Şu an tarayıcınız Javascript kullanımını engelliyor ya da desteklemiyor.

Sitemizi verimli gezebilmeniz için tarayıcınızın Javascript özelliğini açmanız gerekmektedir.

KİK Kararları Mahkeme Kararları Hakkında Mahkeme Kararı Olan KiK Kararları Detaylı Arama
2008/133814 İKN|li "2009 Yılı 12 Aylık Genel Temizlik Hizmeti Alımı" İhalesi - Tarih: 01.12.2008 - No: 2008/UH.II-4869
Toplantı No: 2008/076
Gündem No: 49
Karar Tarihi: 01.12.2008
Karar No: 2008/UH.II-4869

Şikayetçi:
Piramit Makina İnş. San. ve Tic. Ltd. Şti., Sümer 1 Sok. No:16/15 Kızılay / ANKARA
İhaleyin Yapan İdare:
Bursa Devlet Hastanesi Başhekimliği, Hastayurdu Cad. No:31 16339 Tophane Osmangazi / BURSA
Başvuru Tarih ve Sayısı:
11.11.2008 / 31865
Başvuruya Konu İhale:
2008/133814 İKN|li "2009 Yılı 12 Aylık Genel Temizlik Hizmeti Alımı" İhalesi

Kurumca Yapılan İnceleme ve Değerlendirme:
25.11.2008 tarih ve II.H.47.19.0167/2008-104E sayılı Esas İnceleme Raporunda;

Bursa Devlet Hastanesi Başhekimliği tarafından 10.10.2008 tarihinde açık ihale usulü ile yapılan "2009 Yılı 12 Aylık Genel Temizlik Hizmeti Alımı" ihalesine ilişkin olarak Piramit Makina İnş. San. ve Tic. Ltd. Şti. nin 20.10.2008 tarihinde yaptığı şikayet başvurusunun, idarenin 24.10.2008 tarihli yazısı ile reddi üzerine, başvuru sahibinin 11.11.2008 tarih ve 31865 sayı ile Kurum kayıtlarına alınan 11.11.2008 tarihli dilekçe ile itirazen şikayet başvurusunda bulunduğu,

İdare tarafından gönderilen ihale işlem dosyasının incelenmesinden;

4734 sayılı Kanunun 56 ncı maddesinin ikinci fıkrasının (a) bendi gereğince düzeltici işlem tesis edilmesine,

Karar verilmesinin uygun olacağı hususlarına yer verilmiştir.

Karar:
Esas İnceleme Raporu ve ekleri incelendi:

İtirazen şikayet dilekçesinde özetle;

1) Teknik şartnamenin 5.8 inci maddesinde; "Hizmet süresi içinde resmi ve dini bayram günleri 13,5 gündür. Bir günde çalışacak personel sayısı 116 kişidir." düzenlemesine yer verilmiş olmasına rağmen, bu çalışmalara yönelik giderin teklif fiyatlarına dahil etmelerine yönelik herhangi bir düzenlemenin yapılmadığı,

2) İdari şartnamenin 26 ncı maddesinde, ilaçlama ile ilgili giderin teklif fiyata dahil edileceğine yönelik düzenleme yapılmamış ve teknik şartnamede kullanılacak olan malzemelerin idare tarafından temin edileceği belirtilmiş olmasına rağmen, teknik şartnamenin 8 nci maddesinde, ilaçların isteklilerce temin edileceğinin düzenlenmiş olmasının mevzuata aykırı olduğu,

İddialarına yer verilmiştir.

A- Başvuru sahibinin iddialarının değerlendirilmesi sonucunda aşağıdaki hususlar tespit edilmiştir:

1) Başvuru sahibinin birinci iddiasına ilişkin olarak:

Teknik şartnamenin 5.8 nci maddesinde; "İşçilerin çalışma saatleri toplamı 45 saat olup vardiyalara göre dağılımını idare belirleyecektir. Yüklenici firma bu hususa riayet edecektir. Hizmet süresi içinde resmi ve dini bayram günleri 13,5 (onüçbuçuk) gündür. Bir günde çalışacak personel sayısı 116 (yüzonaltı) kişidir." açıklamasına yer verilmiştir.

