Şu an tarayıcınız Javascript kullanımını engelliyor ya da desteklemiyor.

Sitemizi verimli gezebilmeniz için tarayıcınızın Javascript özelliğini açmanız gerekmektedir.

KİK Kararları Mahkeme Kararları Hakkında Mahkeme Kararı Olan KiK Kararları Detaylı Arama
2011/55530 İhale Kayıt Numaralı "313 Kişi İle 12 Aylık Özel Güvenlik Hizmeti ALIMI" İhalesi - Tarih: 11.07.2011 - No: 2011/UH.II-2324
Toplantı No: 2011/052
Gündem No: 19
Karar Tarihi: 11.07.2011
Karar No: 2011/UH.II-2324

Şikayetçi:
DONATIM GÜVENLİK HİZMETLERİ LTD. ŞTİ., YILDIRIM BEYAZIT CAD. KOÇ APT. NO:78/3 BAHÇELİEVLER /İSTANBUL
İhaleyin Yapan İdare:
İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜĞÜ DÖNER SERMAYE İŞLETME MÜDÜRLÜĞÜ, 34094 İSTANBUL
Başvuru Tarih ve Sayısı:
01.07.2011 / 31783
Başvuruya Konu İhale:
2011/55530 İhale Kayıt Numaralı "313 Kişi İle 12 Aylık Özel Güvenlik Hizmeti ALIMI" İhalesi

Kurumca Yapılan İnceleme ve Değerlendirme:


06.07.2011tarih ve B.07.6.KİK.0.07.00.00-101.03-.H.[22.14].(G024)./2011-125 sayılı Ön İnceleme Raporunda;


İstanbul Üniversitesi Rektörlüğü Döner Sermaye İşletme Müdürlüğü tarafından 26.05.2011 tarihinde açık ihale usulü ile yapılan “313 Kişi İle 12 Aylık Özel Güvenlik Hizmeti Alımı” ihalesine ilişkin olarak Donatım Güvenlik Hizmetleri Ltd. Şti.’nin 01.07.2011 tarih ve 31783 sayı ile Kurum kayıtlarına alınan dilekçe ile başvuruda bulunduğu,


Yapılan inceleme neticesinde;


Başvurunun reddine,


Karar verilmesinin uygun olacağı hususlarına yer verilmiştir.

Karar:
Şikayet dilekçesi ve Ön İnceleme Raporu incelendi:


Başvuru dilekçesinde özetle;


1 ) İhale üzerinde bırakılan isteklinin teklif ettiği bedel ile ihale konusu işin ikmal edilmesinin mümkün olmadığı,


2 ) Hizmetin yürütülmesinde kullanılacak binek aracın benzinli mi dizel mi olacağının belirtilmediği, bunun tekliflerin sağlıklı hazırlanmasına engel teşkil ettiği, ayrıca özel güvenlik mali sorumluluk sigortası, araç kira bedeli ile akaryakıt gideri ve diğer maliyet bileşenlerine birim fiyat cetvelinde yer verilmemesinin mevzuata aykırı olduğu,







İddialarına yer verilmiştir.


4734 sayılı Kamu İhale Kanununun 54 üncü maddesinin birinci fıkrasında; “İhale sürecindeki hukuka aykırı işlem veya eylemler nedeniyle bir hak kaybına veya zarara uğradığını veya zarara uğramasının muhtemel olduğunu iddia eden aday veya istekli ile istekli olabilecekler, bu Kanunda belirtilen şekil ve usul kurallarına uygun olmak şartıyla şikayet ve itirazen şikayet başvurusunda bulunabilirler.” hükmü,


Anılan Kanunun 55 inci maddesinde ise;


“Şikayet başvurusu, ihale sürecindeki işlem veya eylemlerin hukuka aykırılığı iddiasıyla bu işlem veya eylemlerin farkına varıldığı veya farkına varılmış olması gereken tarihi izleyen günden itibaren 21 inci maddenin (b) ve (c) bentlerine göre yapılan ihalelerde beş gün, diğer hallerde ise on gün içinde ve sözleşmenin imzalanmasından önce, ihaleyi yapan idareye yapılır. İlanda yer alan hususlara yönelik başvuruların süresi ilk ilan tarihinden, ön yeterlik veya ihale dokümanının ilana yansımayan diğer hükümlerine yönelik başvuruların süresi ise dokümanın satın alındığı tarihte başlar.


