Şu an tarayıcınız Javascript kullanımını engelliyor ya da desteklemiyor.

Sitemizi verimli gezebilmeniz için tarayıcınızın Javascript özelliğini açmanız gerekmektedir.

KİK Kararları Mahkeme Kararları Hakkında Mahkeme Kararı Olan KiK Kararları Detaylı Arama
2011/145005 İhale Kayıt Numaralı "2012-2013 Yılı Malzemeli Yemek Pişirme, Dağıtım Ve Sonrası Hizmet Alımı" İhalesi - Tarih: 12.12.2011 - No: 2011/UH.II-4153
Toplantı No: 2011/080
Gündem No: 102
Karar Tarihi: 12.12.2011
Karar No: 2011/UH.II-4153

Şikayetçi:
Ogtim İnşaat Turz. Med. Gıda Temz. Otomotiv San. ve Tic. Ltd. Şti , DÖGOL CADDESİ NO:43/15 MEBUSEVLERİ / ANKARA
İhaleyin Yapan İdare:
Sağlık Bakanlığı Müsteşarlık Beyhekim Devlet Hastanesi -, Yazır Mah. Turgut Özal Cad. 14 42060 KONYA
Başvuru Tarih ve Sayısı:
23.11.2011 / 49921
Başvuruya Konu İhale:
2011/145005 İhale Kayıt Numaralı "2012-2013 Yılı Malzemeli Yemek Pişirme, Dağıtım Ve Sonrası Hizmet Alımı" İhalesi

Kurumca Yapılan İnceleme ve Değerlendirme:

05.12.2011tarih ve B.07.6.KİK.0.07.00.00-101.04-.H.[3944].(0218)./2011-70Esayılı Esas İnceleme Raporunda;

Beyhekim Devlet Hastanesi Baştabipliğitarafından 20.10.2011tarihinde açık ihale usulüile yapılan “2012-2013 Yılı Malzemeli Yemek Pişirme, Dağıtım ve Sonrası Hizmet Alımı” ihalesine ilişkin olarak Ogtim İnşaat Turz. Med. Gıda Temz. Otomotiv San. ve Tic. Ltd. Şti’nin 15.11.2011tarihinde yaptığı şikayet başvurusunun, idarenin 18.11.2011tarihli yazısı ile reddi üzerine, başvuru sahibinin 23.11.2011tarih ve 49921sayı ile Kurum kayıtlarına alınan 23.11.2011tarihli dilekçe ile itirazen şikayet başvurusunda bulunduğu,

İdare tarafından gönderilen bilgi ve belgelerin incelenmesinden;

4734 sayılı Kanunun 54 üncü maddesinin onuncu fıkrasının (b) bendi gereğince düzeltici işlem belirlenmesine,

Karar verilmesinin uygun olacağı hususlarına yer verilmiştir.



Karar:

Esas İnceleme Raporu ve ekleri incelendi:

İtirazen şikayet dilekçesinde özetle; başvuruya konu ihalede en düşük teklif sahibi Okyanus Taah. A.Ş. ve Fesleğen Temz. Bilgisayar Yermek Gıda. Org. Turz. San. Tic. Ltd. Şti.’nin teklifinin yaklaşık maliyet ve diğer teklifler dikkate alındığında aşırı düşük teklif olarak değerlendirilmesi gerektiği, ihalenin söz konusu isteklilerden aşırı düşük teklif açıklaması talep edilmeden sonuçlandırılmasının mevzuata aykırı olduğu iddialarına yer verilmiştir.

Başvuru sahibinin iddialarının değerlendirilmesi sonucunda aşağıdaki hususlar tespit edilmiştir:

Başvuru konusu ihaleye ait idari şartnamenin “İhale konusu işe ilişkin bilgiler” başlıklı 2 nci maddesinde, ihalenin adı; “2012-2013 Yılı Malzemeli Yemek Pişirme, Dağıtım ve Sonrası Hizmet Alımı” olarak belirtilmiştir. Söz konusu hizmetin miktarı ise, aynı şartnamenin ekinde yer alan tabloya göre aşağıdaki gibidir:

Sıra No

Açıklama

Birimi

Miktarı

1

Normal Kahvaltı

Öğün

344.230,000

2

Normal Gece Kahvaltısı

Öğün

66.740,000

3

Normal Öğle Yemeği

Öğün

666.440,000

4

Normal Akşam Yemeği

Öğün

348.300,000

5

Diyet Kahvaltısı

Öğün

103.430,000

6

Diyet Öğle Yemeği

Öğün

103.430,000

7

Diyet Akşam Yemeği

Öğün

103.430,000

Anılan şartnamenin “Teklif ve sözleşme türü” başlıklı 19 uncu maddesinde; “İstekliler tekliflerini, her bir iş kalemi için teklif edilen birim fiyatlarının miktarlarla çarpımı sonucu bulunan toplam bedel üzerinden birim fiyat şeklinde vereceklerdir. İhale sonucu, ihale üzerine bırakılan istekliyle her bir iş kalemi için teklif edilen birim fiyatların miktarlarla çarpımı sonucu bulunan toplam bedel üzerinden birim fiyat sözleşme imzalanacaktır.” düzenlemesi yer almaktadır.

Başvuru sahibi firma, Hizmet Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliğinin 9 uncu maddesinin üçüncü fıkrasındaki hükme atıfta bulunarak, ihale üzerinde bırakılan firma ile en avantajlı ikinci teklif sahibi olarak bildirilen firmanın tekliflerinin yaklaşık maliyete ve diğer tekliflere göre aşırı düşük olduğunu, ihale komisyonunun aşırı düşük teklif sorgulaması yapmadan ihaleyi yaklaşık maliyetten % 38,57 oranında düşük teklif vermiş olan firma üzerinde bırakmasının ve aynı şekilde söz konusu ihalede yaklaşık maliyetten % 26,46 oranında düşük teklif vermiş olan firmanın ekonomik açıdan en avantajlı ikinci teklif sahibi olarak belirlenmesinin mevzuata aykırı olduğunu, yaklaşık maliyetin % 20 oranında kâr içerdiği kabulünden hareketle anılan isteklilere aşırı düşük teklif sorgulaması yapılması gerektiğini iddia etmektedir.

İddia konusu hususla ilgili olarak, Hizmet Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliğinin “Yaklaşık maliyetin hesaplanmasına esas miktar ve fiyatların tespiti” başlıklı 8 inci maddesinde; “İdareler, yaklaşık maliyetin hesaplanabilmesi için öncelikle ihale konusu hizmeti oluşturan iş kalemlerini veya gruplarını ve bunlara ilişkin miktarları tespit ederler. Bu amaçla, idare tarafından gerek duyulduğunda, aşağıda belirtilen esas ve usuller çerçevesinde miktar araştırması da yapılabilir.

Yaklaşık maliyete ilişkin fiyatların tespitinde;

a) Kamu kurum ve kuruluşlarınca işin niteliğine göre belirlenmiş fiyatlar,

b) İhaleyi yapan idare veya diğer idarelerce gerçekleştirilmiş aynı veya benzer işlerdeki fiyatlar,

c) İlgili odalarca belirlenmiş fiyatlar,

ç) İhale konusu işi oluşturan iş kalemlerine veya gruplarına ilişkin olarak piyasadan yapılacak fiyat araştırması kapsamında elde edilecek fiyat tekliflerinin aritmetik ortalaması alınmak suretiyle ya da konusunda uzman bilirkişi ve ekspertizlerden soruşturularak oluşturulan fiyatlar,

d) İhale konusu işe ilişkin olarak Bütçe Uygulama Talimatlarında ve/veya Sağlık Uygulama Tebliğinde yer alan fiyatlardan KDV veya farklı nitelikteki diğer giderler indirilmek suretiyle bulunan fiyatlar,

Esas alınır.

İdareler yaklaşık maliyete ilişkin fiyatların tespitinde, (a), (b), (c), (ç) ve (d) bentlerinde belirtilen fiyatların birini, birkaçını veya tamamını herhangi bir öncelik sırası olmaksızın kullanabilirler.

…” hükmü,

Anılan Yönetmeliğin “Yaklaşık maliyetin hesaplanması ve güncellenmesi” başlıklı 9 uncu maddesinde ise; “Birim fiyat üzerinden teklif alınan ihalelerde;

a) Her bir iş kaleminin miktarını ve gerçekleştirilmesine ilişkin şartları gösteren bir cetvel hazırlanır. Bu cetvelde her bir iş kaleminin adı, birimi, birim fiyatı ve bu fiyata dahil olan maliyetler ile varsa diğer unsurlar gösterilir.

b) Birim fiyata dahil olan maliyetler, iş kalemi ile ilgili bütün unsurları içerecek şekilde düzenlenir ve bu iş kalemine dahil olmayan başka giderler öngörülmez.