İncelenen ihale konusu işte, resmi ve dini bayram günleri ile yılbaşı günü yaptırılacak çalışma için 4857 sayılı İş Kanununun 47 nci maddesi uyarınca belirlenecek ücretin hesaplanabilmesi açısından çalışılacak gün ve personel sayısı ihale dokümanının bir parçası olan teknik şartnamede belirtilmiştir. Bu nedenle, başvuru sahibinin iddiası uygun bulunmamıştır.

2) Başvuru sahibinin ikinci iddiasına ilişkin olarak:

Teknik şartnamenin "İlaçlama" başlıklı 8 nci maddesinde;

"İhaleyi alan firma tarafından, hastanenin ilaçlama işi; Halk Sağlığı Alanında Haşerelere Karşı İlaçlama Usul ve Esasları Hakkında Yönetmeliğe uygun olarak gerçekleştirilecektir. Yüklenicinin Halk Sağlığı Alanında Haşerelere Karşı İlaçlama Uygulama İzin Belgesi olması durumunda ilaçlama yüklenici tarafından yapılacak, bu izin belgesine sahip olmaması durumunda ise ilaçlamayı anılan izin belgesine sahip olan bir firmaya yaptırılacaktır. Bu ilaçlama her türlü haşere, böcek, kemirgen ve benzerlerine karşı yapılacaktır. İlaçlama işi yapan firmanın;
8.1. Kullanılan bütün ilaç ve yemleri kesinlikle, çevre ve insan sağlığına zarar vermeyecek ve normal çalışma ortamını etkilemeyecek şekilde olması gerekmektedir.
8.2. Kullanılacak inteksit (ilaç) ve rodensit (kemirgen yemler) Bakanlık onaylı, renksiz, kokusuz çevre sağlığı ilaçları olmalıdır.
8.3. İlaçlama 15 günlük sürelerle periyodik olarak yapılacaktır. Ayrıca asil durumlarda telefon edildiğinde en geç 6 saat içinde müdahale edilecektir.
8.4. İlaçlama için gelen elemanlar; firma tarafından verilmiş ve bu konuda yetkili ve eğitimli olduğunu gösteren kimliği göstermek ve ilaçlamadan sonra düzenleyecekleri raporu idareye vermek zorundadırlar.
8.5. Hastanenin ilaçlanması esnasında, temizlik ekip şeflerinden bir kişi görevlendirilecek, ilaçlama yapan görevliye eşlik edecektir." açıklamasına yer verilmiştir.
İşin teknik şartnamesinde yapılan düzenlemede, işin yürütülmesi sırasında yaptırılacak olan ilaçlama işinin yüklenici tarafından yaptırılacağı anlaşılmıştır.

Bu nedenle, başvuru sahibinin iddiası uygun bulunmamıştır.

B)İhalelere Yönelik Yapılacak Başvurular Hakkında Yönetmeliğin 20 nci maddesi yönünden yapılan inceleme sonucunda tespit edilen aykırılıklar ve buna ilişkin inceleme ve hukuki değerlendirme aşağıda yapılmıştır:

i) Tekliflerin değerlendirilmesi aşamasında ekonomik açıdan en avantajlı teklif ve ikinci teklifin geçerli olup olmadığı yönünden yapılan incelemede;

İdari şartnamenin 2 nci maddesinde ihale konusu işin 12 aylık genel temizlik hizmeti olduğu ve temizlik hizmetinin 355 işçi yapılacağı belirtilmiştir.