İlan, ön yeterlik veya ihale dokümanına ilişkin şikayetler birinci fıkradaki süreleri aşmamak üzere en geç ihale veya son başvuru tarihinden üç iş günü öncesine kadar yapılabilir. Bu yöndeki başvuruların idarelerce ihale veya son başvuru tarihinden önce sonuçlandırılması esastır. Şikayet üzerine yapılan incelemede tekliflerin hazırlanmasını veya işin gerçekleştirilmesini etkileyebilecek maddi veya teknik hataların veya eksikliklerin bulunması ve idarece ihale dokümanında düzeltme yapılmasına karar verilmesi halinde, gerekli düzeltme yapılarak 29 uncu maddede belirtilen usule göre son başvuru veya ihale tarihi bir defaya mahsus olmak üzere ertelenir. Ancak belirlenen maddi veya teknik hataların veya eksikliklerin ilanda da bulunması halinde 26 ncı maddeye göre işlem tesis edilir.


…” hükmü,


Aynı Kanunun 55 inci maddesinin üçüncü ve dördüncü fıkralarında; "İdare, şikayet başvurusu üzerine gerekli incelemeyi yaparak on gün içinde gerekçeli bir karar alır. Alınan karar, şikayetçi ile diğer aday veya istekliler ile istekli olabileceklere karar tarihini izleyen üç gün içinde bildirilir. İlan ile ihale veya ön yeterlik dokümanına yönelik başvurular dışında istekli olabileceklere bildirim yapılmaz.


Belirtilen süre içinde bir karar alınmaması durumunda başvuru sahibi tarafından karar verme süresinin bitimini, süresinde alınan kararın uygun bulunmaması durumunda ise başvuru sahibi dahil aday, istekli veya istekli olabilecekler tarafından idarece alınan kararın bildirimini izleyen on gün içinde Kuruma itirazen şikayet başvurusunda bulunulabilir.' hükümleri,


Yer almaktadır.


İhalelere Yönelik Başvurular Hakkında Yönetmeliğin “Başvuru süreleri”başlıklı 6 ncı maddesinde;


“(1) İdareye şikayet süresi; ihale sürecindeki şikayete konu işlem veya eylemlerin farkına varıldığı veya farkına varılmış olması gerektiği tarihi izleyen günden itibaren Kanunun 21 inci maddesinin birinci fıkrasının (b) ve (c) bentlerine göre yapılan ihalelere yönelik başvurularda beş gün, diğer hallerde on gündür.


(2) Ancak, ilan ile ön yeterlik veya ihale dokümanına yönelik şikayetler, birinci fıkradaki süreleri aşmamak kaydıyla başvuru veya teklif sunulmadan önce en geç ihale veya son başvuru tarihinden üç iş günü öncesine kadar yapılabilir.


(3) Kuruma itirazen şikayet süresi; şikayet veya itirazen şikayet üzerine idare tarafından alınan iptal kararına karşı yapılacak başvurularda beş gün, diğer hallerde on gündür.”hükmü bulunmaktadır.


Anılan Kanunun 54 üncü maddesinin onuncu fıkrasının (c) bendinde; "Başvurunun süre, usul ve şekil kurallarına uygun olmaması, usulüne uygun olarak sözleşme imzalanmış olması veya şikayete konu işlemlerde hukuka aykırılığın tespit edilememesi veya itirazen şikayet başvurusuna konu hususun Kurumun görev alanında bulunmaması hallerinde başvurunun reddine karar verilir." hükmü bulunmaktadır.


Başvuru sahibinin 1 inci iddiasının incelenmesi neticesinde; başvuru sahibinin 03.06.2011 tarihli dilekçeyle tekliflerin değerlendirilmesine yönelik olarak idareye şikayet başvurusunda bulunduğu, idarenin on günlük sürede şikayet başvurusu üzerine bir karar vermediği, şikayetçinin 4734 sayılı Kanunun yukarıda anılan hükümleri gereği, idarenin on günlük karar verme süresinin bitimini takip eden on günlük süre içinde 23.06.2011 tarihine kadar Kuruma itirazen şikayet başvurusunda bulunması gerekmekte iken, bu süre geçtikten sonra 01.07.2011 tarihinde Kuruma itirazen şikayet başvurusunda bulunduğu anlaşılmıştır.


Başvuru sahibinin 2 nci iddiasının incelenmesi neticesinde; başvuru sahibinin 24.05.2011 tarihinde ihale dokümanı satın aldığı ve 03.06.2011 tarihinde idareye şikayette bulunduğu, ihale dokümanındaki düzenlemelere, yukarıda yer verilen mevzuat hükümlerine uygun olarak en geç ihale tarihinden (26.05.2011) üç iş günü öncesine kadar 20.05.2011 tarihine kadar şikayet yapılabilecek iken 03.06.2011 tarihinde yapıldığı, dolayısıyla süresinde başvurulmadığı anlaşılmıştır.