Hizmetin gerçekleştirilmesi için gerekli olan iş kalemlerine veya iş gruplarına ilişkin miktarların tespit edilen fiyatlarla çarpımı sonucu bulunan tutarların toplanması ile elde edilen genel toplam tutar, sözleşme giderleri ve genel giderler ile KDV hariç olarak belirlenir. Bulunan bu tutara işin niteliği dikkate alınarak % 20 oranını geçmemek üzere yüklenici kârı eklenir. Bu tutar, kâr hariç belirlenen genel toplam tutar üzerinden hesaplanan sözleşme giderleri ve genel giderler ile toplanarak yaklaşık maliyet hesaplanır. Buna ilişkin hesap cetveli hazırlayanlarca imzalandıktan sonra, ihale onay belgesinin ekine konularak ihale yetkilisine sunulur…” hükmü

Yer almaktadır.

Başvuru konusu ihaledeki yaklaşık maliyetin tespit edilmesi ile ilgili olarak ihale işlem dosyasında bulunan belgeler incelendiğinde, ihale konusu yemek hizmetinde alımı yapılacak öğünlerin miktarlarının belirlendiği anlaşılmakla birlikte yaklaşık maliyetin tespitinde, ihale konusu işin ifasında çalıştırılması istenen asgari personel sayısı ile kullanılacak malzeme ve ekipman miktarı üzerinden idarece herhangi bir hesaplamaya gidilmediği görülmektedir. İdare tarafından piyasa fiyat araştırması ve diğer idarelerce gerçekleştirilen yemek hizmeti alımlarında ortaya çıkan birim fiyatlar dikkate alınarak elde edilen ortalama birim fiyatların, iddia konusu ihalenin yaklaşık maliyetinin tespitinde kullanıldığı görülmüştür. İhale işlem dosyasında bulunan yaklaşık maliyet hesap cetvelinden idarenin % 1 yüklenici karı öngördüğü anlaşılmaktadır.

Hizmet alımı ihalelerindeki aşırı düşük tekliflerin tespit edilmesiyle ilgili olarak, Hizmet Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliğinin “Aşırı düşük teklifler” başlıklı 59 uncu maddesinde;” İhale komisyonu verilen tekliflerden, diğer tekliflere veya yaklaşık maliyete göre teklif fiyatı aşırı düşük olanları tespit eder. Bu teklifleri reddetmeden önce, belirlediği süre içinde teklif sahiplerinden teklifte önemli olduğunu tespit ettiği bileşenler ile ilgili ayrıntıları yazılı olarak ister.

İhale komisyonu;

a) Verilen hizmet ve yapım yönteminin ekonomik olması,

b) Seçilen teknik çözümler ve teklif sahibinin işin yerine getirilmesinde kullanacağı avantajlı koşullar,

c) Teklif edilen işin özgünlüğü,

hususlarında belgelendirilmek suretiyle yapılan yazılı açıklamaları dikkate alarak, aşırı düşük teklifleri değerlendirir. Bu değerlendirme sonucunda, açıklamaları yeterli görülmeyen veya yazılı açıklamada bulunmayan isteklilerin teklifleri reddedilir. İhale komisyonunca reddedilmeyen aşırı düşük teklifler, geçerli teklif olarak dikkate alınır.

Aşırı düşük tekliflerin tespiti ve değerlendirilmesinde; Kamu İhale Kurumu tarafından aşırı düşük tekliflerin tespiti, değerlendirilmesi ve ekonomik açıdan en avantajlı teklifin belirlenmesi amacıyla sınır değer veya sorgulama kriterleri ya da ortalamalar belirlenmiş ise ihale komisyonu bu düzenlemeyi esas alır.

Aşırı düşük teklif değerlendirmesinde tekliflerin, asgari maliyet yanında sözleşme giderlerini karşılayıp karşılamadığı da dikkate alınır.” hükmü bulunmaktadır.