İdari şartnamenin "Teklif Fiyata Dahil Olan Masraflar" başlıklı 26 ncı maddesinde;

"26.1. Sözleşmenin uygulanması sırasında ilgili mevzuat gereğince yapılacak ulaşım, sigorta vergi, resim ve harç giderleri teklif fiyata dahildir.
26.2. (26.1) nci maddede yer alan gider kalemlerinde artış olması ya da benzeri yeni gider kalemlerinin oluşması hallerinde, teklif edilen fiyatın bu tür artış ya da farkları karşılayacak payı içerdiği kabul edilecektir.
26.3. "İşçilerin yemek ihtiyaçları yüklenici tarafından karşılanacaktır. Ancak yükleniciye yemek ihtiyacının karşılanması noktasında bir bedel ödenmeyecek olup, bu bedelin karşılığı olarak, hizmet alımı kapsamında çalıştırdığı işçilerin yemek ihtiyaçlarını karşılaması için hastanede çıkan yemekten bedelsiz olarak faydalanması imkanı verilecektir. İstekliler tekliflerinde işçilerin yemek ihtiyaçları için bir bedel öngörmeyeceklerdir."
"Hastanede çalıştırılacak işçilere yüklenici tarafından her bir işçiye, bir gün de gidiş-geliş olmak üzere 2 adet, 26 günde 52 adet uzun hat belediye otobüs bileti veya buna karşılık gelecek manyetik Bukart ayni olarak verilecektir."
"Çalıştırılacak personele yüklenici tarafından 2 adet (bir yazlık bir kışlık) forma ayni olarak verilecektir." teklif fiyata dahildir.
26.4. Ancak sözleşme konusu işin bedelinin ödenmesi aşamasında doğacak Katma Değer Vergisi (KDV), ilgili mevzuatı çerçevesinde idarece yükleniciye ayrıca ödenir.
26.5. İhale konusu işin yaklaşık maliyet hesabında dikkate alınmış olan iş kazaları ile meslek hastalıkları sigorta prim oranı %2 dir." düzenlemesine yer verilmiştir.

Teknik şartnamenin 5.8 nci maddesinde; "İşçilerin çalışma saatleri toplamı 45 saat olup vardiyalara göre dağılımını idare belirleyecektir. Yüklenici firma bu hususa riayet edecektir. Hizmet süresi içinde resmi ve dini bayram günleri 13,5 (onüçbuçuk) gündür. Bir günde çalışacak personel sayısı 116 (yüzonaltı) kişidir." açıklamasına yer verilmiştir.

Kamu İhale Kurulunun 23.10.2008 tarih ve 2008/DK.D-123 sayılı Kararı ile;

"5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun "Prim oranları ve Devlet katkısı" başlıklı 81 inci maddesinin birinci fıkrasının (a) bendinde,"Malûllük, yaşlılık ve ölüm sigortaları prim oranı, sigortalının prime esas kazancının % 20´sidir. Bunun % 9´u sigortalı hissesi, % 11´i işveren hissesidir"; (f) bendinde, "Genel sağlık sigortası primi, kısa ve uzun vadeli sigorta kollarına tâbi olanlar için 82 nci maddenin birinci fıkrasına göre hesaplanan prime esas kazancın % 12,5´idir. Bu primin % 5´i sigortalı, % 7,5´i ise işveren hissesidir. " hükmü yer almaktadır. Genel sağlık sigortasının işleyişi ile ilgili usûl ve esaslar, 28/8/2008 tarihli ve 26981 sayılı Resmî Gazete de yayımlanan Genel Sağlık Sigortası İşlemleri Yönetmeliği ile düzenlenmiştir. Genel sağlık sigortası prim oranlarına yönelik düzenleme de, bu Yönetmeliğin 13 üncü maddesinde yer almaktadır. Hizmet akdi ile bir veya birden fazla işveren tarafından çalıştırılanlar için Yönetmeliğin bu maddesi 1/10/2008 tarihinde yürürlüğe girdiğinden, uygulamada ortaya çıkabilecek tereddütlerin giderilmesi için Düzenleyici Kurul Kararı alınmasına gerek görülmüştür.
Bu çerçevede, "malûllük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi işveren hissesi " ile "genel sağlık sigortası primi işveren hissesi" toplamında meydana gelen değişiklik sebebiyle;
1) İhale/son başvuru tarihi, 1/10/2008 tarihinden önce olan hizmet alımı ihalelerinde, tekliflerin hazırlanması ve değerlendirilmesinde (aşırı düşük tekliflerin tespiti ve değerlendirilmesi de dâhil olmak üzere) 1/10/2008 tarihinden önce geçerli olan işveren sigorta primi oranının ("malûllük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi işveren hissesi " ile "genel sağlık sigortası primi işveren hissesi" toplamı olan %18) esas alınmasına ve fiyat farkı hesaplanması öngörülen ihalelerde 4734 sayılı Kamu İhale Kanununa Göre İhalesi Yapılacak Olan Hizmet Alımlarına İlişkin Fiyat Farkı Hesabında Uygulanacak Esaslar çerçevesinde fiyat farkı hesaplanmasına,
2) İhale/son başvuru tarihi, 1/10/2008 ve sonrası olan hizmet alımı ihalelerinde, tekliflerin hazırlanması ve değerlendirilmesinde (aşırı düşük tekliflerin tespiti ve değerlendirilmesi de dâhil olmak üzere) 1 Ekim 2008 tarihinden itibaren geçerli olan işveren sigorta primi oranının ("malûllük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi işveren hissesi " ile "genel sağlık sigortası primi işveren hissesi" toplamı olan %18.5) esas alınmasına",
Karar verilmiştir.

