maliyet/Satış Tutarı Tespit Tutanağının (EK.O5), özel güvenlik mali sorumluluk sigorta bedelini belgelendirmek üzere Sompo Japan Sigorta’dan alınan fiyat teklifinin sunulduğu belirlenmiştir.

Aktif Güvenlik ve Koruma Hizmetleri Tic. Ltd. Şti.nin kıyafet giderlerini belgelemek üzere Gamze Yokuşbaş Kısmetim İş Elbiseleri Güvenlik ve Konfeksiyon Toptan Satış Mağazası’ndan alınan 10.10.2012 tarihli proforma faturayı sunduğu, proforma faturanın SMMM Sinan Gökçe tarafından onaylandığı ve kaşelendiği, proforma faturanın üzerinde maliyete dayalı açıklama yapılması durumunda bulunması gereken “Birim satış tutarının, mükellefin yasal defter ve belgelerine göre çıkartılan ve tarafımdan onaylanan maliyet/satış tutarı tespit tutanağındaki ağırlıklı ortalama birim maliyet tutarının altında olmadığını beyan ederim.” ifadesinin bulunduğu, proforma faturanın ekinde (Ek-O5) sunulduğu, maliyet satış tutarı tespit tutanağının (Ek-O5) tarihinin ise 11.10.2012 tarihi olduğu görülmüştür. Söz konusu maliyet satış tutarı tespit tutanağının tarihinin proforma fatura düzenlenme tarihinden daha sonraki bir tarih olduğunun görüldüğü, sunulan proforma faturanın üzerinde SMMM tarafından yazılarak onaylanan beyanda bulunan ifadeden proforma fatura düzenlenme tarihinin maliyet satış tutarı tespit tutanağı düzenlenme tarihinden sonra olması gerektiği açık olduğundan, oluşan tereddütüzerine 14.12.2012 tarihli yazı ile söz konusu tutanağı düzenleyen SMMM Sinan Gökçe’ye yazı yazılarak Gamze Yokuşbaş Kısmetim İş Elbiseleri Güvenlik ve Konfeksiyon Toptan Satış Mağazası tarafından düzenlenen proforma fatura içeriği ile ilgili tereddüte düşüldüğü ifade edilerek, adı geçen SMMM’den mükellefle yapılan tam tasdik sözleşmesi veya beyannameleri imzalamaya yetkili olunduğunu gösteren belgeler ile fiyat teklifine ilişkin maliyet/satış tutarı tespit tutanağının, son geçici vergi beyanname dönemine ilişkin olarak düzenlenip düzenlenmediğinin tespit edilebilmesini teminen bu belgelerin düzenlenmesine dayanak teşkil eden alış, satış faturaları ve varsa diğer belgelerin gönderilmesi talep edilmiştir.

SMMM tarafından Kuruma gönderilen 19.12.2012 tarihli yazı ekinde Özkan Tekstil tarafından Kısmetim İş Elbiseleri-Gamze Yokuşbaş adına düzenlenen 16.04.2012, 12.04.2012, 08.06.2012 tarihli 3 adet alış-satış faturasının gönderildiği, söz konusu faturalarda yer alan malların miktar ve birim fiyatlarının, fiyat teklifine ilişkin maliyet/satış tutarı tespit tutanağındaki miktar ve fiyatlarla uyumlu olduğu görülmekle beraber fatura tarihlerinin son geçici vergi beyanname dönemi içerisinde olmadığı, ayrıca Kurum tarafından fiyat teklifine ilişkin maliyet/satış tutarı tespit tutanağının da istenildiği, ancak adı geçen SMMM nin göndermediği tespit edilmiştir.

İhale üzerinde kalan isteklinin sunduğu aşırı düşük teklif açıklaması kapsamındaki maliyet/satış tutarı tespit tutanağı tarihinin proforma fatura düzenlenme tarihinden sonraki bir tarih olması ve de söz konusu maliyet/satış tutarı tespit tutanağının son geçici vergi beyanname dönemine ilişkin olarak düzenlenip düzenlenmediğinin tespit edilebilmesini teminen bu belgelerin düzenlenmesine dayanak teşkil eden alış, satış faturalarının son geçici vergi beyanname dönemine ait olmaması nedeniyle sağlıklı bir maliyet tespit tutanağı olarak kabul edilemeyeceği değerlendirilerek adı geçen isteklinin aşırı düşük teklif açıklamalarının kabul edilmemesi gerektiği sonucuna varılmıştır.