Kamu İhale Genel Tebliğinin “Hizmet alımı ihalelerinde aşırı düşük tekliflerin değerlendirilmesi” başlıklı 79 uncu maddesinde; “...79.4. İhale komisyonu tarafından, personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımı ihaleleri ile personel çalıştırılmasına dayalı olmamakla birlikte ihale dokümanında personel sayısının belirlendiği ve haftalık çalışma saatinin tamamının idarede kullanılacağı hizmet alımı ihalelerinde asgari işçilik maliyeti, sözleşme giderleri ve genel giderler ile varsa malzeme ve diğer maliyet kalemleri, bunlar dışında kalan hizmet alımı ihalelerinde ise ihale dokümanında belirtilen teklif fiyata dahil giderler dikkate alınmak suretiyle tekliflerin değerlendirilmesi yapılarak 4734 sayılı Kanunun 38 inci maddesi uyarınca teklifi aşırı düşük görülen isteklilerden işin niteliğine göre ihale komisyonunca belirlenen önemli teklif bileşenleri ile ilgili açıklama istenecektir. İdarelerce aşırı düşük tekliflere yönelik açıklama istenmesine ilişkin yazıda, teklifte önemli olduğu tespit edilen bileşenlerin belirtilmesi ve açıklama için isteklilere üç (3) iş gününden az olmamak üzere makul bir süre verilmesi gerekmektedir.

Personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımı ihalelerinde, kar hariç yaklaşık maliyet tutarının üzerindeki teklifler aşırı düşük teklif olarak kabul edilmeyecektir.

79.4.1. İsteklilerce yapılacak aşırı düşük teklife ilişkin açıklamalar belgelere dayanmalıdır. Belgelere dayanılmaksızın yapılan açıklamalar kabul edilmeyerek söz konusu teklifler reddedilecektir...” açıklaması yer almaktadır.

Yapılan incelemede isteklilerin teklif ettiği birim fiyatların aşağıdaki tabloda yer verildiği şekilde, teklif fiyatlarının ise sırasıyla, 4.496.777,00 TL, 4.927.616,00 TL, 5.324.960,00 TL, 5.538.521,20 TL, 5.915.200,00 TL, 6.000.080,00 TL olduğu görülmüştür;

Açıklama

Miktarı

Yaklaşık Maliyet

Okyanus Taah. A.Ş.

Fesleğen … San. Tic. Ltd. Şti.

OGTİM … San. ve Tic. Ltd. Şti

Bilintur …. A.Ş.

Özata …San. Tic. Ltd. Şti.

Mendika … A.Ş.

Normal Kahvaltı

344230

2,11

1,40

1,60

1,66

2,12

2,00

2,26

Normal Gece Kahvaltısı

66740

2,31

1,40

1,60

1,66

2,12

2,00

2,26

Normal Öğle Yemeği

666440

4,01

3,10

3,36

3,66

3,57

4,00

3,96

Normal Akşam Yemeği

348300

4,35

3,10

3,36

3,66

3,57

4,00

3,96

Diyet Kahvaltısı

103430

2,27

1,30

1,60

1,66

2,12

2,00

2,26

Diyet Öğle Yemeği

103430

4,02

3,10

3,36

3,66

3,99

4,00

3,96

Diyet Akşam Yemeği

103430

4,36

3,10

3,36

3,66

3,99

4,00

3,96

Toplam

Mevzuat hükümleri aşırı düşük tekliflerin tespiti hususunda idarelere takdir yetkisi tanımaktadır. Ancak, söz konusu yetki mutlak ve sınırsız olmayıp, mevzuata, kamu yararına ve hizmet gereklerine uygun surette kullanılmalıdır. Anılan yetki çerçevesinde, idarelerce aşırı düşük tekliflerin tespit edilmesinde esas alınacak temel kriter, teklifin diğer tekliflere veya idarenin tespit ettiği yaklaşık maliyete göre aşırı düşük olup olmadığı hususudur. Bununla birlikte, Kurumun aşırı düşük tekliflerin tespitinde sınır değer ve sorgulama kriterleri ya da ortalamalar belirlemeye yetkili olduğu da gerek 4734 sayılı Kanunun 38 gerekse anılan Yönetmeliğinin 59 uncu maddesinde hüküm altına alınmıştır. Nitekim bu kapsamda, idare tarafından hazırlanan yaklaşık maliyetin karsız tutarının altında kalan teklif sahiplerinden açıklama istenilmesi gerektiği yönünde istikrar kazanmış Kurul kararları bulunmaktadır.

İdarece yapılan yaklaşık maliyet hesaplamasında %1 yüklenici karı öngörüldüğünden, söz konusu kar oranı yaklaşık maliyet tutarından düşüldüğünde, tüm isteklilerin teklif fiyatlarının bu tutarın (6.231.249,14-61.695,54=6.169.553,60 TL) altında olduğu görülmüştür.

