Şu an tarayıcınız Javascript kullanımını engelliyor ya da desteklemiyor.

Sitemizi verimli gezebilmeniz için tarayıcınızın Javascript özelliğini açmanız gerekmektedir.

KİK Kararları Mahkeme Kararları Hakkında Mahkeme Kararı Olan KiK Kararları Detaylı Arama
2021/590669 İhale Kayıt Numaralı "Son Kaynak Tedarik Tarifesindeki Aboneliklere Elektrik Enerjisi" İhalesi - Tarih: 29.12.2021 - No: 2021/UM.I-2370
Toplantı No: 2021/052
Gündem No: 30
Karar Tarihi: 29.12.2021
Karar No: 2021/UM.I-2370

Şikayetçi:
Dicle Elektrik Perakende Satış A.Ş.,
İhaleyi Yapan İdare:
Çukurova Üniversitesi Rektörlüğü İdari ve Mali İşler Daire Başkanlığı,
Başvuruya Konu İhale:
2021/590669 İhale Kayıt Numaralı "Son Kaynak Tedarik Tarifesindeki Aboneliklere Elektrik Enerjisi" İhalesi

BAŞVURU SAHİBİ:

Dicle Elektrik Perakende Satış A.Ş.,

İHALEYİ YAPAN İDARE:

Çukurova Üniversitesi Rektörlüğü İdari ve Mali İşler Daire Başkanlığı,

BAŞVURUYA KONU İHALE:

2021/590669 İhale Kayıt Numaralı “Son Kaynak Tedarik Tarifesindeki Aboneliklere Elektrik Enerjisi” İhalesi

KURUM TARAFINDAN YAPILAN İNCELEME:

Çukurova Üniversitesi Rektörlüğü İdari ve Mali İşler Daire Başkanlığı tarafından 27.10.2021 tarihinde açık ihale usulü ile gerçekleştirilen “Son Kaynak Tedarik Tarifesindeki Aboneliklere Elektrik Enerjisi” ihalesine ilişkin olarak Dicle Elektrik Perakende Satış A.Ş.nin 01.12.2021 tarihinde yaptığı şikâyet başvurusu hakkında idare tarafından süresi içinde karar alınmaması üzerine, başvuru sahibince 21.12.2021 tarih ve 60110 sayı ile Kurum kayıtlarına alınan aynı tarihli dilekçe ile itirazen şikâyet başvurusunda bulunulmuştur.

Başvuruya ilişkin olarak 2021/2130 sayılı itirazen şikâyet dosyası kapsamında yapılan inceleme neticesinde esas inceleme raporu tanzim edilmiştir.

KARAR:

Esas inceleme raporu ve ekleri incelendi.

İtirazen şikâyet dilekçesinde özetle, vergi borcu bulunmadığına ilişkin yazının ihale tarihi itibariyle geçerli olmadığı gerekçe gösterilerek geçici teminatın idarece gelir kaydedildiği, oysa ki anılan yazının 15 gün geçerliliği bulunan bir belge olduğu iddia edilmekte, işlemin iptali, bunun mümkün olmaması halinde %3’lük kısmı aşan bedelin taraflarına iadesi gerektiği iddialarına yer verilmiştir.

A) Başvuru sahibinin iddialarının değerlendirilmesi sonucunda aşağıdaki hususlar tespit edilmiştir.

Kamu İhale Kanunu’nun ihaleye katılımda yeterlik kurallarına ilişkin 10’uncu maddesinde, Türkiye'nin veya kendi ülkesinin mevzuat hükümleri uyarınca kesinleşmiş vergi borcu olan isteklilerin değerlendirme dışı bırakılacağı belirtilmiş, maddenin son fıkrasında “Bu madde kapsamında istenen belgelerden hangilerinin taahhütname olarak sunulabileceği Kurum tarafından belirlenir. Gerçeğe aykırı hususlar içeren taahhütname sunulması veya ihale üzerinde kalan istekli tarafından taahhüt altına alınan durumu tevsik eden belgelerin sözleşme imzalanmadan önce verilmemesi halinde bu durumda olanlar ihale dışı bırakılarak geçici teminatları gelir kaydedilir.” hükmüne yer verilmiştir.

Aynı Kanun’un 33’üncü maddesinde “İhalelerde, teklif edilen bedelin % 3'ünden az olmamak üzere, istekli tarafından verilecek tutarda geçici teminat alınır...” hükmü bulunmaktadır.