Anılan düzenleyici kurul kararı uyarınca, ihale konusu işin asgari işçilik maliyetinin % 3 sözleşme giderleri dahil (yol, giyim ve ilaçlama hariç) 3.475.125,12 YTL olduğu tespit edilmiştir.

İdari şartnamenin 26.3 ncü maddesinde; hastanede çalıştırılacak işçilere yüklenici tarafından her bir işçiye, bir gün de gidiş-geliş olmak üzere 2 adet, 26 günde 52 adet uzun hat belediye otobüs bileti veya buna karşılık gelecek manyetik Bukart ayni olarak verileceği belirtilmiştir.

İdarenin yaklaşık maliyet hesabında yer alan belgeler incelendiğinde; Bursa Büyükşehir Belediyesine ait uzun hat bilet fiyatının 1,65 YTL (KDV dahil) olduğu görülmüştür.

Kamu İhale Genel Tebliğinin Birinci Bölümünün "XIII-Tekliflerin Alınması ve Değerlendirilmesi" başlığının "G. Personel Çalıştırılmasına Dayalı Hizmet Alımlarında Teklif Fiyata Dahil Olacak Masraflar" başlıklı alt maddesinde; "..11- Yol giderine ilişkin olarak personele mutat taşıt bileti verilmesi öngörülürse, yol bedelinin ayni olarak karşılanacağı kabul edilecek ve eğer bu maliyet faturalandırılabiliyorsa KDV hariç hesaplanacaktır. Aylık bilet veya kart ücreti ya da fazla bilet sayısı nedeniyle günlük bilet fiyatların daha düşük bedelle verildiği hallerde, günlük bilet fiyat yerine bu fiyatlar dikkate alınarak hesaplama yapılacaktır." açıklaması yer almaktadır.

İhale konusu işe ait yol bedelinin 310.128,00 YTL olduğu tespit edilmiştir.

İhale konusu işe ait asgari işçilik maliyetinin yol bedeli ve %3 sözleşme giderleri dahil tutarının 3.794.556,96 YTL olduğu tespit edilmiştir.