2 ) Başvuru sahibinin 2’nci iddiasına ilişkin olarak:

4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun “Tekliflerin değerlendirilmesi” başlıklı 37’ nci maddesinde “İhale komisyonunun talebi üzerine idare tekliflerin incelenmesi, karşılaştırılması ve değerlendirilmesinde yararlanmak üzere net olmayan hususlarla ilgili isteklilerden yazılı olarak tekliflerini açıklamalarını isteyebilir. Ancak bu açıklama, hiçbir şekilde teklif fiyatında değişiklik yapılması veya ihale dokümanında yer alan şartlara uygun olmayan tekliflerin uygun hale getirilmesi amacıyla istenilmez ve yapılmaz.

Tekliflerin değerlendirilmesinde, öncelikle belgeleri eksik olduğu veya teklif mektubu ile geçici teminatı usulüne uygun olmadığı 36 ncı maddeye göre ilk oturumda tespit edilen isteklilerin tekliflerinin değerlendirme dışı bırakılmasına karar verilir. Ancak, teklifin esasını değiştirecek nitelikte olmaması kaydıyla, belgelerde bilgi eksikliği bulunması halinde idarece belirlenen sürede isteklilerden bu eksik bilgilerin tamamlanması yazılı olarak istenir. Belirlenen sürede bilgileri tamamlamayan istekliler değerlendirme dışı bırakılır ve geçici teminatları gelir kaydedilir. Bu ilk değerlendirme ve işlemler sonucunda belgeleri eksiksiz ve teklif mektubu ile geçici teminatı usulüne uygun olan isteklilerin tekliflerinin ayrıntılı değerlendirilmesine geçilir. Bu aşamada, isteklilerin ihale konusu işi yapabilme kapasitelerini belirleyen yeterlik kriterlerine ve tekliflerin ihale dokümanında belirtilen şartlara uygun olup olmadığı ile birim fiyat teklif cetvellerinde aritmetik hata bulunup bulunmadığı incelenir. Uygun olmadığı belirlenen isteklilerin teklifleri ile birim fiyat teklif cetvellerinde aritmetik hata bulunan teklifler değerlendirme dışı bırakılır.”hükmü,

Kamu İhale Genel Tebliği’nin “Aritmetik hata ve yuvarlama” başlıklı 16.5.2.1’inci maddesinde “İşçilik ücreti, yol ve yemek bedeli ile bunlar üzerinden alınan prim tutarları gibi işçilik kalemlerini oluşturan maliyet unsurlarına ilişkin hesaplama yöntemi, sosyal güvenlik mevzuatı kapsamında kanunla ve idari düzenlemelerle belirlenmiş olup, bu çerçevede 1 TL (Bir Türk Lirası)’nin altındaki tutarlar iki ondalık basamaklı sayıya yuvarlanarak yazılmaktadır. Sosyal güvenlik mevzuatındaki düzenlemelerin emredici nitelikte olması nedeniyle isteklilerin ilgili mevzuatı gereğince yapacakları işçilik hesaplamalarında da anılan yöntemin uygulanması zorunluluğu bulunmaktadır. Bu sebeple, hizmet alımı ihalelerinde birim fiyat teklif cetvelinde yer alan ve işçi sayısı üzerinden teklif alınan işçilik kalemlerinin birim fiyatları ile birim fiyatla miktarın çarpılması sonucu bulunan tutarları, virgülden sonra en yakın iki ondalık basamaklı sayıya yuvarlanarak yazılacaktır. Yuvarlama işleminde yarım kuruş ve üzerindeki değerler bir kuruşa tamamlanacak; yarım kuruşun altındaki değerler ise dikkate alınmayacaktır.” açıklaması bulunmaktadır.