Kamu İhale Genel Tebliği’nin konuya ilişkin 17.4. maddesinde “17.4.1.Yıllık gelir, yıllık kurumlar, katma değer, özel tüketim, özel iletişim, motorlu taşıtlar, şans oyunları, damga, banka ve sigorta muameleleri vergileri, gelir ve kurumlar vergisine ilişkintevkifatlarve geçici vergiler ile bu alacaklara ilişkin vergizıyaıcezaları, gecikme zammı ve faizleri bağlamında toplam 5.000 TL'yi aşan tutarlardaki borçlar vergi borcu olarak kabul edilecektir.

17.4.3. İsteklilerin vergi borcu olmadığına ilişkin belgeyi, başvuracakları herhangi bir vergi dairesinden veya Gelir İdaresi Başkanlığının internet adresi (www.gib.gov.tr) üzerinden almaları mümkündür. Bu belgenin; son başvuru ve/veya ihale tarihi itibarıyla olan durumu göstermesi ve isteklinin 17.4.1. numaralı alt maddede belirtilen alacak türlerinden olan borçları dikkate alınarak ilgili vergi dairelerinden temin edilen bilgiler kapsamında düzenlenmesi gerekmektedir.

17.6.1. İhale Uygulama Yönetmeliklerinin “İhale dışı bırakılma” başlıklı maddelerinde; İhale üzerinde kalan istekliden, 4734 sayılı Kanunun 10 uncu maddesinin dördüncü fıkrasının (a), (b), (c), (d), (e) ve (g) bentlerinde belirtilen durumlarda olmadığına dair belgelerin sözleşme imzalanmadan önce istenilmesinin zorunlu olduğu ve bu belgelerin, ihale usulüne göre son başvuru ve/veya ihale tarihinde isteklinin anılan bentlerde belirtilen durumlarda olmadığını göstermesi gerektiği hükme bağlanmıştır.

17.6.2.1.Anılan belgelerin isteklilerin (son başvuru ve/veya ihale tarihindeki durumunu göstermesi gerektiğinden, isteklilerin ilgili idarelere (vergi daireleri, sosyal güvenlik il müdürlükleri vb.) yaptığı başvurularda bu belgeleri ihale tarihindeki durumlarını gösterecek şekilde istemeleri, adı geçen idarelerin de isteklilerin ihale tarihindeki durumunu gösterecek şekilde belgeleri düzenleyerek vermeleri gerekmektedir.

17.6.3.4734 sayılı Kanunun 10 uncu maddesinin dördüncü fıkrasının (a), (b), (c), (d), (e) ve (g) bentleri gereğince, ihaleye katılan isteklinin teklifinin başka bir sebeple değerlendirme dışı bırakılıp bırakılmadığı, bu isteklinin teklifinin ekonomik açıdan en avantajlı teklif olup olmadığı veya ihalenin iptal edilip edilmediğine bakılmaksızın, isteklilerin taahhüt edilen duruma aykırı hususlarının bulunduğunun anlaşılması (sosyal güvenlik prim veya vergi borcu bulunması gibi) halinde, bu durumda olanların ihale dışı bırakılarak geçici teminatlarının gelir kaydedilmesi, ancak haklarında ihalelere katılmaktan yasaklama kararı verilmemesi gerekmektedir.” yönünde açıklamalar yapılmıştır.

03.11.2021 tarihli ihale komisyon kararı ile ihalenin başvuru sahibi üzerinde bırakıldığı, idarenin 16.11.2021 tarihinde tebliğ edilen yazısında “Son Kaynak Tedarik Tarifesindeki Aboneliklere Elektrik Enerjisi işine ait ihale uhdenizde kalmıştır. Tebliğ tarihini izleyen günden itibaren en geç on gün içinde ihale tarihinde 4734 sayılı Kanunun 10 uncu maddesinin dördüncü fıkrasının (a), (b), (c), (d), (e) ve (g) bentlerinde sayılan durumlarda olmadığınıza dair belgeler ile %6 oranında kesin teminatı vermek ve diğer yasal yükümlülükleri yerine getirmek suretiyle ihale konusu işe ilişkin sözleşmeyi imzalamanız gerekmektedir.” ifadelerine yer verilerek başvuru sahibinin sözleşme imzalamaya davet edildiği görülmüştür.

Başvuru sahibinin, vergi borcu bulunmadığına ilişkin olarak internet vergi dairesinden alınan bir yazıyı sunduğu, yazıda mükellefin 18.10.2021 tarihi itibariyle borcunun bulunmadığının belirtildiği anlaşılmıştır.