Yukarıda yapılan tespitler ve mevzuatın ilgili hükümleri uyarınca, başvuru konusu ihalede, ulaşılan karsız yaklaşık maliyetin altında teklif veren tüm isteklilerin tekliflerinin aşırı düşük teklif sorgulamasına tabi tutulması gerektiği sonucuna varılmıştır.

Sonuç olarak, yukarıda mevzuata aykırılığı belirlenen ihale işlemlerinin düzeltici işlemle giderilebilecek nitelikte işlemler olduğu tespit edildiğinden, Okyanus Taah. A.Ş., Fesleğen Temz. Bilgisayar Yermek Gıda. Org. Turz. San. Tic. Ltd. Şti., OGTİM İnşaat Turz. Med. Gıda Temz. Otomotiv San. ve Tic. Ltd. Şti., Bilintur Bilkent Turz. İnş. Yatırım ve Tic. A.Ş., Özata Gıda Soğuk Hava Tes. Sosy. Hiz. San. Tic. Ltd. Şti. ile Mendika Gıda ve Yemek Paz. İnş. ve San. Tic. A.Ş.’nin tekliflerinin aşırı düşük teklif sorgulamasına tabi tutulması ve bu aşamadan sonraki ihale işlemlerinin mevzuata uygun olarak yeniden gerçekleştirilmesi gerekmektedir.

Açıklanan nedenlerle, 4734 sayılı Kanunun 65 inci maddesi uyarınca bu kararın tebliğ edildiği veya tebliğ edilmiş sayıldığı tarihi izleyen 60 gün içerisinde Ankara İdare Mahkemelerinde dava yolu açık olmak üzere;

Anılan Kanunun 54 üncü maddesinin onuncu fıkrasının (b) bendi gereğince düzeltici işlem belirlenmesine,

Oyçokluğu ile karar verildi.

Kazım ÖZKAN

Başkan V.

II. Başkan

Ali Kemal AKKOÇ

Kurul Üyesi

Ali KAYA

Kurul Üyesi

Bahattin IŞIK

Kurul Üyesi

Hakan GÜNAL

Kurul Üyesi

Abdullah DÜNDAR

Kurul Üyesi

Erkan DEMİRTAŞ

Kurul Üyesi

Karşı Oy:

KARŞI OY

İncelemeye konu ihalede;

Başvuru sahibinin dilekçesindeki; “başvuruya konu ihalede en düşük teklif sahibi Okyanus Taah. A.Ş. ve Fesleğen Temz. Bilgisayar Yermek Gıda. Org. Turz. San. Tic. Ltd. Şti.’nin teklifinin yaklaşık maliyet ve diğer teklifler dikkate alındığında aşırı düşük teklif olarak değerlendirilmesi gerektiği, ihalenin söz konusu isteklilerden aşırı düşük teklif açıklaması talep edilmeden sonuçlandırılmasının mevzuata aykırı olduğu,” yönündeki iddiasının incelenmesi sonucunda, Kurul çoğunluğunca verilen karar ile iddia yerinde bulunarak, Kamu İhale Genel Tebliğinin ”Hizmet alımı ihalelerinde aşırı düşük tekliflerin değerlendirilmesi” başlıklı 79 uncu maddesinde yer alan düzenlemeler çerçevesinde aşırı düşük teklif sorgulaması yapılması yönünde “düzeltici işlem belirlenmesine” yönelik karar verilmiştir.

Söz konusu ihale; “Malzeme ve işçilik dahil olmak üzere, bir yıl boyunca 344.230 adet normal kahvaltı, 66.740 adet normal gece kahvaltısı, 666.400 adet normal öğle yemeği, 348.300 adet normal akşam yemeği, 103.430 adet diyet kahvaltısı, 103.430 adet diyet öğle yemeği ve 103.430 adet diyet akşam yemeği olmak üzere toplam 1.735.460 adet yemeğin pişirme, dağıtımı ve sonrası hizmeti alımı” işi olup, idarece yaklaşık maliyetin piyasa fiyat araştırması ve diğer kamu kurumlarının gerçekleştirdiği ihalelerde teklif edilen fiyatlar esas alınarak %1 kar dahil 6.231.249,14 TL olarak belirlendiği, 12 adet ihale dokümanı satıldığı, 20.10.2011 tarihinde gerçekleştirilen ihaleye 6 istekli tarafından teklif verildiği, tüm tekliflerin geçerli kabul edildiği, ihale üzerinde bırakılan istekli tarafından ihaleye 4.496.777,00 TL, ekonomik açıdan ikinci avantajlı teklif sahibi istekli tarafından 4.927.616,00 TL teklif verildiği, diğer geçerli teklif bedellerinin 5.324.960,00 TL, 5.538.521,20 TL, 5.915.200,00 TL ve 6.000.080,00 TL olduğu,