4734 sayılı Kanunun "Aşırı Düşük Teklifler" başlıklı 38 inci maddesinde;
"İhale komisyonu verilen teklifleri 37 nci maddeye göre değerlendirdikten sonra, diğer tekliflere veya idarenin tespit ettiği yaklaşık maliyete göre teklif fiyatı aşırı düşük olanları tespit eder. Bu teklifleri reddetmeden önce, belirlediği süre içinde teklif sahiplerinden teklifte önemli olduğunu tespit ettiği bileşenler ile ilgili ayrıntıları yazılı olarak ister.
İhale komisyonu;
a) İmalat sürecinin, verilen hizmetin ve yapım yönteminin ekonomik olması,
b) Seçilen teknik çözümler ve teklif sahibinin mal ve hizmetlerin temini veya yapım işinin yerine getirilmesinde kullanacağı avantajlı koşullar,
c) Teklif edilen mal, hizmet veya yapım işinin özgünlüğü,
Hususlarında belgelendirilmek suretiyle yapılan yazılı açıklamaları dikkate alarak, aşırı düşük teklifleri değerlendirir. Bu değerlendirme sonucunda, açıklamaları yeterli görülmeyen veya yazılı açıklamada bulunmayan isteklilerin teklifleri reddedilir." hükmü yer almaktadır.

Kamu İhale Genel Tebliğinin birinci bölümünün XIII üncü maddesinin (h /b) bendinde;
"Personel çalıştırılmasına dayalı olan (ağırlıklı olarak personel çalıştırılan, çalışacak personel sayısının belirlendiği ve haftalık çalışma süresinin tamamının idare için kullanıldığı) hizmet alımı ihalelerinden; temizlik, özel güvenlik, sayaç okuma ve kesme-açma, hasta ve ziyaretçi yönlendirme, tıbbi sekreterlik, veri işleme ve otomasyon sisteminin işletimi hizmetleri ile sınırlı olmak üzere, verilmiş olan tekliflerin değerlendirilmesinde ihale ve sözleşmeye ilişkin damga vergileri, Kamu İhale Kurumu payı, noter masrafları gibi sözleşme giderleri ile amortisman, iş yeri hekimliği, ihbar ve kıdem tazminatına ilişkin genel giderleri karşılamak üzere asgari işçilik maliyeti üzerinden % 3 oranında sözleşme ve genel giderler hesaplanacaktır. Ayrıca bu hizmetlerde amortisman, iş yeri hekimliği, ihbar ve kıdem tazminatı ile ilgili giderlerin sözleşme ve genel giderler içinde yer alacağı kabul edileceği için aşırı düşük teklif sorgulamasında bu giderler, önemli teklif bileşeni olarak belirtilmeyecek ve isteklilerden aşırı düşük teklif sorgulamasına verdikleri cevaplarında bu giderler için bir bedel öngörmeleri istenmeyecektir.
Amortisman, iş yeri hekimliği, ihbar ve kıdem tazminatı ile ilgili giderler sözleşme ve genel giderler içinde değerlendirildiğinden, idari şartnamelerin "teklif fiyata dahil olan masraflar" kısmında bu giderler için bir bedel öngörülmeyecektir.
Asgari işçilik maliyeti; brüt asgari ücret ile idari şartnamede öngörülen yemek, yol ve giyim bedeli ile işveren sigorta prim tutarından oluşmaktadır. Asgari ücretin üzerinde ödeme öngörülen işlerde brüt asgari ücret yerine öngörülen bu fazla tutar yazılacaktır. Resmi ve dini bayram günleri ile yılbaşı günü yaptırılacak çalışma için 4857 sayılı İş Kanununun 47 nci maddesi uyarınca hesaplanacak ücret, idari şartnamede yapılan belirlemeye göre brüt asgari ücret veya brüt asgari ücretin fazlası üzerinden belirlenecektir.
İşçilik, malzeme ve diğer maliyet kalemleri dikkate alınmak suretiyle tekliflerin değerlendirmesi yapılarak 4734 sayılı Kanunun 38 inci maddesi uyarınca teklifi aşırı düşük görülen isteklilerden işin niteliğine göre idarece belirlenen önemli teklif bileşenleri ile ilgili açıklama istenecek, istekliler tarafından yapılan bu açıklamalara ilişkin belgeler değerlendirilerek karar verilecektir.
Aşırı düşük teklif sorgulaması yapıldıktan sonra asgari işçilik maliyeti üzerinden % 3 sözleşme ve genel giderleri karşılamayan teklifler reddedilecektir. Asgari işçilik maliyeti ve bu maliyet üzerinden hesaplanan % 3 oranındaki sözleşme ve genel giderleri karşılayan teklifler, idari şartnamede belirtilen diğer maliyet kalemleri (malzeme vb.) dikkate alınmak suretiyle değerlendirilerek ihale sonuçlandırılacaktır.
Söz konusu ihalelere ait malzemeye ve diğer maliyet kalemlerine ilişkin sözleşme giderinin de asgari işçilik maliyeti üzerinden hesaplanan % 3 oranındaki sözleşme ve genel giderler içinde yer aldığı kabul edildiğinden, malzeme ve diğer maliyet kalemleri için ayrıca sözleşme gideri hesaplanmayacaktır.
Hesaplanan % 3 oranındaki sözleşme ve genel giderler, sadece aşırı düşük tekliflerin değerlendirilmesine ilişkin olduğundan, bu sözleşme ve genel giderler idarece hazırlanan teklif mektubu eki cetvelde ayrı bir birim fiyat kalemi olarak öngörülmeyecektir. İhale sonuçlandırıldıktan sonra ihale üzerinde kalan isteklinin ödeyeceği ihale kararı damga vergisi, sözleşme damga vergisi ile diğer sözleşme giderleri ilgili mevzuatına göre hesaplanacaktır.
Hizmet alım ihalelerinde 4734 sayılı Kanunun 38 inci maddesi çerçevesinde aşırı düşük teklif sorgulaması yapılması durumunda idarelerce açıklama talep yazılarında, "teklifte önemli olduğu tespit edilen bileşenler belirtilerek" açıklama istenecektir." açıklamasına yer verilmiştir.