Bu itibarla, 4734 sayılı Kanunun 54 üncü maddesinin 10 uncu fıkrasının (c) bendi gereğince başvurunun süre yönünden reddi gerekmektedir.


Açıklanan nedenlerle, 4734 sayılı Kanunun 65 inci maddesi uyarınca bu kararın tebliğ edildiği veya tebliğ edilmiş sayıldığı tarihi izleyen 60 gün içerisinde Ankara İdare Mahkemelerinde dava yolu açık olmak üzere;


Başvurunun reddine,



Esasta Oybirliği, gerekçede oyçokluğu ile karar verildi.









Kazım ÖZKAN

Başkan V.

II. Başkan











Ali Kemal AKKOÇ

Kurul Üyesi



Ali KAYA

Kurul Üyesi



Bahattin IŞIK

Kurul Üyesi











Adem KAMALI

Kurul Üyesi



Abdullah DÜNDAR

Kurul Üyesi



Erkan DEMİRTAŞ

Kurul Üyesi









Karşı Oy:





EK GEREKÇE



05.12.2008 tarih ve 27075 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanan 5812 sayılı Kanunun Kuruma İtirazen Şikayet Başvurusu başlıklı 56 ncı maddesinde, “Kurum itirazen şikayet başvurularını başvuru sahibinin iddiaları ile idarenin şikayet üzerine aldığı kararda belirtilen hususlar ve itiraz edilen işlemler bakımından eşit muamele ilkesinin ihlal edilip edilmediği açılarından inceler” hükmü gereğince, kuruma yapılan bazı itirazen şikayet dilekçelerini sonuçlandıramıyor ise de; Kanunun temel ilkeler başlıklı 5 inci maddesinde “İdareler bu kanuna göre yapılacak ihalelerde, saydamlığı, rekabeti, eşit muameleyi, güvenirliği, gizliliği, kamuoyu denetimini, ihtiyaçların uygun şartlarda ve zamanında karşılanmasını ve kaynakların verimli kullanılmasını sağlamakla sorumludur” denilerek, idarelerin bu kanuna göre yapacakları ihalelerdeki uymaları zorunlu temel ilkeler hüküm altına alınmıştır.



Kanunun Kamu İhale Kurumu başlıklı 53 üncü maddesinin (a) bendinde ise, “Bu kanunla verilen görevleri yapmak üzere kamu tüzel kişiliğini haiz, idari ve mali özerkliğe sahip Kamu İhale kurumu kurulmuştur. Kamu İhale Kurumu, bu Kanunda belirtilen esas, usul ve işlemlerin doğru olarak uygulanması konusunda görevli ve yetkilidir” hükmü gereğince, kanunun doğru uygulanması konusunda Kurumun uygulamayı yönlendirmek gibi asli sürekli kaçınılmaz görev ve sorumluğu bulunmaktadır.


Açıklanan nedenlerle; şikayet konusu dilekçenin ilgisi nedeniyle, gerekli inceleme ve değerlendirmeyi yaparak sonuçlandırmak üzere, ihaleyi yapan idarenin üst mercii olan Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı’na gönderilmesi gerektiği yönündeki düşüncemle “Başvurunun reddine” ilişkin karara katılıyorum.







Adem KAMALI

Kurul Üyesi
 
< Önceki   Sonraki >

İçerik İstatistiği

KiK Kararları: 13.014 Karar
 - Bu Hafta (13.01-15.01): 19
 - Geçen Hafta(06.01-12.01): 0
 - Bu Ay (Ocak): 27
 - Geçen Ay (Aralık): 32
Kategori: 162
Haberler: 748

Abone İstatistiği

13 misafir ve 2 abone bağlı
Abone Sayısı: 8961
Abone Oranları:
  - Giriş (1 ay): % 2,61
  - Bronz (3 ay): % 2,61
  - Gümüş (6 ay): % 0,65
  - Altın (12 ay): % 28,76
  - Kamu Altın (12 ay): % 65,36
Ziyaretçi Sayısı: 6.492.787
Final Bilgi Hizmetleri     kikkararlari.com facebook     kikkararlari.com twitter
256-Bit GeoTrust SSL Sertifika
Ödeme Seçenekleri