İdarece yapılan değerlendirme neticesinde geçerli teklif olarak tüm tekliflerin aşırı düşük sorgulamaya tabi tutulmayarak ihalenin en düşük fiyatlı teklif sahibi üzerinde bırakıldığı,

Anlaşılmıştır.

4734 sayılı Kanunun “Aşırı düşük teklifler” başlıklı 38 inci maddesinde; “İhale komisyonu verilen teklifleri 37 nci maddeye göre değerlendirdikten sonra, diğer tekliflere veya idarenin tespit ettiği yaklaşık maliyete göre teklif fiyatı aşırı düşük olanları tespit eder. Bu teklifleri reddetmeden önce, belirlediği süre içinde teklif sahiplerinden teklifte önemli olduğunu tespit ettiği bileşenler ile ilgili ayrıntıları yazılı olarak ister.

İhale komisyonu;

a) İmalat sürecinin, verilen hizmetin ve yapım yönteminin ekonomik olması,

b) Seçilen teknik çözümler ve teklif sahibinin mal ve hizmetlerin temini veya yapım işinin yerine getirilmesinde kullanacağı avantajlı koşullar,

c) Teklif edilen mal, hizmet veya yapım işinin özgünlüğü,

Hususlarında belgelendirilmek suretiyle yapılan yazılı açıklamaları dikkate alarak, aşırı düşük teklifleri değerlendirir. Bu değerlendirme sonucunda, açıklamaları yeterli görülmeyen veya yazılı açıklamada bulunmayan isteklilerin teklifleri reddedilir.

İhale komisyonu, aşırı düşük tekliflerin tespiti ve değerlendirilmesinde Kurum tarafından belirlenen kriterleri esas alır. Kurum bu maddenin uygulanmasında; aşırı düşük tekliflerin tespiti, değerlendirilmesi ve ekonomik açıdan en avantajlı teklifin belirlenmesi amacıyla sınır değer veya sorgulama kriterleri ya da ortalamalar belirlemeye yetkilidir.” hükmü yer almaktadır.

Bahse konu madde hükmünden, ihale komisyonunun, yaptığı değerlendirme neticesinde geçerli olduğunu tespit ettiği tekliflerden, ihalede verilen diğer tekliflere veya idarenin tespit ettiği yaklaşık maliyete göre teklif fiyatı aşırı düşük olan isteklileri tespit edeceği ve tespit edilen bu teklifleri reddetmeden önce yine madde metninde belirtilen usul doğrultusunda sorgulamaya tabi tutacağı anlaşılmaktadır.

Personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımı ihalelerinde, aşırı düşük teklif sorgulamasının Kamu İhale Genel Tebliğinin “teklif fiyata dahil masraflar” ve “aşırı düşük tekliflerin değerlendirilmesini” düzenleyen maddeleri ile idari şartnamenin “teklif fiyata dahil olan giderler” başlıklı maddesindeki düzenlemelerin esas alınarak yapılması gerekmektedir. Bu ihalelerde, aşırı düşük teklif sorgulaması sonucunda belgelere dayalı yazılı açıklama yapmayan veya ihale komisyonunca açıklamaları yetersiz bulunan isteklilerin teklifleri ile teklif edilmesi gereken asgari işçilik maliyetini karşılamayan teklifler gerekçesi belirtilmek suretiyle reddedilecektir. Ancak şikayet başvurusuna konu hizmetin personel çalıştırılmasına dayalı bir hizmet alım ihalesi olmaması nedeniyle aşırı düşük değer tespitine yönelik bir modül bulunmamakta olup, ihale konusu hizmetin maliyet unsurlarının, personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımlarında olduğu gibi önceden belirlenen nitelikte olmadığı görülmektedir. Bu durumda, ihale dokümanında belirtilen şartlara uygun olarak hizmetin ifası için her isteklinin basiretli tacir olma yükümlülüğü gereğince kendi organizasyon yapısı, kullanacağı makine ekipmanın özellikleri, malzeme teminindeki kendine özgü koşulları vb. unsurları dikkate alarak teklif fiyatını belirlemesi gerekmektedir.