İhale komisyonu tarafından, ihalenin aşırı düşük teklif sorgulaması yapılmadan sonuçlandırıldığı görülmüştür. İhale konusu işe ait asgari işçilik maliyeti ile Bursa Büyükşehir Belediyesine ait bilet fiyatları birlikte değerlendirildiğinde, ihale komisyonu tarafından ekonomik açıdan en avantajlı teklif ve en avantajlı ikinci teklif olarak belirlenen istekliklerin teklif ettikleri tutarların, bu tutarın altında kaldığı görülmüştür. Bu nedenle, ihale komisyonu tarafından aşırı düşük teklif sorgulaması yapılmadan ihalenin sonuçlandırılması anılan mevzuat hükümlerine aykırı bulunmuştur.

Sonuç olarak, yukarıda mevzuata aykırılığı belirlenen ihale işlemlerinin düzeltici işlemle giderilebilecek nitelikte işlemler olduğu tespit edildiğinden, tekliflerin değerlendirilmesi ve bu aşamadan sonraki ihale işlemlerinin mevzuata uygun olarak yeniden gerçekleştirilmesi gerekmektedir.

Açıklanan nedenlerle;

4734 sayılı Kanunun 56 ncı maddesinin ikinci fıkrasının (a) bendi gereğince düzeltici işlem tesis edilmesine,

Oybirliği ile karar verildi.
 
< Önceki   Sonraki >

İçerik İstatistiği

KiK Kararları: 13.095 Karar
 - Bu Hafta (24.03-26.03): 0
 - Geçen Hafta(17.03-23.03): 0
 - Bu Ay (Mart): 25
 - Geçen Ay (Şubat): 36
Kategori: 162
Haberler: 748

Abone İstatistiği

29 misafir ve 9 abone bağlı
Abone Sayısı: 9005
Abone Oranları:
  - Giriş (1 ay): % 3,90
  - Bronz (3 ay): % 1,30
  - Gümüş (6 ay): % 0,65
  - Altın (12 ay): % 29,22
  - Kamu Altın (12 ay): % 64,94
Ziyaretçi Sayısı: 8.313.906
Final Bilgi Hizmetleri     kikkararlari.com facebook     kikkararlari.com twitter
256-Bit GeoTrust SSL Sertifika
Ödeme Seçenekleri