İdarece 05.11.2021 tarihinde yapılan sorgulamada ise, başvuru sahibinin ihale tarihi itibarıyla Tebliğ’in 17.4.1’inci maddesinde yazılı tutarı aşan vergi borcunun bulunduğu tespit edilmiştir.

Tebliğ’in yukarıda yazılı 17.6.1. ve 17.6.2.1. maddesinde, Kanun’un 10’uncu maddesinde sayılan hallere ilişkin belgelerin, isteklilerin ihale tarihindeki durumunu göstermesi gerektiği açıkça ifade edilmiş olup, ihalenin 27.10.2021 günü gerçekleştirildiği dikkate alındığında, idarece anılan istekliye ait geçici teminatın gelir kaydedilmesinin Tebliğ’in 17.6.3. maddesi karşısında mevzuata uygun olduğu değerlendirilmiştir.

Öte yandan, istekli tarafından sunulan belge üzerindeki “Bu belge tanzim edildiği tarihten itibaren 15 gün geçerlidir” ibaresinin, tarafına belge düzenlenen gerçek/tüzel kişinin belgenin düzenlendiği 18.10.2021 tarihinde borcu olmadığı hususunu 15 gün boyunca tevsik edici nitelik taşıması ve ihale tarihi olan 27.10.2021 itibarıyla şikayete konu isteklinin vergi borcu bulunduğunun sabit olması karşısında, başvuru sahibinin bu husustaki iddiaları yerinde bulunmamıştır.

Buna karşılık, 4734 sayılı Kanun’un “Geçici Teminat” başlıklı 33’üncü maddesinin gerekçesinde, geçici teminatın asgari oranının %3 olarak belirlendiği ve isteklilerin bunun üzerinde de teminat vermelerine imkân tanınmak suretiyle tekliflerin gizlenmesi esasının korunduğu belirtilmiştir. Bu durumda, istekliler, tekliflerinin %3’ü kadar geçici teminat sunabilecekleri gibi, tekliflerin gizliliğinin sağlanması amacıyla tekliflerin %3’ünden daha fazla da geçici teminat sunmalarının önünde bir engel bulunmamaktadır.

Bu itibarla, geçici teminatın gelir kaydedilmesi durumunda, ihaleye teklif veren isteklinin idareye sunduğu geçici teminat tutarının anılan Kanun ile belirlenen oranda risk ve sorumluluk üstlendiği dikkate alınarak geçici teminat miktarının teklif tutarının %3’üne tekabül eden kısmının gelir kaydedilmesi, %3’ünü aşan kısmının ise iade edilmesi gerekmektedir.

B)İhalelere Yönelik Başvurular Hakkında Yönetmelik’in 18’inci maddesi yönünden yapılan inceleme sonucunda herhangi bir aykırılık tespit edilmemiştir.

Sonuç olarak, yukarıda belirtilen mevzuata aykırılıkların düzeltici işlemle giderilebilecek nitelikte olduğu tespit edildiğinden Dicle Elektrik Perakende Satış A.Ş. tarafından sunulan geçici teminatın, teklifinin % 3’ünü aşan kısmının iade edilmesi ve bu aşamadan sonraki ihale işlemlerinin mevzuata uygun olarak yeniden gerçekleştirilmesi gerekmektedir.

Açıklanan nedenlerle, 4734 sayılı Kanun'un 65'inci maddesi uyarınca bu kararın tebliğ edildiği veya tebliğ edilmiş sayıldığı tarihi izleyen 30 gün içerisinde Ankara İdare Mahkemelerinde dava yolu açık olmak üzere,

Anılan Kanun'un 54'üncü maddesinin onbirinci fıkrasının (b) bendi gereğince düzeltici işlem belirlenmesine,

Oybirliği ile karar verildi.

 
< Önceki   Sonraki >

İçerik İstatistiği

KiK Kararları: 12.749 Karar
 - Bu Hafta (29.04-02.05): 0
 - Geçen Hafta(22.04-28.04): 10
 - Bu Ay (Mayıs): 0
 - Geçen Ay (Nisan): 30
Kategori: 162
Haberler: 706

Abone İstatistiği

77 misafir ve 19 abone bağlı
Abone Sayısı: 8829
Abone Oranları:
  - Giriş (1 ay): % 3,85
  - Bronz (3 ay): % 0,64
  - Gümüş (6 ay): % 0,00
  - Altın (12 ay): % 26,92
  - Kamu Altın (12 ay): % 68,59
Ziyaretçi Sayısı: 3.187.610
Final Bilgi Hizmetleri     kikkararlari.com facebook     kikkararlari.com twitter
256-Bit GeoTrust SSL Sertifika
Ödeme Seçenekleri