Yukarıda yer alan mevzuat hükümlerine göre birim fiyat teklif cetvelindeki çarpım ve toplamlarda hata olması halinde bu durumun aritmetik hata olarak değerlendirileceği açıklanmış, aritmetik hata bulunan tekliflerin ise değerlendirme dışı bırakılacağı hükme bağlanmıştır.

Aynı Tebliğin 79.7’nci maddesinde “İşçilik Hesaplama Modülü”nün Kurumca ilgililerin faydalanmasına yönelik olarak hazırlandığı hususu belirtilmiş olmakla birlikte, sözü edilen modülün taraflarca kullanılma zorunluluğu bulunmamaktadır. Dolayısıyla, personele ilişkin maliyetlerin ilgili mevzuata göre doğru bir şekilde hesaplanması hususundaki yükümlülük isteklilerde olup, anılan modülün kullanılıp kullanılmaması, söz konusu yükümlülüğü ortadan kaldırmamaktadır.

İdarece ihale dokümanı kapsamında isteklilere verilen birim fiyat cetvelinin şikâyete konu kısmı aşağıdaki gibidir.

A1

B2

İş Kaleminin Adı ve Kısa Açıklaması3

Miktarı

Teklif Edilen4 Birim Fiyat

Tutarı

Birimi

İşçi sayısı

Ay/gün/saat

Özel Güvenlik Hizmetleri (Bürüt Asgari Ücret üzerinden hesaplama yapılacaktır.)İdari Şartnamenin 25 inci maddesinde yer alan ''Teklif Fiyata Dahil Giderler ''teklif fiyata dahil edilecektir.

AY

60,00

12

4857 sayılı İş Kanununun 47. maddesi gereği Resmi ve Dini Bayram Günleri ile Yılbaşı günü hizmet süresince;Brüt Asgari Ücret üzerinden (14,5 gün X 45 kişi = 652,5 gün) ( 1 günlük bedeli) teklif fiyata dahil

AY

45,00

14,5

TOPLAM TUTAR (K.D.V Hariç)

Şikâyete konu olan ve idarece 652,5 gün olarak belirlenen resmî-dinî bayram günlerinde çalışacak personele (45 güvenlik görevlisinin) ödenecek çalışma ücretine ilişkin iş kaleminin toplam tutarının manuel hesaplanması sonucunda:

Günlük birim fiyatın (39,23 TL) genel tatil gün sayısı (652,5 gün) ile çarpılması sonucunda 25.597,575 TL’nin elde edildiği, anılan Tebliğ hükmü gereğince virgülden sonra yuvarlama yapıldığında söz konusu iş kalemi için teklif edilmesi gereken 25.597,58 TL miktarına ulaşıldığı,

KİK İşçilik Hesaplama Modülü kullanılarak yapılan hesaplama sonucunda;

Ulusal Bayram ve Genel tatil ücretinin modül kullanılarak hesaplanması sonucunda (39,23 TL * 652,5 gün) iş kaleminin toplam tutarının 25.597,57 TL olduğunun görüldüğü, bu miktarın olması gerekenden 1 kuruş daha az olduğu anlaşılmıştır.

İhale üzerinde bırakılan istekliye ait teklif mektubu eki teklif birim fiyat cetvelleri şikâyete konu iş kalemi yönüyle incelendiğinde:

Aktif Güv. Ltd. Şti. nin Ulusal Bayram ve Genel tatil ücreti için 25.597,57 TL teklif verdiği, modül kullanılarak verilen teklifin hesaplanmasında yuvarlama hatası yapıldığı, söz konusu iş kalemi için verilen teklifin “yuvarlama hatası” sebebiyle “ödenmesi gereken gerçek miktar olan 25.597,58 TL’den 1 kuruş az olduğu, bu hatanın aritmetik hata kapsamında değerlendirilmesi gerektiği kabul edilmekle beraber Ulusal Bayram ve Genel tatil ücreti iş kaleminde yapılan söz konusu yuvarlama hatasının teklifin toplam tutarına sirayet etmediği, bu bağlamda adı geçen isteklinin sunmuş olduğu teklifin geçerli teklif olarak kabul edilmesinin mevzuata aykırılık içermediği sonucuna varılmıştır.