İhale konusu işin personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımı işi olmadığı, geçerli tekliflerin tümünün yaklaşık maliyetin altında olmakla birlikte yaklaşık maliyete ve birbirlerine göre yakın olduğu ve en düşük teklifin bile diğer tekliflere göre aşırı düşük olarak değerlendirilemeyeceği anlaşıldığından, idarece aşırı düşük teklif sorgulaması yapılmaması hususunun Kurul Kararınca uygun bulunması gerekirken, aşırı düşük sorgulama yapılarak ihalenin karara bağlanması yolunda karar verilmesi mevzuata aykırılık teşkil etmektedir.

Ayrıca, malzeme dahil yemek alım hizmetlerinde yemek bileşenlerini oluşturan girdilerin önemli bir kısmı yerel, mevsimsel ve iklim özelliklerine göre farklılıklar göstermekte, bir çok girdi müstahsilden doğrudan temin edilebilmektedir. Özellikle sebze meyve gibi girdilerin piyasa koşulları sebebiyle muhasebeleştirilmesinde karşılaşılan güçlüklerin aşırı düşük teklif sorgulamasında ispat için aranılan belgelere yansıtılmasında isteklilerin önünde önemli bir engel teşkil edeceği düşünülmektedir. Kamu İhale Kurumu tarafından personel çalıştırılmasına dayalı olmayan hizmet alımları için aşırı düşük sınır değerin tespiti ve sorgulanması konusunda bir kriter belirlenmediği hususu göz önüne alındığında, şikayete konu ihalede aşırı düşük teklif sorgulaması yapılmasının objektif kriterlerinin var olmadığı düşünülmektedir.

İhale konusu işin personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımı işi olmadığı, Kurul kararı uyarınca aşırı düşük teklif açıklama yapması uygun görülen Okyanus Taah. A.Ş., Fesleğen Temz. Bilgisayar Yermek Gıda. Org. Turz. San. Tic. Ltd. Şti., OGTİM İnşaat Turz. Med. Gıda Temz. Otomotiv San. ve Tic. Ltd. Şti., Bilintur Bilkent Turz. İnş. Yatırım ve Tic. A.Ş., Özata Gıda Soğuk Hava Tes. Sosy. Hiz. San. Tic. Ltd. Şti. ile Mendika Gıda ve Yemek Paz. İnş. ve San. Tic. A.Ş.’nin tekliflerinin yaklaşık maliyetin altında ve bu teklif bedellerinin aritmetik ortalamasının yaklaşık maliyetin % 16 altında olduğu, bütün tekliflerin birbirine yakın olması nedeniyle idarece aşırı düşük teklif sorgulaması yapılmaması hususunun mevzuata aykırılık içermediği, dolayısıyla, hiçbir isteklinin teklifine aşırı düşük teklif sorgulaması yapılmadan geçerli olan tekliflere göre ihalenin sonuçlandırılması gerekmektedir.

Yukarıda açıklandığı üzere inceleme konusu ihalede “itirazen şikayet başvurusunun reddine” karar verilmesi gerektiği yönündeki düşüncemle Kurul çoğunluğunca alınan “düzeltici işlem belirlenmesine” ilişkin karara katılmıyorum.

Ali Kemal AKKOÇ

Kurul Üyesi

 
< Önceki   Sonraki >

İçerik İstatistiği

KiK Kararları: 12.749 Karar
 - Bu Hafta (29.04-04.05): 0
 - Geçen Hafta(22.04-28.04): 10
 - Bu Ay (Mayıs): 0
 - Geçen Ay (Nisan): 30
Kategori: 162
Haberler: 706

Abone İstatistiği

9 misafir ve 2 abone bağlı
Abone Sayısı: 8830
Abone Oranları:
  - Giriş (1 ay): % 4,46
  - Bronz (3 ay): % 0,64
  - Gümüş (6 ay): % 0,00
  - Altın (12 ay): % 26,75
  - Kamu Altın (12 ay): % 68,15
Ziyaretçi Sayısı: 3.205.489
Final Bilgi Hizmetleri     kikkararlari.com facebook     kikkararlari.com twitter
256-Bit GeoTrust SSL Sertifika
Ödeme Seçenekleri