3 ) Başvuru sahibinin 3’üncü iddiasına ilişkin olarak:

İhalelere Yönelik Başvurular Hakkında Tebliğ’in “Kurum tarafından yapılacak işlemler” başlıklı 12’nci maddesinde yer alanİdareye şikayet başvurusunda bulunulmadan veya idareye yapılan şikayet başvurusu hakkında idarece bir karar alınmadan ve on günlük karar verme süresi beklenilmeden doğrudan Kuruma itirazen şikayet başvurusunda bulunulması halinde, Yönetmeliğin 15 inci maddesinin ikinci fıkrası gereğince bu başvurular ilgili idareye gönderilir. Ayrıca, başvuru sahibine de bilgi verilir. İdareye yapılan şikayet başvurusundan farklı bir konu ile Kuruma yapılan başvurularda şikayet süresinin henüz dolmadığı hallerde, itirazen şikayet konusuna ilişkin idarenin cevabının alınmamış olması nedeniyle bu başvurular da ilgili idareye gönderilir. İdareye başvuru konularının yanı sıra yeni konular da eklenerek Kuruma başvurulması halinde ise, itirazen şikayet başvurusunun incelenmesinde idareye başvurusu konusu edilmeyen hususlar dikkate alınmaz.” açıklaması gereğince başvuru sahibinin şikâyet başvurusunda yer almayan bir konuyu itirazen şikâyet başvurusuna taşıması mümkün değildir.

Başvuru sahibinin 3’üncü iddia konusu ile ilgili olarak idareye başvuruda bulunmadığı, dolayısıyla iddia konusu hususu itirazen şikâyete konu edemeyeceği anlaşıldığından 3’üncü iddia hakkında inceleme ve hukuki değerlendirme yapılmamış olup, bu iddia ile ilgili olarak yapılan başvurunun usulden reddedilmesi gerektiği sonucuna varılmıştır.

Sonuç olarak, yukarıda mevzuata aykırılığı belirlenen ihale işlemlerinin düzeltici işlemle giderilemeyecek nitelikte işlemler olduğu tespit edildiğinden, ihalenin iptaline karar verilmesi gerekmektedir.

Açıklanan nedenlerle 4734 sayılı Kanun’un 65’ inci maddesi uyarınca bu kararın tebliğ edildiği veya tebliğ edilmiş sayıldığı tarihi izleyen 60 gün içerisinde Ankara İdare Mahkemelerinde dava yolu açık olmak üzere,

Anılan Kanun’un 54’ üncü maddesinin onuncu fıkrasının (a) bendi gereğince ihalenin iptaline,

Oybirliği ile karar verildi.

Mahmut GÜRSES

Başkan

Kazım ÖZKAN

II. Başkan

Ali Kemal AKKOÇ

Kurul Üyesi

Erkan DEMİRTAŞ

Kurul Üyesi

Ahmet ÖZBAKIR

Kurul Üyesi

Mehmet Zeki ADLI

Kurul Üyesi

Hasan KOCAGÖZ

Kurul Üyesi

Hamdi GÜLEÇ

Kurul Üyesi

Mehmet AKSOY

Kurul Üyesi

 
< Önceki   Sonraki >

İçerik İstatistiği

KiK Kararları: 12.955 Karar
 - Bu Hafta (09.12-14.12): 0
 - Geçen Hafta(02.12-08.12): 7
 - Bu Ay (Aralık): 7
 - Geçen Ay (Kasım): 34
Kategori: 162
Haberler: 733

Abone İstatistiği

9 misafir ve 2 abone bağlı
Abone Sayısı: 8938
Abone Oranları:
  - Giriş (1 ay): % 6,36
  - Bronz (3 ay): % 1,73
  - Gümüş (6 ay): % 0,58
  - Altın (12 ay): % 23,12
  - Kamu Altın (12 ay): % 68,21
Ziyaretçi Sayısı: 6.092.601
Final Bilgi Hizmetleri     kikkararlari.com facebook     kikkararlari.com twitter
256-Bit GeoTrust SSL Sertifika
Ödeme Seçenekleri